Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Генетски мутации

Дискусија во 'Бременост' започната од kikin, 27 јули 2016.

1. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.146
    Допаѓања:
    6.691
    Јас многу истражував во овој дел со цел да најдам баш сеопфатни пренатални витамини.Најважен услов ми беше да има метил фолат од 1000 со метил кобаламин, јод во поголема количина, витамин д и омега.И најдов навистина добри.Само што ми ги носат од Америка, не сум пребарувала по интернет дали може да се нарачаат.Но навистина се нешто најдобро што може да се најде, барем според мене тоа што ми треба.Ти праќам слика, се надевам ти помогнав барем малку.

Прикачени фајлови:

На LunaGrey, ivani30, LivingGlam и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.248
    Допаѓања:
    56.972
    Фала ти! Ги има на iHerb. Има и други комплетни со метил фолат таму, веројатно ќе ги нарачам овие.
    Засега земам метил фолат и метил б12 наутро, а навечер едно прегназон. Тоа планирам да го сменам со Пренатас - единствени на нашиов пазар што се со метил фолат. Додека ми стигне нарачка ќе се покријам така.

На LunaGrey и Маја Т им се допаѓа ова.
  3. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.203
    Jas imav uspesna bremenost a imam 6 genetski mutacii I da tri meseci pred ivf piev kardiopirin od 100 vitamin B12 metilkobalomin b kompleks na Dr wolzz neofolik meta I vitamin c I od tretiot den od ciklusot pred ivf pocnav so kleksan I cela bremenost ja isterav so kleksan a kardiopirin piev do 32 Ned a vitaminite Dr mi gi zameni so femibion

На ivani30 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.219
    Во понеделник идам на имунологија па кога ќе ги имам резултатите ќе пишам да ми ги дешифрирате:)
    Веројатно не треба да очекувам дека некој таму ќе ми ги прочита|(

5. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.248
    Допаѓања:
    56.972
    Обавезно барај да се видиш со доктор Петличковски или кој и да е достапен во моментот, ќе ти кажат каде да го најдеш (во факултетот).
    Јас ги прашав кога ми пратија порака дека се готови, дали треба да закажувам. Ми рекоа не, ќе те пуштиме кај доктор да ти објасни. Кога отидов по резултати беше друга, ми вика нека ти чита тој што ти дал упат. Јас бев упорна, и' објаснив дека претходниот пат ми кажаа поинаку а матичниот гинеколог не е имунолог. И ми кажа каде да го најдам. Докторот е многу фин и се' ќе ти објасни.

На princess5, Маја Т, LunaGrey и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.146
    Допаѓања:
    6.691
    Секако пуштај ги овде, скоро сите сме доста искусни во ова па ќе можеме да помогнеме:)Како што ти кажа и @LivingGlam барај го доктор Петличковски, навистина извонреден доктор, се ќе ти објасни. Јас на истиот број што ми го дадоа за резултатите прашав за докторот кога да го најдам. Ми кажаа кои денови е на факултет и тогаш отидов.

На princess5, LivingGlam и LunaGrey им се допаѓа ова.
  7. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.219
    Го видов докторот, он ме упати каде да ме боцнат. Стварно е мн фин:)
    Зошто не кажувате дека е 1700 ден:rofl:
    Стварно зошто толку скапо? Сестрата ми рече дека на приватно е 16 000, а со партиципација 1700 ден. А на приватно во авицена генетски панел за тромбофилија е 2900 ден.
    Или можеби тука има нешто плус?:)
    Како и да е, резултати за 3-4 недели.

На princess5, Meckicja и LivingGlam им се допаѓа ова.
  8. Evy81

Evy81 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    665
    Секаде различно испитуваат сигурно, јас во Ману платив 450 за 9 гени. Може во авицена се помалку а на имунологија повеќе од 9.

На LunaGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.146
    Допаѓања:
    6.691
    Се плаќа и на државно зашто сепак се работи за покомплицирани испитувања, јас пред една година платив околу 2000 и нешто ама тоа беше сума за генетски мутации и за антитела. Мислам дека на приватно би требало многу повеќе да кошта.За резултати чекав една недела за антитела, две за генетски мутации и околу два месеци за хла.

10. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.219
    Да, ми се чини 18 гени ми кажа Др.

11. K7M10J

K7M10J Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    1.305
    Допаѓања:
    3.368
    Ехее добра си. Во 2017та година со мм мислам 4000 и нешто не фати, може и повеќе сум заборавила. Плус испопотпишавме, потполнувавме прашалник за семејна историја на болести да не контактираат за донор на срж или крвна плазма не знам точно, со можност да се предомислиш ако нејќеш да донираш. Ова за да не платиме уште повеќе. Антитела испитувавме плус и хла. Може имало уште нешто, кој памти. Овие 3 години многу пресврти имав во животов...

На LivingGlam и LunaGrey им се допаѓа ова.
  12. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.219
    Мала шала, далеку од скапо е , чисто онака се изненадив, одамна не сум испитала нешто на државно па не знам како е со цени , мислев по 100 денари се плаќа:D во заблуда сум малку:) и мене некое прашалниче ми дадоа да пополнам, да им го вратам кога ќе идам по резултат.

На K7M10J му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Јас кога прашував приватно за испитување Лупус и уште нешто ми рекоа 2000 денари од ставка дека е, а за некои имале и како пакети за испитување али секако и за тромбофилија и за се ако испитуваш најмалце 10 000 сигурно би коштало

14. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.203
    17 geni se ispituvaat na imunologija

15. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.967
    Допаѓања:
    34.601
    2400пред 2год за гените и антитела... а после тоа и хла типизација проверивме (бесплатно ) со пополнување на формулари за донација

16. *Mila24*

*Mila24* Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2016
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    1.126
    Zdravo me interesira dali nekoja pobrzo bila vo manu za da proveri genetski mutacii I kakva e sostojbata oti vikaat deka I tamu proveruvale za covid. I dali maticnite ginekolozi vi davaat upati so termin ili bez termin ? Pozdrav

17. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.609
    Допаѓања:
    2.645
    Девојки вие што те со генетска мутација а1298ц,дали имате усшени бремености. Имам 2 спонтани и веќе не знам од кај да почнам пак.....

18. K7M10J

K7M10J Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    1.305
    Допаѓања:
    3.368
    Да, еве 8ми сум со второто. Хомозигот сум, башка со хашимото и гестациски дијабет. Од почеток сум со метил фолат и метил Б 12. Со клексани оваа бременост поради корона, неможност да дојдам до доктор и испитувања покасно почнав. Со аспирин ме одржаваа извесно време ама не од почеток на бременоста. Консултирај се со искусен гинеколог и трансфузиолог, да не треба од почеток со терапија да си. На клиничка биохемија фолна, хомоцистин, б12 и витамин д провери. Да не ти се изместени вредностите....

19. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.609
    Допаѓања:
    2.645
    Бев на трансфузиолог кај Јани Анѓелковски во државна почнав терапија со метилирана фолна, метилкобалмин в12 и аспирин протект преку еден ден и од прв обид останав бремена. Ме советуваше штом останам трудна од одма да почнам со клексан, но гинекологот во случајов Иванов од Систина ми рече ке почнеме со клексан од 12 недела. Во меѓувреме ми го прекина аспиринот заради минимално крварење. Го почнав клексан от на 12 недела точно, но во 11 недела и 4 дена прекинала срцевата реакција.... Ептен се ми е конфузно кого да слушам. Дали ако си го почнев навреме немаше ова да ми се случи....

20. Evy81

Evy81 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    665
    Јас ја имам таа и уште 4 плус. Со клексани сум одма после инвитро, и аспирин до 13та, секако и метил фолат. Ама највеќе ради фактор 2 мутација. Хашимото хипо едвај ја средив, имав пренизок витамин д, го средив со огромни дози а сега си терам со 2000 единици. Исто не знам пролактин како ти е, и тоа со терапии до 13та. Сега гледам за клексани, морало одма да си провериш хемостаза и димери, баш на почеток се најбитни па после со контрола се следи и ако треба се адаптира терапија. За ова мораш паралелно со трансфузиолог консултација.