1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Генетски мутации

Дискусија во 'Бременост' започната од kikin, 27 јули 2016.

1. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.829
    Не даваат друга терапија за другите гени, од МАНУ се најбитните, не си губи време со другите, никој не ги гледа. Јас во октомври ќе доаѓам во Мк и исто планирам во МАНУ да испитам, пошто и така ќе идам приватно на трансфузиолог. Кај мене се само шест до сега испитани, Кочо и тогаш ми рече, доволно се, пошто се најважните. Ама ќе ги испитам и овие другиве четири.

На Nithya, LunaGrey и princess5 им се допаѓа ова.
  2. Wiel 99

Wiel 99 Активен член

Се зачлени на:
    17 септември 2020
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    2
    Здраво.
    Има ли некој искуство со најдени генетски мутации после раѓањето на првото дете па повеќе последователни абортуси? Јас лично имам едно детенце родено пред 6 години, одтогаш 2 абортуси, сакам да одиме на испитувањето ама докторот вика какви генетски мутации, вие веќе имате едно здраво дете. Некој со искуство или совет? Незнам што да мислам... неможам да најдам на интернет дали одпосле се јавуваат промени. Поздрав

3. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.946
    Допаѓања:
    34.432
    По некоја логика би требало друга да е причината за спонтаните а не Генетските мутации (бидејки тие си ги имаш од раѓање..)
    Причини може да се Вит Д Инсулин Пролактин лош сперматозоид да оплодил неправилно оплодување и сл... (ова за причини ми се само претпоставки)

На ladystardust му/ѝ се допаѓа ова.
  4. ladystardust

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.829
    Твојот доктор да не мислел на генетски испитувања како кариотип или ХЛА типизација? Бидејќи мутациите за тромбофилија немаат никаква врска со раѓањето на здрави деца. Ако тоа било стварно така, треба сите ние што сме со некој мутиран ген да се убиеме зашто ете по логиката на твојот доктор не можеме да родиме здраво дете. Генските мутации претставуваат ризик фактор за нарушена коагулација на крвта и тромбоза, венска тромбоемболија, прееклампсија и други потенцијално фатални состојби, како и недоволна циркулација за развој на плодот во бременоста што може (но се разбира не секогаш) да предизвика спонтани абортуси или проблеми со имплантација. Доколку си имала неколку абортуси и не можеш да износиш до крај, секако треба да направиш генетски испитувања.

На LivingGlam и Nithya им се допаѓа ова.
  5. Wiel 99

Wiel 99 Активен член

Се зачлени на:
    17 септември 2020
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    2
    Тромбофилија испитавме. Таму имаше мало покачување на фактор 8 и 9.
    Генетски мутации или генетски грешки мислеше тој на тие од кој најчесто се раѓаат деца со различни синроми на пр. Даунов итн...
    Спермиограм исто се направи, таму е во ред.
    Хормоните исто во ред...
    Остана хистероскопијата. Ке видиме што ке излезе ама ова со генетиката неможам уште да најдам нешто конкретно дали со тек на време доаѓа до промени

6. ladystardust

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.829
    Епа да, значи во право сум, на кариотип мислел. Направете и тоа, ништо не ве кошта. Се прави на ГАК за двајцата, цена е 700 ден. за еден. Термини нема многу и се чека, ама се добиваат. Инаку, неќам да те плашам, ама добар кариотип не е гаранција за зачнување на хромозомски нормален ембрион и здраво дете, исто како што абонормален кариотип не значи по дифолт дека ќе се роди дете со абнормалности. Има многу парови, особено кај кои женскиот кариотип не бил во ред што успеале да добијат здраво дете, шансите се 50%-50% за абнормалности во плодот. Затоа при ин витро постапки, доколку кариотипот е лош, се прави предимплантациска дијагностика на ембрионот.

На Nithya му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Wiel 99

Wiel 99 Активен член

Се зачлени на:
    17 септември 2020
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    2
    Фала мно
    Баш така само не ми текнуваше терминот :) Фала многу.
    Термин имам за 12. Октомври. Прашањето ми беше дали кај некој после успешна здрава бременост е најдено вакво нешто ама сепак фала на одговорите, секоја информација ми значи ☺️

8. K7M10J

K7M10J Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    1.305
    Допаѓања:
    3.368
    А крвна група и рх фактор знаеш?

9. Wiel 99

Wiel 99 Активен член

Се зачлени на:
    17 септември 2020
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    2

Двајцата сме +
    Јас А+ Он 0+
    Зошто ?

10. K7M10J

K7M10J Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    1.305
    Допаѓања:
    3.368
    Чисто да ја исклучиме можноста ако си рх негатив па да не не ти ставиле инекција со првото. Ако има некои генетски мутации не значи дека се подразбира дека сите бремености ќе мора да ги одржаваш со терапија. Кога си го родила првото дете си била и помлада, можеби организмот ти бил во подобра состојба тогаш, начинот на живот ти бил може друг па немало негативен ефект иако имаш мутации. После тоа може имало некој тригер што го активирал ефектот од мутациите. Се разбира, може немаш мутации, може друго е во прашање.

На Nithya му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Wiel 99

Wiel 99 Активен член

Се зачлени на:
    17 септември 2020
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    2

Останува да причекам и да видиме резултатите. Баш ќе пишам искуство.

На K7M10J му/ѝ се допаѓа ова.
  12. AneSk

AneSk Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2010
    Пораки:
    428
    Допаѓања:
    1.186
    Девојки денеска бев на имонологија, доктор не ме прегледа само ме боцнаа ми земаа крв, ми наплатија 1700 денари и ми кажаа резултати за 3 недели преку смс ќе ми одговорат. Прашањето ми е, да чекам 3 недели или ќе може и порано да отидам да си ги земам ???

13. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.946
    Допаѓања:
    34.432
    Порано нема да бидат секако... ќе чекаш да ти кажат кога се готови или ти на бр.ќе се јавиш да прашаш дали ти се готови ...а толку чини за 17гени позз

14. AneSk

AneSk Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2010
    Пораки:
    428
    Допаѓања:
    1.186
    Да за 17 гени платив 1700 денари

На princess5 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.609
    Допаѓања:
    2.645
    Јас правев испитувања на ману како пакет за неуспешни бремености..... Тие се најважни.. Мој совет е да ги направиш и право на трансфузиолог.... Да одреди терапија....

16. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.609
    Допаѓања:
    2.645
    Некој да каже зашто се испитува хомоцистеин на имунологија

17. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.200
    Za mthfr mutacijata sto e ako e mutirana

18. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.609
    Допаѓања:
    2.645
    Јас имам еден куп мутирани, испитувани во ману и државна дали треба да одам на имунологија да се види што како

19. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.200
    Jas bi ti preporacala da odes oti tamu.pravat I hla tipizacija I antitela isputuvaat

20. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.219
    мене ми го рекоа истото ама не ми беа готови за 3 недели, за 4 ми беа и ми пишаа смс и си ги земав.
    не оди за џабе ,пред да ти пишат.

На AneSk му/ѝ се допаѓа ова.