@C-iena немам правено профил мене шеќерот н гладно ми е 5.7 5.8 и затоа ми даде диета, всушност некој период веќе кога сум проверувала ми бил 5 кома нешто секогаш но матичен не ми реагирал бидејки ми бил во границите за возрасни.
За жал шеќерот на гладно не можеш да го регулираш со диета Еве јас заради него само примам инсулин навечер пред спиење. Другиот шеќер можеш многу лесно со мали оброци да го регулираш и со диета.
Немам направено за скриен шеќер 16н ова е поради вредноста од редовна крвна слика, но сега сум пак збунета Сабајле мерев со моето апаратче на гладно ми покажа 6.0 и отидов за крвна слика таму ми е 4.69, што е супер. Знам дека не дава исти вредности венска и капиларна крв но ова е многу разлика некако
Скриен шеќер со 75 гр гликоза ли ви тестираат? Првиот пат на мене со 75 гр. А вториот пат докторот ми кажа да биде со 50 гр гликоза, така се мерело кај трудници.
Ми нема смисла да те оптеретува со помала количина на шеќер од стандардната предвидена. Требало да прашаш.
Незнам ни јас, а во лабораторијата девојката рече прв пат слушам за со 50 гр. Не ми е важно до душа, докторот каде што одам на приватно е врвен специјалист и доста познат во својата област, па потполно му верувам. Така само прашав дали има и друга искуство затоа што и јас имав слушнато за со 75 гр само.
Мене ми кажаа 75 гр шеќер во 250мл вода т.е. една чаша вода. Менува ли тоа нешто, количината на водата?
Да, и јас исто читав по интернет, а и од други искуства имав слушано за со 75 гр. Ќе излезе дека го проверувам докторот со "знаења" од интернет Не, пак ќе кажам, му верувам секако и тоа што ќе ми каже го правам, но само сакав да слушнам дали и друга трудница имала такво искуство.
Оти со 50г глукоза се прави скратена верзија на класичниот тест, ама процедурата трае еден час. Ретко ја прават, ама не е непостоечка. Ама оти кај тебе последната боцка е после два, а не после еден час, не знам.
Мене прво ме тестираа со 50гр. гликоза. Боцкање на гладно немаше, само еден час после пиењето на течноста. Обично овој тест се прави кај гинекологот. Доколку покаже покачени вредности одиш на т.н. голем ОГТТ од 75гр. со 3 мерења. Така беше во мојот случај. Големиот тест го правев кај дијабетолог.
Здраво девојки. Дали знае некој дали се закажуза за испитување скриени шекери во Синлаб? Фала и поздрав
Минатиот месец правев таму анализа за скриен шеќер и не се закажуваше заради корона вирусот така да ќе си идеш директно ама накај 7 саат сабајле види кога отвараат мора на гладно да го правиш тестот. И исто не седиш таму туку се враќаш дома ... па морав да идам по 3 пати зошто 3 пати ме боцкаа ама поарно така барем времето ми поминуваше дома