Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Германски јазик

Дискусија во 'Образование' започната од Ivu4, 15 септември 2011.

1. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Втората варијанта. :) (болдираново)

2. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Да ти дообјаснам: директниот предмет (Акузатив) стои на трето место во реченицата, доколку нема индиректен предмет во неа. Ако има индиректен предмет (Датив) во реченицата, тој стои на трето место, а по него следи директниот предмет (Акузатив).

Нема на што, повели и другпат ;)

На WinnieThePooh му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Jule.Sk

Jule.Sk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.314
    Допаѓања:
    736
    Учам Германски ама ништо не знам.Веќе 3г учам и не знам да се претставам има мн тешка граматика :(

На Biljana01 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. HeelsLover

HeelsLover Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2011
    Пораки:
    565
    Допаѓања:
    655
    Воопшто не е тежок ако го учиш постепено . Јас неколку збора знам ама како за почеток тоа е

5. T.e.d.d.y

T.e.d.d.y Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.552
    Допаѓања:
    8.263
    Учам германски јазик веќе 2 години и воопшто не ми е тежок, германскиот ми е полесен од англискиот (сега за сега) :D

6. aquamoja

aquamoja Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јануари 2012
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    4
    Може ли некој да ми каже може ли на нет некако да поднаучам германски, има ли некоја страна за почетници???

7. s.t.e.f.a.n.j.a

s.t.e.f.a.n.j.a Нов член

Се зачлени на:
    4 јануари 2012
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    51
    германскиот е лесен и лесен ке ти е ако го учиш

8. TheaEsposito

TheaEsposito Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2010
    Пораки:
    2.004
    Допаѓања:
    2.462
    Еве, види ове http://www.deutsch-lernen.com !

Иначе јас во школо учам германски, ова ми е 3та година, па сега засега добро ми оди. Знам да зборам, ама ништо посебно. Така по малку.

На aquamoja му/ѝ се допаѓа ова.
  9. LitttleRNBPrincess

LitttleRNBPrincess Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    795
    Допаѓања:
    950
    ако знае некој да ми напише краток текст за Karnevalparty :/ <3

10. Abby

Abby Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2011
    Пораки:
    120
    Допаѓања:
    92
    Јас и Германски два различни поими. :lol: Знам по некој збор,но има многу тешка граматика и не ми е некако по кеиф. :wasntme:

11. jagotka123

jagotka123 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 март 2012
    Пораки:
    1.767
    Допаѓања:
    315
    Германски јазик учам 2 години и граматиката ни малку не ми е тешка и секогаш по германски јазик имам 5.

12. Femina...1

Femina...1 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2012
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    28
    Феминки ќе ве мооолллаамм ако можете мал состав за тоа 'Како,каде, и во кое место живеам' иииии 'Мојата идна професија' инаку сакам да бидам хирург а сум од виница :) :) :) и патем немам поим за пишување состави на германски.. :( :( :( :( Малку помош ќе ве молам.. треба да се кратки околу 100збора однапред благодарам О:)

13. Barbie-mwa

Barbie-mwa Популарен член

Се зачлени на:
    20 декември 2009
    Пораки:
    1.237
    Допаѓања:
    528
    Многу ми е јак јазиков го учам веке 5та година ама ништо незнам :( И многу се нервирам за тоа, некако ништо неможам да научам, испуштив основа и сега ништо не сваќам :(

14. Saya

Saya Популарен член

Се зачлени на:
    6 јануари 2011
    Пораки:
    1.190
    Допаѓања:
    5.554
    Го студирав како втор јазик на факултет, ѕрцките ми ги извади. Крајно ми е груб и немилозвучен, секој што го зборува звучи како да води тешка битна со пролив и кивавица.

Подобро ми звучи кога гомце ќе направи шлап во шоља отколку кога некој шпреха дојч. :puke:

На MissBreezy му/ѝ се допаѓа ова.
  15. perlaa

perlaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 декември 2011
    Пораки:
    1.223
    Допаѓања:
    788
    Hallo.
    Wie geht es dir? ;)

Знам најосновното Германски можам да се снајдам и можам на некого барем малку да му помогнам.
    Граматиката малку ја мешам (ама имат измешена граматика), Најлесни ми се именките, најлесно ги препознавам бидејќи сите именки се пишуват со голема буква :D

16. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    ахахаахх како сум се насмеала на ова..како и да е сите викаат тежок бил ова она..јас ке го учам до година па ке ви кажам,а сакам и да одам во германија на размена на студенти инаку одсекогаш ми било желба да го научам и нема да се откажам никогаш :D

17. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524

Не е тежок. Само на почетокот додека не го сконташ концептот. Се' е до пристапот на професорот. Многу е логички јазикот, без оглед на тоа што има падежи во граматиката, се учат лесно. Еднаш кога ќе им влезеш „во шема“ нема шанса некогаш да ги промашиш или заборавиш.
    Тешката работа во германскиот е што родот на именките не се совпаѓа со именките во македонскиот, и за жал, нема никаква систематизација да се запамтат. Барем мене ова ми беше најтешкиот дел од јазикот, и ќе ми биде додека го зборувам :D Е тоа мора некако да се учи, зависи кој како ќе си најде начин. :|

18. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    се надевам дека ке ми биде лесен.. ме плашат падежите оти во српскиот падежине уште не ги знам ..се бунам некако ми се тешки да ги запамтам :tmi:

19. perlaa

perlaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 декември 2011
    Пораки:
    1.223
    Допаѓања:
    788
    Еве ќе ти помогнам јас за падежите.
    Различните падежи имаат за задача на различни делови од реченицата да им дадат и сопствено разбирање.Една реченица која ќе се искаже без падеж тешко или воопшто не може да се разбере. Падежот им ја покажува на именката нејзината функција.

20. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    ти благодарам перлаа никој на ваков едноставен начин не ми објаснил..сеа ми се разјасни малку :) :* пријатна вечер

На perlaa му/ѝ се допаѓа ова.