Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Гестациски дијабетес/Скриен шеќер

Дискусија во 'Бременост' започната од lolyta777, 5 април 2012.

1. C-iena

C-iena Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2014
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    198
    :D :D :D Како ме насмеа, мила. Истото ми го рекоа двајца доктори. Имам спомнато погоре јас сум во Германија, докторката е Србинка. И не е битно воопшто, битно е тоа што уште на почетокот не стекнав доберба во неа.

2. C-iena

C-iena Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2014
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    198
    Се согласувам родена сум 4000гр, брат ми 4100гр, татко ми над 5000гр. Тоа ме нервира што еднаш беше генетика, сега е поради ГД. Покрај другото не сум медицински баук, стоматолог сум. Немам знаење за нивните специјализации но некои работи ги разбирам. Ме мачи тоа што се доведов во ситуација да не си верувам во самата себе. Само стрес си правам.. Знам.

На Evy81 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. C-iena

C-iena Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2014
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    198
    На вториот скрининг и моето имаше поголема глава. Кога ја прашав што треба да значи тоа, ми рече: - Ништо само ќе има поголема глава. И се изнасмеа... Немам коментар и јас.
    А после кога ја прашав ми кажа не се е во нормала.

На Butterfly1107 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.413
    Допаѓања:
    9.013
    Ama taka de i moeto na vtor skrining izleze 5 dena pogolemo. Jas sum bauk za.medicina ama si znam statistika. Uzivaj si zenska use malce.ima.posle drug haos ke imas

На C-iena му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.834
    Допаѓања:
    33.848
    Бебе од 1900 гр во 31 недела е нормално бебе.Не се замарај што ти вели .Штом шеќерот ти е во граници се е во ред.Уживај и контролирај го шеќерот и се ќе биде во ред.

На natasam, thelittle17, dromka и 2 други им се допаѓа ова.
  6. C-iena

C-iena Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2014
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    198
    @Ava.84 сакам да те прашам кај тебе колку беа наутро вредностите пред да ти дадат инсулин. Кај мене од последните 6 дена само две вредности се добри, останатите се 95, 96 и денеска 98? Мислам дека хормоните си го прават своето. Вредностите наутро ке растат...И сакав да те прашам што мислиш дали да отидам кај докторот порано бидејќи наредната контрола ми е за 1 недела?

7. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.834
    Допаѓања:
    33.848
    А од што ти се овие вредности?Нели на гладно треба да ти се до 5,3? Не можаж да ги разберам твоите вредности.
    За дијабетесот мене веќе ме следат 5 години.Го добив од прва бременост и продолжија да ме следат бидејќи првата година вредностите не ми се нормализираа.Откако се стабилизира јас си побарав натамошно следење, па одев на контроли на 3 месеци.Кога останав трудна со второто бев на контрола пред да одам на гиниколог, ми рекоа одма да дојдам штом ми потврдат.Ама јас не сакав да се боцкам , а и многу ми беше лошо па отидов накај 4-5 месец.Од тогаш мерам и имав 5 дена по ред над 5,3 ама не повисока вредност од 5,6.Па така ми дадоа инсулин 6 ИЕ само навечер пред спиење.Уште сум на тој со 8 И.Е.
    Значи нема одма да ти дадат.Се случува некогаш да ми е над 5,3 два дена па после ми спаѓа на 4,9 па не ми ја зголемуваат одма вредноста.Ако трае над 4 дена овие зголемени вредност јави се и прашај.Тие ќе ти кажат што понатаму.Ама не паничи од стрес ти се зголемува.

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. C-iena

C-iena Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2014
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    198
    Овие вредности се од шеќерот наутро на гладно, сум ги пишала во мг/дл затоа...Оваа недела ми се околу 5.3, 5.4... Фала на одговорот

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.834
    Допаѓања:
    33.848
    5,3 е граница ама нормално, 5,4 не е високо, ама следи.

10. Mom_3

Mom_3 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2020
    Пораки:
    441
    Допаѓања:
    936
    Јас требаше демек утре да идам за скриен шеќер ама сега ми кажаа претходно 3 дена требало да јадам многуу благо да го оптоварам организамот па после да одам на гладно сабајле да ми земат крв...како бе да јадам 3 дена благо а што ако имам скриен шекер,што правиме тогаш...незнам,вие како теравте процедура?

11. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.834
    Допаѓања:
    33.848
    Испитував 2 пати пред 5 години и не ми рекоа ништо за исхраната ,само најкасно да вечерам до 20ч денот пред да ми земаат крв.

На Butterfly1107, thelittle17 и Mom_3 им се допаѓа ова.
  12. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.199
    Допаѓања:
    74.046
    Мојата клиника ми го прати ова
    Screenshot_20201228-145915_Gmail.jpg

На thelittle17 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.413
    Допаѓања:
    9.013
    Pa ova ne mi e skrien seker tuku isforsiran seker:D

На Butterfly1107, thelittle17 и Mom_3 им се допаѓа ова.
  14. Mom_3

Mom_3 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2020
    Пораки:
    441
    Допаѓања:
    936
    Стварно да,како со сила да сакаат скриен шеќер да ми откријат :lol:

15. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.670
    Јас прв пат слушам дека треба 3 дена да јадеш благо, 12 часа не треба да јадеш ништо, и сабајлето треба да си гладен, тоа не е точно дека треба шеќери да внесуваш 3 дена. Јас испитував минатиот месец, и вака беше.

На natasam, Ava.84 и macka91 им се допаѓа ова.
  16. Mom_3

Mom_3 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2020
    Пораки:
    441
    Допаѓања:
    936
    На едно место ми рекоа да го оптоварам со благо организмот 3 дена а на друго ми рекоа 3 дена по 50г чоколадо да јадам,па јас и онака си јадам благичко:D и си закажав кај вториве,само незнам која лаб. е ,па и не е битно,рез се битни и се надевам дека ке бидат ок:)

На thelittle17 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.043
    Допаѓања:
    4.105
    Девојки дали метформинот е штетен ако превентивно се пие до крај на бременост? Јас го пиев скоро 4 години за подобра овулација, проблеми со шеќер не сум имала до сега. Земам глукофаж ХR 750mg. Сега сум 16 недела, по совет на проф. Димитров е да земам до 20 недела а од друга страна д-р Котларова ми вика до крај да го земам бидејќи не е убаво да му правам шок на организмот ако сега го прекинам а сум го примала толку долго време :?:

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.413
    Допаѓања:
    9.013
    Denes zakazuvav vo remedika mi rekoa normalno da si jadam, ne prererano blago ama ko sto si jades normalno vo smisla da ne se ustrucavas den pred ispituvanjeto. I posle 8-9 vecerta pred da ne se jade nisto

19. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.413
    Допаѓања:
    9.013
    Posto se dvajcata od ista bolnica mnogu e neprofesionalno da ti kazuvaat sprotivni stavovi, kazi im da si se konsultitaat megu sebe i da ti soopstat zaednicki stav soglasno tvojata sostojba

На mace89 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.043
    Допаѓања:
    4.105
    Во право си, многу неубаво се осеќам така. Искрено се мислам со ендокринолог да се консултирам