1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Германски јазик

Дискусија во 'Образование' започната од Ivu4, 15 септември 2011.

1. Saki15

Saki15 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2012
    Пораки:
    342
    Допаѓања:
    142
    Ајдееее малку помош..
    https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/ ... 2670_n.jpg ако можее некоја да ми го потполни со определни и неопределени заменки во акк,ном и датив.. ВИ БЛАГОДАРААМ ОД НАПРЕД!!

2. Aschenputtel

Aschenputtel Популарен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    2.207
    Допаѓања:
    9.054
    Јас студирав германски јазик и можам да ти кажам како е на УГД. На уписите на некои колешки им рекле дека ќе се почне од нула, тие си прашале бидејќи немале учено во основно ни средно, ама не беше така. Значи, книгите се на германски, не почнуваш од нула, не е ни некое превисоко ниво, ама не е ни баш од Hallo или Ich bin... За лекторска настава и така и така, ама морфологија цело време професорката зборуваше на германски, книгата беше прилично тешка и треба да се има претходно знаење. Да не те плашам, сега ако си упорна ќе го научиш, а штом имаш и некој степен завршено или ќе завршиш, мислам дека ќе ти биде колку толку познато, ама треба и дома сама многу да работиш.

3. laurast

laurast Нов член

Се зачлени на:
    11 декември 2013
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    1
    Може ли некој да ми помогне за семинарска по германски јазик треба да се најде текст и да се подвлечат глаголите кои ќе треба да се променат во сите времиња , па ќе може ли да ми објасни некој како треба да изгледа таа семинарска исто ли како и оние по др предмети и се ли треба да е на германски јазик

4. Mini.N

Mini.N Нов член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    луѓеееее помагајте :worried:
    у петок праам годишен германски, осмо сум и многу материјал иам.. као да учам..?
    плус треба состав за опис на соба со датив.. за тоа врска си неам (каоЧ столот е до креветот, сликата е на ѕидот, бирото е карши прозорот..)
    ВЕ МОЛАМ за помош.. бар некој таков краток соства со датив пошо мн е тешко :(

5. Responsible

Responsible Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2011
    Пораки:
    354
    Допаѓања:
    434
    Bitte morgen erst wieder schreiben.

Превод? :)

6. befit

befit Активен член

Се зачлени на:
    22 јули 2014
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    12
    Сакам да прашам за предлог некоја веб страна на која се изучува германскиот јазик т.е. онлајн курсеви, секако бесплатни?

7. Heartbeat

Heartbeat Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2013
    Пораки:
    382
    Допаѓања:
    270
    Duolingo.

8. supergirl1

supergirl1 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2014
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    13
    Go mrazev germanskiot jazik se dodeka ne oditov vo germanija..sega kje bidam 1va god medicinsko i mnogu mi e krivo sto ne se uci ovoj prekrasen jazik :?:

9. Stefani999

Stefani999 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2012
    Пораки:
    702
    Допаѓања:
    601
    Сакам да почнам да учам германски.Имам пишано на темите дека средна во Велес ќе учам па можете да препорачате некој шо држи часови :)

10. prettyliar

prettyliar Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    893
    Може ова некој да го преведе на германски?

Мојата куќа од соништата се наоѓа на море.Таа не е голема.Дворот е преубав со зелена трева и цвечиња.Куќата е дрвена и е на 2 спрата.На долниот спрае се дневната соба и кујната во зелена боја.На 1 спрат се спалните соби и купатилата.Мој омилен дел е терасата со поглед на морето.

11. Sunshine.Sunshine

Sunshine.Sunshine Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2014
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    2.564
    Германскиот јазик многу ми се допаѓа и навистина би сакала убаво да го научам.
    Веќе четврта година учам германски и добро ми оди. Сепак, не сум доволно посветена за да го научам убаво.

12. Dark-Lady

Dark-Lady Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2013
    Пораки:
    566
    Допаѓања:
    912
    Ми треба мала помош. Кога се претвораат зборчињата во деминутив, нели а, о, у добиваат умлаут( вака ако се викаше), две точки над буквата. Дали на сите а, о, у во зборот се додава тоа?
    на пр. Kanarienvogel, papagai, Antilope...

13. 12masima

12masima Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2013
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    29
    Здраво девојки,

Добар професор од Прилеп кој држи часови по германски јазик?

На merida му/ѝ се допаѓа ова.
  14. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.764
    Допаѓања:
    21.477
    Ве молам за домашно ми треба да го свртам часот од 14 до 15.Пример 14 и 05, 14 и 10 итн ама јаас не знам убаво како треба, не бев на час.Има некој што ќе ми помогне? :tmi: :(

15. goddess1337

goddess1337 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2014
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    64
    14:00- Es ist vierzehn Uhr.
    14:05- Es ist fünf nach vierzehn.
    14:10-Es ist zehn nach vierzehn.
    14:15- Es ist viertel nach vierzehn.
    14:20- Es ist zwanzig nach vierzehn.
    14:25- Es ist fünf vor halb fünfzehn.
    14:30-Es ist halb fünfzehn.
    14:35- fünf vor halb fünfzehn.
    14:40-Es ist zwanzig vor fünfzehn.
    14:45- Es ist viertel vor fünfzehn.
    14:50- Es ist zehn vor fünfzehn.
    14:55- Es ist fünf vor fünfzehn.
    15:00-Es ist fünfzehn Uhr.

Поздрав :*

16. Maci12345

Maci12345 Активен член

Се зачлени на:
    4 март 2013
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    11
    Nekoj da mi objasni kako da prepoznaam vo rechenica koj padezh e dali Nominativ dali Akkusativ dali Dativ ve molam :(
    poso imam kako tekst i sega treba da ja znam imenkata vo koj rod e , koj e padezhot i so toa da dodadam nastavka na pridavkata..

17. mare.123

mare.123 Активен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    4
    Драга Маци глаголите што се во движење го означуваат акузативот, а во мирување најчесто е датив
    Ако може сега мала помош за мене :$
    може некој да ми преведе
    dativ :mir,dir,ihm,ihr,ihm,uns,euch,ihnen
    akuzativ:mich,dich,ihn,sie,es,uns,euch,sie
    ако некој сака да ми помогне да сфатам што е разликата меѓу овие би му била многу благодарна :inlove: фала

18. SV1911

SV1911 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    3.052
    Допаѓања:
    69.199
    Јас почнав да учам германски јазик и сум почетник.
    Нешто што многу ме буни е тоа како да определам кој глагол е машки, а кој женски, па следствено на тоа да изберам на пример дали бојата ќе е црвен или црвена и слично.

Доколку некоја знае и има време да ми објасни, би била многу благодарна.

Исто така, доколку имате корисни линкови на англиски, македонски, руски или српски во врска со полесното разбирање на основата на германскиот јазик, пишете. Јас барав пред малку, ама до сега корисно ништо не најдов.

Инаку, учам преку Rosetta Stone, па откако ќе ја совладам таа програма, планирам да одам и на курс по германски за усовршување и диплома.

19. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.529
    Допаѓања:
    17.605
    Тоа го определуваш според тоа од коој род е тоа што се однесува. Ова најпросто објаснето.

Еве еден пример за да ти го претставам тоа што сакам да ти го кажам:
    Ich trage diе rote Hose.
    Јас ги носам црвените панталони.

Значи, глаолот се менува во зависност на тоа што се однесува. Во овој случај Ich=јас. Во сегашно време, на инфинитивната основа на глаголот, во прво лице еднина се додава наставката е. Односно од глаголот tragen=носи, инфинитивната основа е trag и кога се додава наставката е се добира trage(како што е во реченицата). Ако на ова ти се однесуваше прашањето мило ми е што ти помогнав. :)
    Додека пак ова diе rote Hose , rotе , е доаѓа од слаба придавска деклинација. А кога имаме слаба придавска деклинација, во падеж Akkusativ и именката на која што се однесува придавката е од женски род(Hose во германскиот јазик е од женски род), тогаш на придавката ја додавме наставката е . Да не те бунам со последново, штом сега почнуваш да го учиш јазикот.:)

На SV1911 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. SV1911

SV1911 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    3.052
    Допаѓања:
    69.199
    Ти благодарам многу за одвоеното време. :)

Да ти кажам ме збуни, изгледа ќе ми треба повеќе од Rosetta Stone да ја разберам убаво основата. :D
    Малку ми стана појасно сепак, ти благодарам.

Доколку можеш те молам објасни ми како да определам кој род е месечината на пример. Конкретно, имам вежби каде треба да изберам помеѓу Das/ Der/ Die - Mond ist Weiß. Знам дека звучам како 2 годишно дете, може и посмешно, ама не знам како да определам дали е машки, женски или среден род во толку кратка реченица.