Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Германски јазик

Дискусија во 'Образование' започната од Ivu4, 15 септември 2011.

1. Chocoholic.girl

Chocoholic.girl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    39
    Го обожавам германскиот, не е лесна граматика, али мене ми е многу интересен за учење. Го сакам јазикот, народот и нивната култура. Одам веќе 8 години на курс и многу ми е интересно. Едвај чекам да почнам и оваа година со часови :D Deutschland über Alles! :D

2. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.420
    Оди ли некој од вас на курс германски? Јас имам учено 8 години, 4 во основно и 4 во средно, но имав мн катастрофа професорка во основно, така можам да кажам дека вистински имам учено само 4. сакам да си го обновам знаењето, така да, ќе сака ли некој да ми препорача школа каде се посеуваат куреви? Со добра професорка, и по можност да не биде мн скапо за месец, пример до 1300-1400 :)
    ви благодарам

3. Cynthia

Cynthia Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2011
    Пораки:
    622
    Допаѓања:
    2.368
    Германскиов го мразам од дното на мојата кревка душичка! :@
    Ама пуста јас, го учам и го знам. Утре можеби ќе ми затреба. :)

4. Rock-a-Fella

Rock-a-Fella Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.392
    Допаѓања:
    1.383
    Во средно требаше да одбереме француски или германски, францускиот тогаш ми идеше на нерви, а германски бев тапа, па се решив да научам нов јазик. И супер ми идеше, бидејќи наоѓав сличности со англискиот, ама долго време не сум вежбала, немам ни со кого... Ich schpreche etwas deutch -.-

5. XMaN

XMaN Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.307
    Допаѓања:
    2.371
    Schöne Grüsse zu allen die Deutsch sprechen :hai:.

На agirl17, seksi, love23 и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.821
    Го учев добри 7 години и ми се чини само граматика научив. Им ја сфатив цаката на тоа падежите.
    Ама речник?! Ау, што е тоа? :^) Можеби од одбивност кон наставничката која прва ми предаваше, абер немам, битно со фонд на зборови слабо стојам. Едвај би се разбрала со Германец некој. Воопшто не ме влечи јазикот и никогаш повеќе не би го учела.

7. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    До сите кои мораат да го учат јазикот, а не им е по кеиф: не се секирајте, на почетокот е тежок, како и секој друг јазик. Падежите не се многу тешки, мене лично најтапа ми беа родовите на именките да ги учам, зашто нема баш и некоја прецизна систематизација на именките по родови. Мора да си најдете некој начин по кој ќе го памтите родот на именките, на памет нема теорија да се учат. Она што е олеснителна околност е тоа што јазикот е многу логичен. Скоро сите работи од граматиката се сведуваат на логика, еднаш кога ќе навлезете во неа и кога ќе ја научите-не се заборава.

И, да, ако на некој му треба било каква помош во врска со јазиков.......ви стојам на располагање ;)

Viel Spaß beim Lernen!! :)

На Chocoholic.girl му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Butterfly-itgirl4s

Butterfly-itgirl4s Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    414
    Допаѓања:
    285
    Schönen guten Abend meine Lieben! Kann wieder nicht schlafen, übrigens lernen muss ich auch aber habe keine Lust :|
    Поздрав за најубавиот јазик :hai:

На MacenceEna, love23 и XMaN им се допаѓа ова.
  9. bal0n43

bal0n43 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    135
    Допаѓања:
    81
    Учам од 6то одделение, значи добри 7 години и сега на факултет како прв странски јазик ќе го изберам германскиот. Ама не дека го владеам кој знае колку добро, го владеам ич добро. Граматиката ја знам зашто сме ја учеле како правила, ама да ме натераш да зборувам на германски еден збор нема да кажам :$

10. bubemconia

bubemconia Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2010
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    338
    Може ли некој да ми пише во лп некоја школа каде има втор степен германски по можност школата да е во Центар или Автокоманда. Позз

11. anamariia.x3

anamariia.x3 Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2011
    Пораки:
    578
    Допаѓања:
    857
    Може некој да ми каже како на германски се кажува „ Ана го заменува “ ?

12. m2m2m2

m2m2m2 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2011
    Пораки:
    1.517
    Допаѓања:
    1.059
    На какво заменување поточно се мисли, некого заменува во нешто на пр. , или нешто заменува?
    И ако е ова само дел од реченицата, напиши ја целата.
    Незнам колку си запознаена со германскиот јазик, ама германците имаат посебни зборови во зависност од секој контекст, лудило е јазикот :D

На Hipica му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Ani.taa

Ani.taa Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    62
    многу го сакам јазикот имам завршено курс по германски до б1 во лингва и сакам сега да го продолжам до ц1 сакам да го научам колку што можам најдобро.
    навистина има тешка граматика меѓутоа го сфатив и одам понатаму.
    Инаку сакам да продолжам со курсот во Швајцарија бидејќи таму најдобро ќе научам па сега работам на тоа :*

14. TheaEsposito

TheaEsposito Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2010
    Пораки:
    2.004
    Допаѓања:
    2.462
    Мене ова ми е трета година како учам германски во школо. Тежок е јазикот, но мислам дека добро се снаоѓам. Ја знам основата и знам онака општо.. да се снајдам :D Сакам да се запишам и на курс зошто во денешно време многу е важно да се знаат најмалку 2 јазика. :)

15. marina.m.g

marina.m.g Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    91
    супер што покажуваш интерес за целиот пакет,и јазик и култура и народ 8) само тука некој ако те слушне Deutschland über Alles ке си имаш сериозни проблеми,тоа е уште од времето на чичко Хитлер и како неофицијално забренето е ;)

16. Butterfly-itgirl4s

Butterfly-itgirl4s Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    414
    Допаѓања:
    285

Да и јас го потврдувам тоа,иако се германци забрането е воопсто да се спомнува името на диктаторот

17. sofijacasas

sofijacasas Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2011
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    4
    wer bist du ? trinks du Limo :D :lol:

18. dolly.doll

dolly.doll Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    505
    A бил ли некој досега во Германија ? Кај нас на курс рекоа дека имале пријатели во германија па на завршувањето од курсот (на крајот од степенот) најдобриот ке оди во Германија :clap: :D

19. Lordi

Lordi Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    7
    Може ли да ми помогнете околу ова:

Ich gib gerade her.
    Ich nimm gerade heraus.

Точни ли се,ако не како би биле? :)