Не знаев каде да пишам, па еве овде... Ај некој ако знае добро германски нека ми пише ЛП... ми треба помош околу еден мал текст.
Ве молам кажете ми нешто за запиведен начин и за персирање, а и за малку ќе заборавеве како да одредам на пр.дали den или der се става во реченицва. За некој ден имам тест
За да одредиш den,der треба да го знаеш родот на именката Јас со германскиов мака си мачам,воопшто не го сакам,едвај чекам да се оттарасам од него
Вака сега.....Der е определен член за именки од машки род. Стои кога именката е во Номинатив. Den е истиот тој определен член, но кога именката е во Акузатив, односно врши функција на директен предмет во реченицата. Не знам до каде сте со падежи, директен/индиректен Објект итн.....Зашто der може да стои и пред именка од женски род, кога таа е во Генитив или Датив (во еднина)..... Ај пиши подетално, па ќе можам да ти кажам, вака гарант те испобунив
Заповедниот начин се гради само од 2ро лице еднина и од 2ро лице множина. Од 2ро лице еднина на пр. du gehst ја одфрлаш личната заменка и наставката (du, st) и добиваш само Geh! kommen- komm! на истиот начин сите глаголи. А од 2ро лице множина ја отфрлаш само личната заменка(ihr) gehen-geht! kommen-kommt! Учтивата форма, или персирањето е идентична со 3то лице множина, само што личната заменка е со голема буква - Sie, и оваа форма се употребува и за еднина и за множина. на пр. gehen Sie, kommen Sie, nehmen Sie итн.
Девојки правам писмена германски денес,се' знам,ама сакам да вежбам... И ми треба некој сајт со вежби за перфект и welch/e/es/en/er. Ве молам ако знаете,кажете ми,да извежбам уште повеќе.
Ова е страната на учебниците по кои се учи германски во основно и гимназија,ние учевме по овие и овде имаш вежби,види си ако ти помогне http://www.hueber.de/shared/uebungen/pingpong/lerner/uebungen/ Изгледа си осмо,па види си овде,одбери за која лекција сакаш -> Pingpong neu Band 2
Hallo !!! го учам online сега засега, а планирам да одам и на курс за брзо оти ми треба... стварно е тежок, незнам до кај ќе го научам ми треба помош сега, сакам линк на некој филм или цртан на германски, по можност со превод на македонски, српски а може и на англиски фала однапред Aufwiedersehen
Јас германскиот јазик го учам 3 години т.е ова ми е третата по малку е тежок и го мешам со англискиот Наставничката по германски јазик ни кажа некоја страна за германски јазик и мк јазик нешо поврзано т.е преводи и такви ствари еве ви ја страната: www.makedonisch.info Се надевам дека ви помогнав Ако има некој проблем со нешто,сака да праша,превод на зборови или помош со некој текст вежба Нека пише во ЛП
Ми треба помош! Кога има степенување со gern, liber, am liebsten, како ке дојде во реченицата? На пр. Tomas spiele gern Gitarre. ili Tomas spiele Gitarre gern. Sie hört am liebsten Musik ili Sie hört Musik am liebsten
Молам?Германскиот најлесен? Сосе цела з....на граматика?! Јас зборувам англиски и италијански,ама германскиов ми е тешка мака...
Не може англискиот да биде потежок. Англискиот е јазик со упростена граматика, нема ни падежи, ни деклинации, нема род, само остатоци од род во 3лице еднина... А латинскиот си е друга приказна.
Aко може малку помош..како ќе биде правилно реченицава..со делив префикс е Maja schreibt jetzt Vokabeln ab. или Maja schreibt Vokabeln jetzt ab.