Да граматиката е навистина лесна барем јас до каде што сум стигната Partizip Perfekt велат дека е тежок а мене ми беше најлесен haben/sein + Partizip Perfect. Или sein/ihr велат тешки се мене ми се прелесни и Германскиов е полесен од Англискиот според мене. Но сепак професорот треба да биде совршен како мојата професорка
Леле го мразам јазиков ... Абе кинески да учев, побрзо и полесно ќе го научев одколку германскиов :geek:
mitnehmen-зема со себе treffen-сретнува spazieren gehen-оди на прошетка schwitzen-се поти abholen-да собереш некој;да земеш некој besuchen-посетува Јас вака имам учено дека се.
Дали се во ред реченициве Ich spiele auch Fußball, weil ich fit bleibe. Du gehts jeden Tag schwimen, weil du gesund bleibst. Не знам германски, но како да ми немаат смисла. Да не треба оваа зависнава да е главна или во ред се???
Ќе замолам некоја феминка, ако може да ми дададе листа од глаголи како шо се во англискиот present simple, past simple, past participle благодарам однапред, ми се потребни за проект
Дали си втора година? Т.е. дали беше на оној натпревар по гермнаски за втора година. Ако можеш сподели искуство
Леле баш сакам да го научам..Има некаде некоја програма или непто слично па да можиш лекција по лекција да си учиш..Иначе јас знам по некој збор и една реченица(научено од германска музика слушање) Zimmer-соба Rette Mich-спаси ме Мeree-океан Zeig mir deine Plafume-show me your vagina(покажи ми ја вагината)