Да ти дообјаснам: директниот предмет (Акузатив) стои на трето место во реченицата, доколку нема индиректен предмет во неа. Ако има индиректен предмет (Датив) во реченицата, тој стои на трето место, а по него следи директниот предмет (Акузатив). Нема на што, повели и другпат
Учам германски јазик веќе 2 години и воопшто не ми е тежок, германскиот ми е полесен од англискиот (сега за сега)
Може ли некој да ми каже може ли на нет некако да поднаучам германски, има ли некоја страна за почетници???
Еве, види ове http://www.deutsch-lernen.com ! Иначе јас во школо учам германски, ова ми е 3та година, па сега засега добро ми оди. Знам да зборам, ама ништо посебно. Така по малку.
Јас и Германски два различни поими. Знам по некој збор,но има многу тешка граматика и не ми е некако по кеиф.
Германски јазик учам 2 години и граматиката ни малку не ми е тешка и секогаш по германски јазик имам 5.
Феминки ќе ве мооолллаамм ако можете мал состав за тоа 'Како,каде, и во кое место живеам' иииии 'Мојата идна професија' инаку сакам да бидам хирург а сум од виница и патем немам поим за пишување состави на германски.. Малку помош ќе ве молам.. треба да се кратки околу 100збора однапред благодарам О
Многу ми е јак јазиков го учам веке 5та година ама ништо незнам И многу се нервирам за тоа, некако ништо неможам да научам, испуштив основа и сега ништо не сваќам
Го студирав како втор јазик на факултет, ѕрцките ми ги извади. Крајно ми е груб и немилозвучен, секој што го зборува звучи како да води тешка битна со пролив и кивавица. Подобро ми звучи кога гомце ќе направи шлап во шоља отколку кога некој шпреха дојч.
Hallo. Wie geht es dir? Знам најосновното Германски можам да се снајдам и можам на некого барем малку да му помогнам. Граматиката малку ја мешам (ама имат измешена граматика), Најлесни ми се именките, најлесно ги препознавам бидејќи сите именки се пишуват со голема буква
ахахаахх како сум се насмеала на ова..како и да е сите викаат тежок бил ова она..јас ке го учам до година па ке ви кажам,а сакам и да одам во германија на размена на студенти инаку одсекогаш ми било желба да го научам и нема да се откажам никогаш
Не е тежок. Само на почетокот додека не го сконташ концептот. Се' е до пристапот на професорот. Многу е логички јазикот, без оглед на тоа што има падежи во граматиката, се учат лесно. Еднаш кога ќе им влезеш „во шема“ нема шанса некогаш да ги промашиш или заборавиш. Тешката работа во германскиот е што родот на именките не се совпаѓа со именките во македонскиот, и за жал, нема никаква систематизација да се запамтат. Барем мене ова ми беше најтешкиот дел од јазикот, и ќе ми биде додека го зборувам Е тоа мора некако да се учи, зависи кој како ќе си најде начин.
се надевам дека ке ми биде лесен.. ме плашат падежите оти во српскиот падежине уште не ги знам ..се бунам некако ми се тешки да ги запамтам
Еве ќе ти помогнам јас за падежите. Различните падежи имаат за задача на различни делови од реченицата да им дадат и сопствено разбирање.Една реченица која ќе се искаже без падеж тешко или воопшто не може да се разбере. Падежот им ја покажува на именката нејзината функција.
ти благодарам перлаа никој на ваков едноставен начин не ми објаснил..сеа ми се разјасни малку пријатна вечер