Jolene материјали за вежбање каде најде? И дали само во Лингва Линк има за полагање Telc.Завршувам со Б1 и се мислам дали да полагам или да продолжам и Б2 па да полагам Б2,иако нервите ми се при крај со јазиков.Од Гете на пример има доста материјал за вежбање тестови и сл,меѓутоа сите викаат дека полесно е Telc,а реално на сајтот нема ништо.Ке те молам за некое инфо добредојдено е.
Јас живеам во Германија и тука полагав и од тука ги купив и книгите, ама има еден руски сајт мислам дека таму имаше нешто што може да помогне. Можам после да ти пратам линкови кога ќе седнам на пц. Во комплексноста на тестовите според мене нема разлика, во одредени делови можеби готе би бил потежок, во друг телк ама во глобала исто ти е. Тоа е б2 нивото. Дури можеш и да ги користиш материјалите од готе, на пример вокабулар и граматика да поднаучиш. Иако додуша сува граматика нема на тестот, примената на граматиката се гледа во пишувањето. Ако мислиш да одиш во некоја земја од германско говорно подрачје, би ти рекла дека е подобро б2 да имаш, т.е. изучувањето на било кој јазик е одлична инвестиција за во иднина. Ако имаш време и можност ич не му ја мисли. И јас се изморував од јазикот па пак се враќав. Еве сега се мислам да се спремам и за една година ц2 да се пробам. Ако се одлучиш за б2 пиши ми во случај да заборавам да ти пратам линкови.
Девојки, дали некоја од вас или ваш познаник посетувал курсеви во Гете институтот за германски? Или да предложите место за изучување. Имам основни познавања, ама сакам да стигнам барем до Б2. Ви благодарам имајте убав ден Би рекла дека е пожелно Б2 и нагоре. Најчесто Б2 е нини каде имаш способност за течно одржување на разговор. Зависи и што ќе работиш, јас работев на факултет и без воопшто да ми треба германски.
За Гете не знам ,одев во Лингва Франка и сум задоволна завршив до Б1.1 кај нив групата ми се растури и сега учам онлајн преку Евива Б1.2 задоволна сум
Ти благодарам на инфо. Би сакала да ми пишеш ПМ со детали, од кое ниво почна, со кој интензитет, колку те кошташе итн? Некако ми е страв од трчај-лажи курсеви, бидејќи во последно се in high demand и знаеме како е кај нас кога ќе се види шанса за "лесни" пари Да, од секој можи, најди си работа само, независно дали преку посредник, сама или агенција. И ти треба само потврда за редовен студент нешто така, минорно беше.
Имам 21 год. И сакам да се запишам на курс А1 по Германски, ама да не биде на 2 3 месеци туку 1 година пр. Да учам 1 степен. Дали знаете каде во Скопје има јазични центри кои го нудат ова?
Јас го изучувам веќе една година и приметувам напредок. Ќе продолжам вака! Не дека планирам да си одам, само ме интересира. Поддршка до секој што го учи и планира да го учи. Само напред, не е многу тешко. Ако знаеш англиски полесно ќе ти оди учењето.
Neka ne vi igra uloga razlikata vo cenata Goethe e najpriznaena diploma a predavanjata se super i polaganjeto ne e tesko
Од Скопскиве центри само на Гете се признавала дипломата во Германија, на ЦСЈ им ја укинале, мада и ЦСЈ се прилично добри. *мало дополнување
Se priznava i od uste edno skolo no vo momentov ne mi teknuva imeto ke ti pisam za brzo samo da najdam . A za CSJ ne sum zapoznaen