Како ме насмеа, мила. Истото ми го рекоа двајца доктори. Имам спомнато погоре јас сум во Германија, докторката е Србинка. И не е битно воопшто, битно е тоа што уште на почетокот не стекнав доберба во неа.
Се согласувам родена сум 4000гр, брат ми 4100гр, татко ми над 5000гр. Тоа ме нервира што еднаш беше генетика, сега е поради ГД. Покрај другото не сум медицински баук, стоматолог сум. Немам знаење за нивните специјализации но некои работи ги разбирам. Ме мачи тоа што се доведов во ситуација да не си верувам во самата себе. Само стрес си правам.. Знам.
На вториот скрининг и моето имаше поголема глава. Кога ја прашав што треба да значи тоа, ми рече: - Ништо само ќе има поголема глава. И се изнасмеа... Немам коментар и јас. А после кога ја прашав ми кажа не се е во нормала.
Ama taka de i moeto na vtor skrining izleze 5 dena pogolemo. Jas sum bauk za.medicina ama si znam statistika. Uzivaj si zenska use malce.ima.posle drug haos ke imas
Бебе од 1900 гр во 31 недела е нормално бебе.Не се замарај што ти вели .Штом шеќерот ти е во граници се е во ред.Уживај и контролирај го шеќерот и се ќе биде во ред.
@Ava.84 сакам да те прашам кај тебе колку беа наутро вредностите пред да ти дадат инсулин. Кај мене од последните 6 дена само две вредности се добри, останатите се 95, 96 и денеска 98? Мислам дека хормоните си го прават своето. Вредностите наутро ке растат...И сакав да те прашам што мислиш дали да отидам кај докторот порано бидејќи наредната контрола ми е за 1 недела?
А од што ти се овие вредности?Нели на гладно треба да ти се до 5,3? Не можаж да ги разберам твоите вредности. За дијабетесот мене веќе ме следат 5 години.Го добив од прва бременост и продолжија да ме следат бидејќи првата година вредностите не ми се нормализираа.Откако се стабилизира јас си побарав натамошно следење, па одев на контроли на 3 месеци.Кога останав трудна со второто бев на контрола пред да одам на гиниколог, ми рекоа одма да дојдам штом ми потврдат.Ама јас не сакав да се боцкам , а и многу ми беше лошо па отидов накај 4-5 месец.Од тогаш мерам и имав 5 дена по ред над 5,3 ама не повисока вредност од 5,6.Па така ми дадоа инсулин 6 ИЕ само навечер пред спиење.Уште сум на тој со 8 И.Е. Значи нема одма да ти дадат.Се случува некогаш да ми е над 5,3 два дена па после ми спаѓа на 4,9 па не ми ја зголемуваат одма вредноста.Ако трае над 4 дена овие зголемени вредност јави се и прашај.Тие ќе ти кажат што понатаму.Ама не паничи од стрес ти се зголемува.
Овие вредности се од шеќерот наутро на гладно, сум ги пишала во мг/дл затоа...Оваа недела ми се околу 5.3, 5.4... Фала на одговорот
Јас требаше демек утре да идам за скриен шеќер ама сега ми кажаа претходно 3 дена требало да јадам многуу благо да го оптоварам организамот па после да одам на гладно сабајле да ми земат крв...како бе да јадам 3 дена благо а што ако имам скриен шекер,што правиме тогаш...незнам,вие како теравте процедура?
Испитував 2 пати пред 5 години и не ми рекоа ништо за исхраната ,само најкасно да вечерам до 20ч денот пред да ми земаат крв.
Јас прв пат слушам дека треба 3 дена да јадеш благо, 12 часа не треба да јадеш ништо, и сабајлето треба да си гладен, тоа не е точно дека треба шеќери да внесуваш 3 дена. Јас испитував минатиот месец, и вака беше.
На едно место ми рекоа да го оптоварам со благо организмот 3 дена а на друго ми рекоа 3 дена по 50г чоколадо да јадам,па јас и онака си јадам благичко и си закажав кај вториве,само незнам која лаб. е ,па и не е битно,рез се битни и се надевам дека ке бидат ок
Девојки дали метформинот е штетен ако превентивно се пие до крај на бременост? Јас го пиев скоро 4 години за подобра овулација, проблеми со шеќер не сум имала до сега. Земам глукофаж ХR 750mg. Сега сум 16 недела, по совет на проф. Димитров е да земам до 20 недела а од друга страна д-р Котларова ми вика до крај да го земам бидејќи не е убаво да му правам шок на организмот ако сега го прекинам а сум го примала толку долго време
Denes zakazuvav vo remedika mi rekoa normalno da si jadam, ne prererano blago ama ko sto si jades normalno vo smisla da ne se ustrucavas den pred ispituvanjeto. I posle 8-9 vecerta pred da ne se jade nisto
Posto se dvajcata od ista bolnica mnogu e neprofesionalno da ti kazuvaat sprotivni stavovi, kazi im da si se konsultitaat megu sebe i da ti soopstat zaednicki stav soglasno tvojata sostojba