Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Генетски мутации

Дискусија во 'Бременост' започната од kikin, 27 јули 2016.

1. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.829
    Генски мутации за тромбофилија можеш на приватно да испиташ во Авицена каде ги испитуваат шесте најчести генски мутации за кардиоваскуларни заболувања. За почеток мислам дека е ОК.
    Во Авицена кажи им дека сакаш да направиш Генски панел за тромбоза, кошта 2900 ден. И мене не ми се чекаше на Имунологија па отидов ги проверив овие шест во Авицена, и некои други работи испитав, па одма почнав со Имприл зашто испадна дека некои гени се мутирани и кај мене. Но, како и да е, и кои испитувања да ги правиш, треба потоа консултација со трансфузиолог, имунолог и гинеколог, некои од нас сме со исти мутации, ама поради различни други состојби пиеме различни суплементи и во различни дози.

Последна измена: 3 јуни 2020
    На dromka, Tinka1234 и princess5 им се допаѓа ова.
  2. Tinka1234

Tinka1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2020
    Пораки:
    575
    Допаѓања:
    759
    Дали метилирана фолна м
    Ти благодарам многу. Да не знаеш на интернет како да пратам за термини? Неможам никако да најдам а на телефонот 2 дена ѕвонам и не ми крева никој :(

3. ladystardust

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.829
    Ова е сајтот, се пребарува по градови и клиники, овој линк е конкретно од Трансфузиона медицина http://mojtermin.mk/map/spetsijalis...clinic=jzu_institut_za_transfuziona_meditsina. Не знам кога ги отвораат термините, колку што можам да видам кај ниту еден доктор нема ништо слободно до крај на јули. Не видов погоре дали си разговарала со матичниот гинеколог да ти даде приоритетен упат за трансфузиологија и имунологија? До душа каква е моментално ситуацијава, којзнае дали и така ќе те примат, јас утре треба хормони на Клиничка биохемија да испитувам, но спремна сум и да ме вратат и да ми речат дека не може...

Е сега, не ми е баш јасно околу метилирана фолна што конкретно ти е прашањето, јас примам Имприл кој што ги во составот ги содржи и двете активни форми- метил фолат и метикобаламин Б12.

На Tinka1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Tinka1234

Tinka1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2020
    Пораки:
    575
    Допаѓања:
    759
    Не сум пд Скопје. Инаку матичнава едвај обичен упат ми дава а не па преоритетен. Јас испитував хормони и не ми правеа никаков проблем во понеделникот. Прашањето ми беше дали можам да пијам метилирана фолна и ако останам бремена.

5. Tinka1234

Tinka1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2020
    Пораки:
    575
    Допаѓања:
    759
    @ladystardust дали на линкот што ми го пушти за трансфузиона медицина ги испитуват генските мутации?

6. ladystardust

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.829
    Да, фолната (дали во метилиран или друг облик) баш пред и за време на бременост се препорачува зашто е неопходна за развојот на плодот и неговото формирање во матката. Ако имаш мутации мислам дека се пие цела бременост, инаку генерално се пие во првите 12 недели.
    Генски мутации се испитуваат и на Трансфузиологија и на Институт за имунологија и хумана генетика, ама не би знаела ништо поконкретно да ти кажам дека ни јас немам испитувано таму, можеби ќе се јави некоја членка што веќе била и знае. Мислам дека на Трансфузиологија испитуваат помал број на мутации, на Имунологија испитуваат вкупно 17.

На dromka и Tinka1234 им се допаѓа ова.
  7. Tinka1234

Tinka1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2020
    Пораки:
    575
    Допаѓања:
    759
    За тромбофилија ми треба конкретно и од њуборн ми кажаа за институт за имунологија така да ке почекам да пуштат термини. Сепак фала ти многу.

8. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.967
    Допаѓања:
    34.601
    Еве за метилфолатот...слободно земај

Прикачени фајлови:

9. Tinka1234

Tinka1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2020
    Пораки:
    575
    Допаѓања:
    759
    Фала ти многу

10. Addicted❤️

Addicted❤️ Активен член

Се зачлени на:
    10 март 2019
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    30
    од лично искуство би те советувала да одиш у Њу Борн кај Владимир Трајковски он ќе ти каже што све треба да испитуваш.. закажи само законсултација тоа е бедплатно таму и ќе ти каже све и верувај ќе сакаш да одиш пак и само кај него.
    Јас имав спонтан у мај минатата година а сега сум 29 недела бремена.
    Ти подакувам што побрзо да имаш успешна бременост :l::l::l:

На KiviOdMaldivi, Meckicja и Tinka1234 им се допаѓа ова.
  11. Mira1980

Mira1980 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    280
    Допаѓања:
    581
    Здраво девојки, и јас имам генски мутации хетерозигот, и сум трудна 5недела,кажете ми ид ваше искуство и мислења од доктори кое е подобро д се пие метил фолат посебно и посебно други витамини или Имприл,или и двете нема да има проблем, фала позз

Последна измена: 6 јуни 2020
  12. Mira1980

Mira1980 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    280
    Допаѓања:
    581
    Здраво, и јас имам хетерозигот, може да пуштиш слика од метил фолатот, и јас пијам од 1000 метил фолат ама докторот ми рече 1х1,а ти 2х1 пиеш?

13. Tinka1234

Tinka1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2020
    Пораки:
    575
    Допаѓања:
    759
    Фала ти најмногу мила. Ме радува кога ке слушам убави вести :inlove:и дај боже сите да си имаме бебче. Имај лесна бременост. Инаку заради тоа што не сум од Скопје се јавив прво во њуборн и ми рекоа уште неколку испитувања да направам па со сите резултати да одам. Ама за генски мутации сеуште нема термини. Инаку кај тебе што беше проблемот за мисед? Дали го пуштивте плодот на испитување!? Јас киретажа правев на 09.03 и сеуште немам резултат.

Последна измена: 6 јуни 2020
    На Addicted❤️ му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Tinka1234

Tinka1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2020
    Пораки:
    575
    Допаѓања:
    759
    Мислам метил дека треба да пиеш и подобро е а за дозата консултирај се со доктор гинеколог. Јас пијам метил по 1 на ден од 1000 ама не сум трудна.

На Mira1980 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Addicted❤️

Addicted❤️ Активен член

Се зачлени на:
    10 март 2019
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    30
    Хетерозигот и мал септум во матка, септумот се одлучив да не го отстранам и пијам само метилирана фолна. Иначе во двете бремености имав хематом кој првиот пат докторката за жал не го виде а вториот пар со 2 недели терапија го снема хематомот
    А во рез од киретажата немаше ништо конкретно

16. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.203
    А зашто да не го отстранеш септумот и јас имав септум и го отстранив и воопшто не е страшно отстранувањето

17. Nade-sunrise

Nade-sunrise Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.694
    Членката е бремена 29 недела :)

18. Tinka1234

Tinka1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2020
    Пораки:
    575
    Допаѓања:
    759
    Не е бремена. Имала абортус.

19. Addicted❤️

Addicted❤️ Активен член

Се зачлени на:
    10 март 2019
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    30
    Имав абортус да ама сега сум 29 недела бремена

На dromka, Tinka1234 и Nade-sunrise им се допаѓа ова.
  20. Nade-sunrise

Nade-sunrise Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.694
    Со лесно до крај. Бебуш да ве радува :inlove: