Германски јазик

Discussion in 'Образование' started by Ivu4, Sep 15, 2011.

1. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Втората варијанта. :) (болдираново)

2. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Да ти дообјаснам: директниот предмет (Акузатив) стои на трето место во реченицата, доколку нема индиректен предмет во неа. Ако има индиректен предмет (Датив) во реченицата, тој стои на трето место, а по него следи директниот предмет (Акузатив).

Нема на што, повели и другпат ;)

WinnieThePooh likes this.
  3. Jule.Sk

Jule.Sk Популарен член

Учам Германски ама ништо не знам.Веќе 3г учам и не знам да се претставам има мн тешка граматика :(

Biljana01 likes this.
  4. HeelsLover

HeelsLover Популарен член

Воопшто не е тежок ако го учиш постепено . Јас неколку збора знам ама како за почеток тоа е

5. T.e.d.d.y

T.e.d.d.y Популарен член

Учам германски јазик веќе 2 години и воопшто не ми е тежок, германскиот ми е полесен од англискиот (сега за сега) :D

6. aquamoja

aquamoja Истакнат член

Може ли некој да ми каже може ли на нет некако да поднаучам германски, има ли некоја страна за почетници???

7. s.t.e.f.a.n.j.a

s.t.e.f.a.n.j.a Нов член

германскиот е лесен и лесен ке ти е ако го учиш

8. TheaEsposito

TheaEsposito Популарен член

Еве, види ове http://www.deutsch-lernen.com !

Иначе јас во школо учам германски, ова ми е 3та година, па сега засега добро ми оди. Знам да зборам, ама ништо посебно. Така по малку.

aquamoja likes this.
  9. LitttleRNBPrincess

LitttleRNBPrincess Истакнат член

ако знае некој да ми напише краток текст за Karnevalparty :/ <3

10. Abby

Abby Истакнат член

Јас и Германски два различни поими. :lol: Знам по некој збор,но има многу тешка граматика и не ми е некако по кеиф. :wasntme:

11. jagotka123

jagotka123 Истакнат член

Германски јазик учам 2 години и граматиката ни малку не ми е тешка и секогаш по германски јазик имам 5.

12. Femina...1

Femina...1 Истакнат член

Феминки ќе ве мооолллаамм ако можете мал состав за тоа 'Како,каде, и во кое место живеам' иииии 'Мојата идна професија' инаку сакам да бидам хирург а сум од виница :) :) :) и патем немам поим за пишување состави на германски.. :( :( :( :( Малку помош ќе ве молам.. треба да се кратки околу 100збора однапред благодарам О:)

13. Barbie-mwa

Barbie-mwa Популарен член

Многу ми е јак јазиков го учам веке 5та година ама ништо незнам :( И многу се нервирам за тоа, некако ништо неможам да научам, испуштив основа и сега ништо не сваќам :(

14. Saya

Saya Популарен член

Го студирав како втор јазик на факултет, ѕрцките ми ги извади. Крајно ми е груб и немилозвучен, секој што го зборува звучи како да води тешка битна со пролив и кивавица.

Подобро ми звучи кога гомце ќе направи шлап во шоља отколку кога некој шпреха дојч. :puke:

MissBreezy likes this.
  15. perlaa

perlaa Популарен член

Hallo.
    Wie geht es dir? ;)

Знам најосновното Германски можам да се снајдам и можам на некого барем малку да му помогнам.
    Граматиката малку ја мешам (ама имат измешена граматика), Најлесни ми се именките, најлесно ги препознавам бидејќи сите именки се пишуват со голема буква :D

16. N.Kety

N.Kety Популарен член

ахахаахх како сум се насмеала на ова..како и да е сите викаат тежок бил ова она..јас ке го учам до година па ке ви кажам,а сакам и да одам во германија на размена на студенти инаку одсекогаш ми било желба да го научам и нема да се откажам никогаш :D

17. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Не е тежок. Само на почетокот додека не го сконташ концептот. Се' е до пристапот на професорот. Многу е логички јазикот, без оглед на тоа што има падежи во граматиката, се учат лесно. Еднаш кога ќе им влезеш „во шема“ нема шанса некогаш да ги промашиш или заборавиш.
    Тешката работа во германскиот е што родот на именките не се совпаѓа со именките во македонскиот, и за жал, нема никаква систематизација да се запамтат. Барем мене ова ми беше најтешкиот дел од јазикот, и ќе ми биде додека го зборувам :D Е тоа мора некако да се учи, зависи кој како ќе си најде начин. :|

18. N.Kety

N.Kety Популарен член

се надевам дека ке ми биде лесен.. ме плашат падежите оти во српскиот падежине уште не ги знам ..се бунам некако ми се тешки да ги запамтам :tmi:

19. perlaa

perlaa Популарен член

Еве ќе ти помогнам јас за падежите.
    Различните падежи имаат за задача на различни делови од реченицата да им дадат и сопствено разбирање.Една реченица која ќе се искаже без падеж тешко или воопшто не може да се разбере. Падежот им ја покажува на именката нејзината функција.

20. N.Kety

N.Kety Популарен член

ти благодарам перлаа никој на ваков едноставен начин не ми објаснил..сеа ми се разјасни малку :) :* пријатна вечер

perlaa likes this.