1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Генетски мутации

Дискусија во 'Бременост' започната од kikin, 27 јули 2016.

1. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.609
    Допаѓања:
    2.645
    Мене таму ме боцнаа 450 денари платив

2. Leoni82

Leoni82 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2018
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    40
    на една или две страни поназад на темава ги имам ставено моите мутации. Не ги разбирам многу кои какви се, ама можеш да си сппредиш и да прочиташ и за терапијата што ја примам.

На L*G му/ѝ се допаѓа ова.
  3. El ena

El ena Нов член

Се зачлени на:
    4 ноември 2020
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Me interesira mislenje za ovie rezultati,bremena sum 34 nedela i imam mutiran MTHFR heterozigot. Doktorot mi prodolzi terapija so kleksani od 0.4 20 dena potoa pak na kontrola.

Прикачени фајлови:

4. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.609
    Допаѓања:
    2.645
    Двдимерот е многу висок масимум е 1700, јонсултирај се со трансфузиолог и хематолог

5. dromka

dromka Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2014
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    301
    јас сум со истата мутација и плус уште една. примам клексани од почеток на бременоста и пропишани ми се до 6недели после пороѓај. не ми е јасно зошто би ти ги прекинал трансфузиолог

6. simplegirll

simplegirll Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2018
    Пораки:
    293
    Допаѓања:
    247
    Imam mutacija mthfr c677t heterozigot,transfuziol.mi dade kleksani od 0.4 i metilirana folna od 400 koja ja primam dolg periot,b12 mi rece da ne zemam,pa resiv da go ispitam b12 i dokolku e nizok da zemam,no rezultat mi pokaza deka vit b12 e visok, gorna granica e 170 mene mi e 240,nikogas ne sum zemala b12 i prv pat go ispituvam,nekoj so iskustvo so vusok b12?

7. Grasiela**

Grasiela** Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2018
    Пораки:
    670
    Допаѓања:
    694
    Kade ispita b12?
    Jas ja imam istata mutacija samo homozigot sum, pijam metil folat od 1000,isto bockam kleksan,i koga ja prasav matichnata dali da zemam i metiliran b12 mi reche mozesh.
    I sega me stavi vo misla da ne mi e visok i mene i da ne imam i jas shteta od nego

8. simplegirll

Се зачлени на:
    19 април 2018
    Пораки:
    293
    Допаѓања:
    247
    Ispitav avicena,odam kaj jane transfuz.i koga go prasav dali da zemam b12 bidejki citam deka site zemat mi rece ne,samo metilfolat,metilirana zemam veke 2 godini otkako diznav za mutacite,jane mi dade samo aspirin,kleksan i metilfolat,zatoa i go ispitav b12 mislejki deka ke mi bide nizok no ispadna obratno

На princess5 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.199
    Допаѓања:
    56.761
    Клексан ти даде само затоа што си хетерозигот на мтхфр? Или имаше и други мутации? Хемостазата и димерите во ред ти беа?

10. simplegirll

Се зачлени на:
    19 април 2018
    Пораки:
    293
    Допаѓања:
    247
    Da poradi mutacijata,imam samo edna mutacija mthfr c677t heterozigot
    Screenshot_20201109-082902_Viber.jpg
    Za prvata bremenost isto ne mi dade b12,primav aspirin od pred ivf do 31 nedela,kleksani do 4 mesec pa prekin pa povtorno 9 mesec i 1 mesec posle poragaj,vo bremenosta dd dimerite bea ok posle poragajot se pokacija zatoa i primav plus 1 mesec i metil folat i b6 cela bremenost,metiliranata prodolziv da ja pijam i posle toa, sega mi rece istata terapija prasav dali da ispitam homocistein i b12 mi rece ne, zemaj samo aspirin kleksan metilfolat i b6,bidejki site do mutaci go zemat b12 resiv da ispitam mislejki deka e nizok ispadna povisok od normala neznam zosto bidejki nikogas ne sum zemala osven ako e povrzan so metilgolatot pa poradi toa da se kacil i b12 ne mi e jasno a nemam ni so koj da se konsultiram,ginikolozite ne se mnogu upateni so mutacive,mozi denovive ke go ispitam i b9

11. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.199
    Допаѓања:
    56.761
    Со матичен доктор консултирај се за витаминот.

12. Ева❤️

Ева❤️ Активен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2020
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво нова сум во групава. Дали ќе може некој да сподели искуство. Пред 3 и пол години имав спонтан абортус. Испитани ми се мутации во тромбофилни гени во Ману. По консултација со трансфузиологија примам аспирин 100, метил фолат од 400 mg,елова. Има присуство на хетерозиготност заFGB 455 G/A, Factor XIII V 34 L, MTHFR A 1298C полиморфизмите. Од тогаш ништо нема бременост. Лани правев 3 инсеминации во Плодност и сите неуспешни. Симулацијата беше со кломифен 3 месеци по ред а имам полицистични јајници. Сега сакав да собирам документи за инвитро и ги испитав хормоните. Пролактинот ми е висок и бев на консултација со еднокринолог ми препиша терапија и ќе правам магнетна на хипофизата. Ме вознемири ендокринологот со мутациите на гените дека тоа ми е најголем проблем и дека треба да вклучам терапија во консултација со трансфузиолог да закажам кај Дејанова. Дали има некоја што била скоро кај неа да сподели искуство како е со термини поради ситуацијава или некоја со слично искуство? Се извинувам на долгиот пост но многу сум вознемирена од целава ситуација

13. AneSk

AneSk Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2010
    Пораки:
    428
    Допаѓања:
    1.186
    Девојки, имам испитано генетски мутации на имунологија таму ми кажаа дека резултатите се добри немало потреба ни фолна да пијам :^) :^)(facepalm) може сакаше да ме откачи во ходник ми објасни на 2 сек, бев и на трансфузиолог и тој во ходник пред 100 души ме прашуваше зошто сум дојдена па сите не гледаа и слушаа дека ми е за инвитро процес, ок и тоа помина на едно ливче изнапиша нешто ми земаа крв после 2 недели оддвај го најдов докт. За резултатите пак во ходник ги виде и само напиша клексани за цела бременост и ме откачи во рок од 2 мин. Што среќа ќе имав по ходници да ме прегледуваат докториве незнам :rofl::rofl:. Сега сакам да закажам повторно кај друг доктор трансфузиолог се надевам дека посериозен ќе биде, може да ми кажете што ќе треба да испитам таму сакам сега да бидам спремна да знам конкретно што треба точно.

14. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.200
    Jas bi te sovetuvala da odes na imunologija kaj dr dejan trajkov

15. kikiritkaTa

kikiritkaTa Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    354
    Девојки, дали некоја има искуство со антифосфолипиден синдром и бременост? Моментално се водам како сомнение дека имам АФС... Би ви била благодарна доколку некоја има позитивни АФА да ми пише искуство со бременост. :hug:

16. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.946
    Допаѓања:
    34.432
    Ако сакаш стави ја сликата од резултатите па ќе те посоветуваме нешто т.е дали и што мутации имаш или не...
    За ифв обично ти треба извештај за клексаните да ги рефундираш но тоа кога ќе почнеш со процесот..
    Пс.така ти се погодило но на имунологија обично на факултетот да те прателе доктор да ти ги види... а за трансфузиолпг ќе си закажеш или кај Др.Јани или Др.Елена... позз

17. AneSk

AneSk Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2010
    Пораки:
    428
    Допаѓања:
    1.186
    Бев на факултетот кај доктор, ама имаа некоја изгледа испитна сесија со многу студенти и затоа во ходник само виде кажа 2-3 збора и ме откачи. А од трансфузиологот немам резултати само едно ливче што пишува клексани цела бременост со потпис и печат и ништо друго. Затоа сакам кај друг доктор да отидам трансфузиолог и да бидам спремна што ќе треба да испитам. Додека чекам одговор од фондот сакам да си бидам спремна и со тоа, плус со ковидов како што нема термини и се чека со време да завршам и тоа.... Еве слика од генетски испитувања од имунологија

Прикачени фајлови:

18. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.946
    Допаѓања:
    34.432
    Немаш потреба од метилирана...нормални ти се гените за мтхр5 ... а хетерозигот си фак.8 и уште едно ... поврзано е со кардиоваскуларни болести... веројатно ќе треба аспирин а можеби и клексан (( не сум доктор ама од претпоставка по моите иако сме различно)) најдобро преку општ матичен закажи кај др јани или елена и носи ги овие резултати... (тоа ливче со печат сега ти е џабе ама чувај го имај го и тоа) и кај него ке му објасниш човекот е одличен ... и ќе ти каже да одиш повторно на 15дена пред трансфер за да ти даде извештај ..
    Подобро ќе беше да веќе ги имаш документите па да знаеш кога би шочнала со постапката затоа што тој извештај ќе ти важи за тогаш кога ќе се боцкаш ... сега и да земеш извештај пак ќе мора да идеш бидејки нема важност извештајот повеќе од 1м... затоа се иде пред да добиеш тогаш кога си во постапка ...ако ме свати?

На thelittle17, tina2018 и AneSk им се допаѓа ова.
  19. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.200
    Ke ti trebaat kleksani jas ja imam taa mutacija factor v34 heterozigot I od treti den od ciklusot pred ivf I ponatamu cela bremenost primav kleksani

На tina2018 и AneSk им се допаѓа ова.
  20. AneSk

AneSk Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2010
    Пораки:
    428
    Допаѓања:
    1.186
    Денеска пробуваше матичната нема термини за на трансфузиолог. Нема термини за на клиника кај докторите што ми ги предложивте Јани и Елена.. плус нема термини ни во 8 септември... Ми останува да чекам кога ќе пуштат термин, а денеска ми кажаа дека ваучерот ми е одобрен само чекам да стигне на домашна адреса.

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.