Гестациски дијабетес/Скриен шеќер

Дискусија во 'Бременост' започната од lolyta777, 5 април 2012.

1. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.453
    Честитки и со лесно. Многу ми е мило, те следам одамна, баш се израдував.
    Скриен јас правев во 8ма недела зошто на крвната слика шеќерот на гладно беше 5.7. Тогаш резултатите беа супер, но во 24та недела нагло се смени ситуацијата и добив гестациски дијабет.
    Со диета го средив веднаш, немаше потреба од лекарства. Без паника девојчиња, проверете и доколку има нешто реагирајте со време :*

На thelittle17, CareTee и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  2. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.554
    Допаѓања:
    21.138
    Ти благодарам. Да си истераме сите со лесно до крај и да си гушкаме здрави бебиња дај Боже. :inlove:

На CareTee, Iva Mitrevski и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  3. BeloMache

BeloMache Активен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2020
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    201
    Извини касно ти пишувам, можеби си завршила работа. Матичната ти дава упат, ти се јавуваш да закажеш термин, со картони термините се презафатени бидејќи боцкаат само во понеделник. Ќе ти понудат на приватно доколку има слободни термини порано, бидејќи на приватно боцкаат и други денови.
    Инаку се оди на прво боцкање на гладно 12 часа, веднаш потоа шербетот, после 1 час е второто боцкање. После уште еден час е третото боцкање. Се седи таму во чекална, не смее да се излегува.
    И мала напомена, дента кога ќе закажете дојдете малку порано за да земете бројче, бидејќи и покрај закажаното за прво боцкање на гладно пак чекате заедно со сите што се дојдени пред вас. Ќе ви се фати многу саати гладни, па да не ви се слоши. Поздрав и со лесно на сите.

На Pacient srna му/ѝ се допаѓа ова.
  4. IChika

IChika Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2017
    Пораки:
    522
    Допаѓања:
    432
    Дали во фармахем испитуваат скриен шекер? Или препорачајте ми каде е најдобро да се испитува

5. Evy81

Evy81 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    665
    Да, супер се организирани. Јас таму испитував.

6. IChika

IChika Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2017
    Пораки:
    522
    Допаѓања:
    432
    Колку ти земаа за испитувањето?

7. Evy81

Evy81 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    665
    700 денари мислам. Боцкање на гладно, па саат време покасно боцкање, после пола саат од второто боцкање ти земаат урина, и последно боцкање пола саат по урината.

На IChika му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Solen☀

Solen☀ Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2020
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    1.413
    Малку сум збунка и загрижена шеќерот ми е 5.8 и гинекологот ми рече да купам апаратче да го мерам и да внимавам на исхрана
    Вика дека допрв ќе ми расте а сега сум 14та недела и ме фаќа страв. Секој совет е добредојден

9. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Da ne si jadela poise blago pred merenjeto?

Mene me interesira site li merite skrien seker ili samo ako e pokacen na krvna slika?

10. Ognena*

Ognena* Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2020
    Пораки:
    252
    Допаѓања:
    872
    Тие што имаат некој со дијабет во фамилија, ако си по гојазна, ако си над 30 години, или ако си родила поголемо бебе

11. Juni1985

Juni1985 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2019
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    616
    Od 24 do 28 nedela mora sekoj da ispita bez razlika kolku tie sekerot....bremeni mozat da dobijat skrien seker a posle poragaj da se izgubi zatoa se vika gestaciski diabet.

12. Solen☀

Solen☀ Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2020
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    1.413
    Во првата бременост ми беше 4.7 сега ми е покачен а гинекологов мисли дека не е ситуацијава за да ме праќа кај специјалист туку советуваше да не јадам благо и да внимавам количински при внес на продукти кои го качуваат шеќерот

13. Iva Mitrevski

Iva Mitrevski Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2020
    Пораки:
    1.350
    Допаѓања:
    7.242
    Ова нема врска, под 25год сум, у фамилија немам шеќер, ниту сум дебела и прва бременост ми е. А ми открија скриен шеќер, затоа се препорачува сите да си испитаат

На Butterfly1107 и Pacient srna им се допаѓа ова.
  14. Ognena*

Ognena* Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2020
    Пораки:
    252
    Допаѓања:
    872
    Точно, се препорачува, посебно ако имаш индикации ко тие погоре што ги наведов, ама доста трудници и не испитуваат.
    Иначе колку време не се јаде ништо пред боцкањето?

15. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.862
    Допаѓања:
    33.972
    Нема врска годините.Бев 31 со првото па имав скриен шеќер.Бев само на диета, бебето го родив 3390гр во 42 недела.
    Сега со второто ме пратат од сам почеток и сум со инсулин само навечер.Кај мене проблемот е утринскиот шеќерот на гладно.Кога сум под стрес одма си кажува.Приметив ако не спијам вечерта ми се качува утрото.

16. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.453
    Јас бев така, врати назад на темава ќе видиш. Од почеток шеќетот на гладно беше 5.7/5.8 и правев скриен уште во 8ма недела, испадна се океј. Од 24та натака се сменија работите, почна на гладно 7ца да биде. Имав гестациски.
    Искрено малку се обвинувам и самата зошто во 8ма коа ми рекоа супер си, јадев секој ден благо. Сабајлечки бурече :D И за таа сметка после 6ти месец бев на строга диета која ми го регулираше шеќерот. Според мене боље од сеа да пазиш за да не дојде до екстрем.

На mila89 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Solen☀

Solen☀ Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2020
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    1.413
    Затоа изгледа и гинекологов така озбилно ме стегна бидејки смета дека може допрва да се качува. И јас имав навика секој ден да мора да каснам благо макар и коцкичка чоколадо да е, банана секој ден за доручек и мед, тестенини ми се омилени па 2пати во неделата на мени ги имав бел леб исто стандард на мени и кога ќе размислам не е ни чудно што ми е 5.8
    Ти благодарам за споделеното искуство, ме утеши што се средило кај тебе само со диета, па ќе се стегнам не е страшно, а се тешам и дека нема да качам многу килажа во вторава бременост :)

На BeloMache и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  18. IChika

IChika Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2017
    Пораки:
    522
    Допаѓања:
    432
    Која е цената во авицена а која во биотек со упут за скриен шеќер, колку ви земаа?

На BeloMache му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Solen☀

Solen☀ Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2020
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    1.413
    Тие што мерите дома шеќер колку време после јадење се мери?

20. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    16.039
    Еден час после почетокот на јадењето.

На Solen☀ му/ѝ се допаѓа ова.