Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Германски јазик

Дискусија во 'Образование' започната од Ivu4, 15 септември 2011.

1. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.837
    Француски е потешко. Викаат дека имало падежи таму некакви, тука граматиката не е толку тешка. Јас учев во основно, штета што немав во средно, мислам дека дополнително ќе си го збогатев знаењето. Знам основни работи само, ама задоволна сум и со тоа што го знам :D

2. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    За било кој јазик може да се каже дека е тежок на почетокот, додека не се влезе во шема :) Не е многу тежок, лесно се учи. Многу практичен јазик е, таков е и народот нели :), штом ја сфатиш логиката, после тоа станува многу лесен. Може многу да ти биде корисен, со оглед на тоа што се зборува на прилично големо подрачје во Европа.

п.с. Нема многу падежи, како што е кажано погоре :!: 4 се, и не се воопшто тешки.

На Sw3et.Ang3l му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Nana19

Nana19 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    2.752
    според мене германскиот и францускиот се нај тешки

4. BlackSwan5

BlackSwan5 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    2.765
    Допаѓања:
    3.559
    Многу го сакам, ама никогаш не успеав да го научам, иако во школо го учев долго. Онака ми идат јазици, ама овој ми е многу тежок. А многу убаво ми звучи :) .

5. QueenElena

QueenElena Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2013
    Пораки:
    1.212
    Допаѓања:
    1.290
    Учиме германски во училиште. Имам 5ка. Значи знам.

6. SouthParkFan

SouthParkFan Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    86
    Допаѓања:
    24
    како што ве гледам во претходните постови сите имате барем по 1 грешка :lol:

Ich glaube hier ist keine di gut deutsch kann, oder doch? wenn hier jemand ist dann soll er oder sie es sagen

7. LittleChili

LittleChili Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2013
    Пораки:
    509
    Допаѓања:
    2.227
    Сум учела во 7-8 оделение . Сеуште се сеќавам на некои нешта што сум ги изучувала. Знам да се претставам, да бројам да читам. ..
    Многу ми е интересен јазиков .

8. Ani.taa

Ani.taa Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    62
    Natürlich gibt es jemand, der gut deutsch beherrscht :) Ich habe fast zwei Jahre deutsch in der Schweiz gelernt und ich habe täglich den Kurs besucht. Ich habe gedacht, dass ich nie in meinem Leben flüssig und Fehlerlos reden könnte. Wenn man etwas lernen will dann lernt man es, egal wie das schwierig ist oder zumindest so aussieht. Man soll ehrgeizig sein. Grüsse :)

На Name му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Responsible

Responsible Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2011
    Пораки:
    354
    Допаѓања:
    434
    Ich brauch die bald wieder in echt

превод :D

10. Ketrin.Moon

Ketrin.Moon Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2013
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    7.172
    ^
    Морам да се вратам наскоро во реалноста.

-почетник сум јас. :)

На Dog-lover му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Elena69221

Elena69221 Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2011
    Пораки:
    2.352
    Допаѓања:
    3.519
    Кога го учев во школо ми идеше, добро зборев ама едноставно немав желба да продолжам да го изучувам, за жал.

12. Ani.taa

Ani.taa Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    62
    Ми треба таа/тие повторно во реалноста.

13. MejkApGirl

MejkApGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2011
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    58
    Du bist ja nicht allein. Ich kann Deutsch sprechen schon seit ich 8 war, und jetzt kann ich alles verstehen,schreiben,lesen und flüssig sprechen. Ich habe sehr viel Fernsehen geschaut, am liebsten SuperRTL. Jedoch ich verstehe Deusch mehr als Englisch, ich finde Englich ist besser für mir, ich weiss nicht warum. Aber gut für mich, denn ich kann beide sehr gut beherrschen. Du hast recht, wenn du etwas tun willst, du kannst es schaffen mit ein bisschen arbeit. Es lohnt sich. :)

На Ani.taa му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Ani.taa

Ani.taa Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    62
    Du hast total recht :) Ich schaue gerne RTL2 und Phoenix. Ich habe auch einbischen problemen mit Englisch, aber ich habe angefangen einen Kurs zu besuchen. Wohnst du in Deutschland oder in der Schweiz? Jede Sprache lohnt sich zu lernen besonders deutsch, englisch, französisch und spanisch ist auch welt verbreitet. Ich freue mich sehr, dass ich jemanden kennengelernt habe, mit dem ich mich unterhalten kann und mein deutsch verbessere :) Gruss

15. Golden

Golden Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2013
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    1.407
    Обожавам германски.Единствено нешто што учам со љубов :inlove: :?:

На DanceOnTheRain, Lella и loveismyreligion96 им се допаѓа ова.
  16. MejkApGirl

MejkApGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2011
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    58
    Englisch ist kein problem, du wirst es schnell verbessern.
    Also die sasche ist, ich bin nie in Deutschland gewesen, oder in die Schweiz. Ich war nur in die Österreich für ein Tag, in Wien. Ich lebe mein ganzes leben hier in Macedonien und ich denke es ist Schade so viel Deutsch zu vissen und nicht in Deutschland zu studieren oder wo auch immer Ausland, denn ich bin sicher wir wissen beide das hier man keine Zukunft haben kann, jedenfalls ich sehe keine. Grüße an dich :)

17. Ani.taa

Ani.taa Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    62
    Ja, das ist unsere sauere Wahrheit, leider. Als ich hierher gekommen bin konnte ich kein einziges wort, aber war fest entschieden und habe bei null angefangen. Ich habe eine grosse Herausforderung angenommen, weil ich hier studieren will. Es ist mir bewusst, dass mit meinen Kentnissen nicht einfach wäre, das Studium zu beginnen. Aber ich mache es, trotzdem ;) Es ist wirklich Schade für dich. Vileicht kommt etwas für dich in der Zukunft. :)
    Gruss

На MejkApGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  18. prettyliar

prettyliar Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    893
    Ај некој ако може да ми каже една реченица со глагол и препозиција? :)

19. Kaylie

Kaylie Истакнат член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    500
    Допаѓања:
    1.402
    Ich gehe in das Schwimmbad. :)
    gehe е глаголот, а in е препозицијата.

20. T.e.d.d.y

T.e.d.d.y Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.552
    Допаѓања:
    8.263
    Како разликувате дали именката е женски, машки или среден род. Зошто некои именки не се одредуваат како во македонскиот јазик. Мислам дека ме сванавте што сакам да кажам. Ако има некои поискусни нека пишат лп. :)