Гестациски дијабетес/Скриен шеќер

Discussion in 'Бременост' started by lolyta777, Apr 5, 2012.

1. Juni1985

Juni1985 Истакнат член

Ne,mene casot po pienje mi bese 11 pa sum na dieta i da go meram 4 pati vo denot da vidime koe jadenje mi go kacuva....kaj tebe mislim deka e ok.

2. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Името да си го скриеш :bandit:

Molly.dolly likes this.
  3. Molly.dolly

Molly.dolly Истакнат член

Името не ми е битно, шеќерот :)

4. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Добар ти е

Molly.dolly likes this.
  5. Molly.dolly

Molly.dolly Истакнат член

Фала тии, чекам до следна недела кај матичен све живо прочитав по нет , да се исплаши човек

6. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Мерев на гладно 5,4|( зошто границата не е 5,4:?:

zhap4e likes this.
  7. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Не читај, на гладно ти е повисок, ама после оптоварување не. Мене 9.3 ми беше после 2 саати па ти види дали имаш скриен шеќер :D. Мада може некоја диета да ти дадат

8. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Вчера мерев колку можев. По појадок ми беше 6, пред ручек 5,5, по ручек 8 јадев ориз, пред вечера не мерев оти беше блиску по ручекот, ама по вечерата имав 6,7 јадев овес со пола банана.
    Станав во 4 јадев една и пол мандарина и најдов волшебно јадење што не го крева шеќерот и се вика варено јајце:lol:
    Утрово на гладно мерено во 7ч ми беше 5 :)
    Ориз ќе гледам да одбегнувам колку можам:!:
    Туку таа што ме советуваше за исхраната вели мешункасти јадења како грав,леќа, боранија да одбегнувам:?: Па јас од нив никогаш немав висок шеќер.Кај вас како е шеќерот од овие мешункасти јадења?

PurpleMind and zhap4e like this.
  9. merina.93

merina.93 Истакнат член

Јас ги јадам ама кога ги имам зс ручек не јадам леб... Ако јадам со леб тогаш е висок.

zhap4e and Ava.84 like this.
  10. Jana06

Jana06 Форумски идол

Мене ориз, компир и мешункасти ми го качуваа шеќерот,еве и сега по пораѓај што мерев неколку пати дома. Јас бев на протеинска диета.

zhap4e and Ava.84 like this.
  11. јolene

јolene Популарен член

Извинете шо ви се мешам у штипки, ама јас сум со инсулин резистенција, па не ми е толку далечна темата.
    Ава си пробала ли со нелупен ориз (интегрален) натурреиз и слата со јадење обавезно, по можност со јаболков оцет и маслиново.
    т.е во секој случај при оброк комбинацијата да ти е третина комплекси јаглехидрати, третина протеини и здрави масти и третина салата. И баш тестирај и те молам кажи ми како ќе ти се движи шеќерот.
    На пример порција волкорнреиз со пилешко месо во сос некој со зеленчук и плус салата.
    Во принцип карбс не треба да се јадат само карбс, туку мора да се збогатат со протеин за да не се оптеретува организмот наеднаш и да се ослободува инсулин постепено за разградување на оброкот.
    На пример и овесна каша само со овошје не, туку пробај да ставиш плус семки и јатки и путер од кикиритки внатре, да збогатиш со протеин и здрави масла.
    Банана јас одбегнувам, поразумен избор се берис и кисело јаболко. Друго пробај паста и ориз, па и овесните (а пробај има едни микс од 4/5 семиња тие се подобри) да се алденте. Значи да не ги зовриваш или полеваш со топло млеко/вода шо и да е, туку да ги оставиш малку да отстојат со ладна течност. И кварк со житарици и овошје е поразумен избор отколку овесна каша со млеко.
    Оти во принцип колку ние повеќе ја преработуваме храната, ја вариме, ја гмечиме и слично, толлу помалку нашиот организам има за работа и фактички доаѓа до стадиум на преработена храна и дирек инсулин се покачува.
    На пример секој пат е подобро јаболко да се изеде или морков, отколку сок од морков и јаболко. А сок или овошје како и кафе на гладно одбегнувај, прво јадење па после јадење овошје. За да не мора дирекно шок на организмот да му се направи и панкреасот да лачи екстра инсулин.
    И јаглехидратите секој пат мора да се од комлексините, никако од едноставните!
    Мешункасти во комбинација со протеини и салата се ок.

Last edited: Oct 1, 2020
  12. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Многу убаво совети сподели, фала ти:hug:
    Обично јадеме месо 5 пати неделно . Мм не седнува на маса без салата, јас можам да ја скокнам ако е домат , не јадам.Салатата ја правиме со маслиново и лимон.
    За интегрален ориз од како сум овде немам јадено, не сум ни барала како се вика.Сигурно го има во маркетите овој натуррајз?
    Мене ме јаде лебот , не можам без него .Вчера плус па и бел јадев си оризот:( Во првата бременост купував од тост лебот, после секаков леб испробано, тој најмалку ми го качуваше шеќерот.
    Од секогаш прво појадувам па после пијам кафе .Можам да не вечерам ама за доручек морам многу да се најадам]:)(facepalm)
    Ќе пробам колку можам да го имам соодносот 1/3×3:) Па ќе кажам реакција.Кажав во 4 ч јадев 1 и пол мандарина со 1 јајце и утрово шеќерот ми беше 5:)

јolene likes this.
  13. zhap4e

zhap4e Форумски идол

до лебот е. Ориз па и компир можеш да јадеш, ама ограничени количини, и не ги комбинирај со храна која качува шеќер. Ко јас шо избегнувам веќе овес и јогурт, јаболко и јогурт, леб и мешунки, компир,ориз. Исфрли го лебот. Пробај леќа, колбас салата. Два тањири чак изеди, ќе видиш шеќерот нема да ти забега. Леб некад јади за доручек, али потпечи го на тостер.

PurpleMind, Ava.84 and јolene like this.
  14. јolene

јolene Популарен член

Денес сум дежурна на форумот:rofl:
    Има натурреиз скоро во секој поголем маркет. И алнатура имат ако не најдеш на друго место.
    Јајца во секоја варијанта ми се и мене главен доручек и баш убаво што јадеш повеќе за доручек, така е најдобро.
    Риба вклучувај исто на мени, на пример со печен зеленчук.
    Салата било каква можеш и јас не сакам домати многу, ама зелка, сите зелени, медитерански краставици и слично мора барем еднаш на ден да имам во оброк.
    Лебот замени го со волкорн! ама читај на состав да е о 100% фолкорн и без шеќер. Има Едека, кауфланд еден рогенфолкорн со сончоглед. Малку тостиран е супер.
    Например за доручек можеш намази да си јадеш од авокадо или хумус, еден од модар патлиџан на алнатура има, со краставичка и морковче исто ајвајче сиренце и путер од кикиритки со овошје нешто така.
    Има огромен избор, само човек мора да се навикне и да купува само убава храна и после лесно се комбинира.
    За грицкање помеѓу оброк на пример јатки комбинирај со овошје, за да имаш и протеин и карбс и масти, да не е секогаш само шеќер. Или сончогчед и семки, има динкел фолкорн соленки во милер и росман.
    Инаку генерално, замени бело брашно со полнозрно, на пример од такво брашно да си месиш за пица или пецива.
    Паста од целозрно или наут или леќа, наместо бела обична и комбинација со многу зеленчук!
    Нормално човечки е ќе си каснам некој пат и бургер надвор или бурек ќе ме фати стрв, ама генерално не би се вратила да стариот начин на исхрана никој пат.
    Наместо шеќер може еритрит или ксилит умерено, ама не знам дали за трудници е препорачлив.

Едит: кога немам идеа што да јадам ја манијачам или @Doozy или @ladystardust што зготвиле :wasntme::D:hai:.

Last edited: Oct 1, 2020
  15. PurpleMind

PurpleMind Популарен член

Јас немам проблем од мешунки, па и ориз интегрален и компир јадам, ама гледам да не претерам. Леб никако со ова, само за појадок... Додуша последниве недели и леб и торта и се каснав. Ми се јаде, ми се лае!

thelittle17, zhap4e and Ava.84 like this.
  16. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Има толку избор уште да бев гурман , а не на се се мрштам.Па и ова бебе па толку да се погоди не стрвно(facepalm)

јolene and zhap4e like this.
  17. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Нешто многу е пасивна темата.Дај пишете какви ви се вредностите:smirk:
    После една недела мерење бев на контрола.Докторката задоволна ми пресмета просек околу 5 и нешто доби.Исто и јас сум многу задоволна вредностите ми се помали отколку во првата бременост. Бебето одговара на неделите што е многу битно:)
    Сега треба да мерам 2 недели само не 6 пати туку 4.Докторката ми ги исфрли мерењата пред оброк.Прсти ме болат не можам да фаќам|(
    Туку оваа недела нешто мм ме изнервира по 1 час шеќерот 8,2(пак ориз јадев) по 2 часа ми рипна на 8, 8 . Значи дефинитивно е точно дека стресот влијае многу не само врз шеќерот туку и врз целиот организам:envy:

Butterfly1107 and K7M10J like this.
  18. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Јас бидејќи не јадам месо, диетата од нутриционист ми беше со грав, леќа, наут, боранија. Секогаш 2ч после овие јадења ми беше околу 5ка шеќерот. Ама битно беше да имам ужинка, зошто ако бев ептен гладна кога ручам обавезно 7мици добивав после 2ч.

Едит: Значи јадев "манџа" не запржена само во водата што се варело со зачини и лукче ставав. Гравчето го јадев со салата од печени пиперки и тиквичка во оцет и лукче. Другиве со зелка, краставица, марула салата. Без леб.

Last edited: Oct 8, 2020
    thelittle17, Ava.84 and K7M10J like this.
  19. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Дали е задолжително да се прави? Јас ич не сакам а матичнава ме тера да правам.:puke: Демек мајките што првото дете им било над 4кг мора да прават. Точно е? :(

20. Mantub

Mantub Форумски идол

Ако си го родила над 4 кг, обавезно да правиш.
    Пребитно испитување е, зошто не сакаш, гаден ти е пијалокот?

mssuniquee likes this.