1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Генетски мутации

Дискусија во 'Бременост' започната од kikin, 27 јули 2016.

1. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.496
    Таа ќе си ја пиеш до крај да си ги имала мутацииве испитано порано ќе си ја пиела во почеток на бременост, клексанот ти е даден заради лакуните и тие ќе си ги примаш за да има подобар проток до бебето

На Orfidea му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Alex*

Alex* Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2020
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    618
    Мене не ми дадоа клексан ниту пред ниту по трансфер. :(
    Можеби дека јас пред трансфер ги немав направено овие испитувања.
    по трансферот ми рекоа секој ден аспирин-1 , декортин 5мг-1 , естрофем 2x2,метилирана ,мет.б12, б6 ,естер ц, фемибион 1, утрогестан 2x2 ова ми беше целата терапија и сепак се случи биохемиска бременост;(.
    не знам збунета сум, сеуште барам каде беше проблемот и се плашам и не сакам да направам трансфер додека не испитам се и да ми дадат тоа што ке ми биде потребно за подршка на плодот.
    Меѓутоа од друга страна си викам а оние што не знаат дека имаат мутации и остануваат природно бремени зарем клексани примаат па имаат здрави бремености. Сепак божја воља кога ке сака Господ тогаш ке биде.

На ***Troja, Orfidea, ladystardust и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.219
    ни јас го немав направено испитувањево пред ивф.
    па примав клексани после пункција па се додека не направив тест две недели после трансферот.
    и аспирин исто...

4. DTN

DTN Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    1.007
    Ни јас не ги имам направено генетскиве испитувања.Три трансфери поминав, детално следам ситуација и прашав неколку пати дали да испитам, и мојот доктор и имунологот ми кажаа нема потреба. Хомоцистеинот ми е во ред а тоа им е еден вид индикатор за генетскиве. Направив и палета од 10 автоантитела, тромбофилија, лупус.. После резултатите, кои беа во ред, никој не ми препорача да продолжам подетално со генетски испитувања. А Клексан примав за сите трансфери, и Нивестим, примив и интралипидна инфузија пред последниот трансфер, аспирин обавезно.. Уствари бев генерално покриена и во тој сегмент дури и да има нешто што не го знам, но ете.. За следно се мислам да доиспитам се што преостанало неиспитано хах, макар шо ни тоа не е некоја гаранција..

На LunaGrey и marijamarkoska им се допаѓа ова.
  5. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.200
    I kaj mene homocisteinot bese vo red a imam kombiniran mthfr heterozigot a za kleksani jas vtoriot pat pocnav od et a tretiot pat of treti den od ciklus I bese uspesno ivf a tri meseci pred tretoto ivf piev sekoj vtor den kardiopirin b kompleks na dr wolzz vitamin b12 metilkobalomin l metilfolat vitamin c

6. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.829
    Девојче, ти колку што се сеќавам имаш мутација на Factor V Lieden што следствено претставува висок ризик за тромбоемболија, има огромна разлика во однос на оние каде што тој ген е див, немутиран и кај тебе, и покрај заедничката хетерозиготност на двата МТХФР. И по стоти пат, само МТХФР мутациите не се индикација за одредување антикоагулантна терапија, секој случај е индивидуален и засебно се разгледува, особено во комбинација со фактори на хемостаза, времиња, д-димер, други мутации итн. Некои доктори даваат превентивно клексани после трансфер, некои не, како што кажа @Alex* илјадници жени позитивни на различни полиморфизми на гените за тромбофилија остануваат нормално бремени и нормално изнесуваат бременост до крај без ниту еден единствен аспирин. Не разбирам зашто се прави толкав стрес на темата МТХФР и клексани, тотално непотребен, поготово за нас на кои и покрај утврдените мутации на различни полиморфизми антикоагулантска терапија не ни е препишана.

На ***Troja, LunaGrey, princess5 и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.200
    jas pisav oti vika nema potreba da se ispita vrodena trombofilija I oti merilo e homocisteinot ne ne e sekogas merilo homocisteinot I da jas prethodno prvo pred da ispitam na imunologija vrodena trombofilija ispitav trombofilija na transfuziologija I tamu mi otkrijaa oti imam mthfr c677 t heterozygot I mi ja dadea taa terapija posle toa ispitav I na imunologija 17 geni stop se a homocistein ispitav pred da pocnam si terapija i bese ok

8. AneSk

AneSk Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2010
    Пораки:
    428
    Допаѓања:
    1.186
    Закажав за во петок на имонологија, за хормоните имам термин на 22 септември кај др. Бранкица Крстевска да ги види. Немам направено оггт тест но имам проблем со инсулинот пијам 2x500 метформин и за исхраната сменив почнав со нутриционист. Сега да видам и на имонологија што резултати ќе се покажат.

На princess5 и Meckicja им се допаѓа ова.
  9. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.200
    Pij metformin no zemaj I vitamin b12 oti metforminot znae da stvara nedostatok na vitamin b12

На AneSk му/ѝ се допаѓа ова.
  10. AneSk

AneSk Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2010
    Пораки:
    428
    Допаѓања:
    1.186
    Немам никогаш испитано за витамин б12, убаво што ме потсети и ми кажа да си испитам и тоа. Ти благодарам многууу секој совет ми е дободојден

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  11. sandra.s.t.

sandra.s.t. Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2017
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    16
    здраво девојки.пишував во темата инсеминација,имав биохемиска минатиот месец.денес ги земав резултатите од трансфузиологија(ми фали уште ана не ми е готов) па да ве прашам дали некоја од вас има нешто исто како мене зашто ништо не разбирам...
    Хетерозиготност во Fgb, Itga2
    Хомозиготност во Pai1, Мtrr, Mthfr677

12. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.609
    Допаѓања:
    2.645
    И јас сум со неколу генски мутации, во принцип не се опасни но мора соодветна терапија во бременост проследена со трансфузиолог за точна дијагноза. Мене ми е дадено да пијам аспирин протект, б12 метилкобалмин, метилирана фолна, магнезиум и витамин ц,. Имав 2 спонтани.... Испитува се во ману и на трансфузиологија. Мој совет е консултација со трансфузиолог.... И са нишка е бебиња

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.200
    Na manu kolku geni ispituvaat

14. Nithya

Nithya Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2019
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    2.478
    Девет

15. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.200
    Na imunologija Ispituvaat 17 geni

16. Nithya

Nithya Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2019
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    2.478
    Знам, некоја страна поназад и јас прашував дали треба да ги доиспитам тие од имунологија што ги немам..
    Ме чуди зошто Јани кога ме прати да испитувам, неколку пати ми нагласи да земам упат за Ману..

На LunaGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  17. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.219
    Ако ти се испитани фактор II,V, XIII
    и MTHFR , тогаш доста ти се, другите што се наведени на имунологија се повеќе за кардиоваскуларни заболувања и немаат значење за забременување/бременост.

На Nithya му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Nithya

Nithya Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2019
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    2.478
    Да, испитани ми се тие, и само XIII од нив ми е мутиран.. ама имам други два што се мутирани и се баш за кардиоваскуларни заболувања.. Од друга страна, откако почнав со стимулациите имам и јаки тахикардии, отоци на глуждови, задршка на вода и пулсот ми варира и на спиење од 45 до 120.. Зедов упат за кардиолог иако матичната ми вика дека од хормоните е и дека е нормално и само ако останам бремена ќе морам да следам редовно.. Ама со мутираниве гени малку ме замислува, да ги испитам и тие од имунологија па да не треба и за нив нешто терапија, оти на последната тахикардија на ургентен ми дадоа Блоксан за да се смирам...

19. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.219
    И јас имав тахикардии од стимулациите, поточно тоа е ради естрадиолот пошто се накачува и ни е повисок во стимулиран циклус... мене тие за кардио буквално ми се сите мутирани па не ми дадоа терапија... ми рекоа само поздрав живот/храна и да не пушам. Сврти 2,3 страни поназад го имам закачено резултатот.
    И мене ми е XIII хетерозигот и еден мтхфр хомозигот.

На Nithya му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Nithya

Nithya Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2019
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    2.478
    Good to know.. Ако не даваат терапија, да не ги испитувам бадијала..
    Цигари оставив, ама со здравиов живот малку забегувам :doh:
    Инаку, јас еве и после 10 месеци од стимулации имам тахикардии, естрадиолот одамна ми е среден.. Не е на одмет едно мислење од кардиолог, бар мирна совест ќе имам..