А зошто учиш пак? Мене тоа не ми е јасно? Мораш да поминеш часови, или ти сакаш да повториш материјал?
Јас како што знам, гете е признат. имало некое школо у Тетово (ОСД или не знам кој сертификат) се полагало преку тие ама им го зедоа чинам ради нерегуларности. Ама гете е единствениот признат. Не се признаени маалските школи што нудат курсеви и после тоа сертификати.
Гете и Телк во Скопје се интернационални признати сертификати и се признати во Германија. Одиш уплаќаш и полагаш со сати. А од курс да ти дадат сертификат, тоа не е признато. Е сега ако имаш Б1 или Б2, а те тераат да учиш, значи не го знаеш јазикот баш. Тие степени кога ќе ги имаш треба да знаеш и да зборуваш и разбираш и пишуваш. И секако се знае, да учиш Германија е многу полесно и побрзо учиш јазик.
Дечки да нема забуни Гете е признат сертификат којшто исто така е многу тежок. Се полага зависно кое ниво ти го бараат за работа/студирање во Германија но по најново не смее да е постар од 1 или 2 години максимум треба да си прашате секаде е различно, така што никако не може да пропадне во вода.
Инаку дечки ако на некој си бара часови за германски, нека ми пише слободно, од нулче може да почнеме
Ima nekoja rabotna pozicija vo koja se bara A1 sertifikat i potoa ne se priznava sertifikatot od Makedonija .. ili ima dr opcija ako si vo Germanija podolgo so rab. Viza posle 2 ra god poradi viza mora da ucis Germanski.. A ja mislam sekoe ucenje jazik nov ne e nisto strasno
Мислев да одам во Германија да работам и стигнав до б1 па се откажав а учев 3 години. Но ме беше глупо за потрошеното време бидејќи не планирав повеќе да се селам. Учев уште 3 години и завршив ц1 и специјализиран курс од мојата област и сега си учам дома. Зборувам течно и 100% разбирам. Ми треба 6.5 години курсеви и 1 година сама учење. Се на се 7.5 години. А не го користам за ништо. Не ми е жал посебно последните години ми беше забавно. Сега гледам на јутјуб само на германски и музика слушам германска. Бев 2-3 пати туристички низ Германија и се се разбрав. Ај некој ден ќе се најде.
Zatoa samo ko zabava gledaj go ucenjeto jazik bez da se napregas premnogu. Pa i je zabava....ako ne se napregas premnogu neli?
На почеток се напрегав после пола ми беше забава и сега ми е. А мислам дека некој ден ќе имам и корист. Ќе видиме.
Ниеден јазик не е штета да се знае. Ако си уште у МК знаеш дека со б1 или б2 платата у приватно ти е стартна 50 000 со германски. Така што со ц1 ќе ринеш кеш. И јас имам англиски ц1, италјански а1, германски а2, не ми треба, ама учам.
Не ми се исплати помалку работни часови а повеќе пари имам со англискиот. Сум прашувала. Германскиот ми е резерва. Тоа е планот Б или Ц. Имам и б1 Шведски. Ако најдам време ќе земам б2. Англискиот ми е ц1 од дамна.
Можно е, за 10 месеци полагав во Гете Б2. Интензивен курс секој ден по 4 саати, беше пред неколку години, незнам како сум издржала.
Здраво, некој да предложи професор за конверзација или некој што го учи јазиков и сака да вежба конверзација па да вежбаме? Имам проблем со конверзација, па би сакала некој ако има некој совети како да го надминам тоа да сподели. Слушам на германски, разбирам што се зборува кога ќе прочитам, ама не знам да вратам.
Мој најголем совет ти е да почнеш да читаш книгички на А1, А2 ниво, и да го надоградуваш речникот, откако ќе го надоградиш речникот потоа ќе ти е многу полесно да градиш целосни реченици и всушност да вежбаш конверзација. Ако сакаш да зборнеме за ова пиши ми