Не даваат друга терапија за другите гени, од МАНУ се најбитните, не си губи време со другите, никој не ги гледа. Јас во октомври ќе доаѓам во Мк и исто планирам во МАНУ да испитам, пошто и така ќе идам приватно на трансфузиолог. Кај мене се само шест до сега испитани, Кочо и тогаш ми рече, доволно се, пошто се најважните. Ама ќе ги испитам и овие другиве четири.
Здраво. Има ли некој искуство со најдени генетски мутации после раѓањето на првото дете па повеќе последователни абортуси? Јас лично имам едно детенце родено пред 6 години, одтогаш 2 абортуси, сакам да одиме на испитувањето ама докторот вика какви генетски мутации, вие веќе имате едно здраво дете. Некој со искуство или совет? Незнам што да мислам... неможам да најдам на интернет дали одпосле се јавуваат промени. Поздрав
По некоја логика би требало друга да е причината за спонтаните а не Генетските мутации (бидејки тие си ги имаш од раѓање..) Причини може да се Вит Д Инсулин Пролактин лош сперматозоид да оплодил неправилно оплодување и сл... (ова за причини ми се само претпоставки)
Твојот доктор да не мислел на генетски испитувања како кариотип или ХЛА типизација? Бидејќи мутациите за тромбофилија немаат никаква врска со раѓањето на здрави деца. Ако тоа било стварно така, треба сите ние што сме со некој мутиран ген да се убиеме зашто ете по логиката на твојот доктор не можеме да родиме здраво дете. Генските мутации претставуваат ризик фактор за нарушена коагулација на крвта и тромбоза, венска тромбоемболија, прееклампсија и други потенцијално фатални состојби, како и недоволна циркулација за развој на плодот во бременоста што може (но се разбира не секогаш) да предизвика спонтани абортуси или проблеми со имплантација. Доколку си имала неколку абортуси и не можеш да износиш до крај, секако треба да направиш генетски испитувања.
Тромбофилија испитавме. Таму имаше мало покачување на фактор 8 и 9. Генетски мутации или генетски грешки мислеше тој на тие од кој најчесто се раѓаат деца со различни синроми на пр. Даунов итн... Спермиограм исто се направи, таму е во ред. Хормоните исто во ред... Остана хистероскопијата. Ке видиме што ке излезе ама ова со генетиката неможам уште да најдам нешто конкретно дали со тек на време доаѓа до промени
Епа да, значи во право сум, на кариотип мислел. Направете и тоа, ништо не ве кошта. Се прави на ГАК за двајцата, цена е 700 ден. за еден. Термини нема многу и се чека, ама се добиваат. Инаку, неќам да те плашам, ама добар кариотип не е гаранција за зачнување на хромозомски нормален ембрион и здраво дете, исто како што абонормален кариотип не значи по дифолт дека ќе се роди дете со абнормалности. Има многу парови, особено кај кои женскиот кариотип не бил во ред што успеале да добијат здраво дете, шансите се 50%-50% за абнормалности во плодот. Затоа при ин витро постапки, доколку кариотипот е лош, се прави предимплантациска дијагностика на ембрионот.
Фала мно Баш така само не ми текнуваше терминот Фала многу. Термин имам за 12. Октомври. Прашањето ми беше дали кај некој после успешна здрава бременост е најдено вакво нешто ама сепак фала на одговорите, секоја информација ми значи ☺️
Чисто да ја исклучиме можноста ако си рх негатив па да не не ти ставиле инекција со првото. Ако има некои генетски мутации не значи дека се подразбира дека сите бремености ќе мора да ги одржаваш со терапија. Кога си го родила првото дете си била и помлада, можеби организмот ти бил во подобра состојба тогаш, начинот на живот ти бил може друг па немало негативен ефект иако имаш мутации. После тоа може имало некој тригер што го активирал ефектот од мутациите. Се разбира, може немаш мутации, може друго е во прашање.
Девојки денеска бев на имонологија, доктор не ме прегледа само ме боцнаа ми земаа крв, ми наплатија 1700 денари и ми кажаа резултати за 3 недели преку смс ќе ми одговорат. Прашањето ми е, да чекам 3 недели или ќе може и порано да отидам да си ги земам ???
Порано нема да бидат секако... ќе чекаш да ти кажат кога се готови или ти на бр.ќе се јавиш да прашаш дали ти се готови ...а толку чини за 17гени позз
Јас правев испитувања на ману како пакет за неуспешни бремености..... Тие се најважни.. Мој совет е да ги направиш и право на трансфузиолог.... Да одреди терапија....
Јас имам еден куп мутирани, испитувани во ману и државна дали треба да одам на имунологија да се види што како
мене ми го рекоа истото ама не ми беа готови за 3 недели, за 4 ми беа и ми пишаа смс и си ги земав. не оди за џабе ,пред да ти пишат.