Гестациски дијабетес/Скриен шеќер

Discussion in 'Бременост' started by lolyta777, Apr 5, 2012.

1. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Секогаш ми бил ок,истиот ден на рутинската крвна слика ми беше 5.8,е сега јас си згрешив си јадев после 20ч. бадеми бидејќи блуев од киселини па во 12 часот ноќта краставица (facepalm) и сабајле во 8 на мерење отидов,за стап сум знам ама тоа е,наредниов пат планирам после 18ч. да не јадам,ќе пробам да издржам.

IRBBB likes this.
  2. IRBBB

IRBBB Форумски идол

@Solen☀ по мое би требало да е океј, сепак после 12ч глад внесуваш 75гр шеќер. Со висок гликемиски индекс е и одма го стимулира панкреасот да лачи инсулин за да го истроши.

@Stressed Out јас последно до 22ч јадев, последно тост вечерав со јогурт, а сабајле во 9:30 појдов.
    Ама штом претходно секој месец бил во ред, веројатно од бадемчињата и краставицата ти е.

Solen☀ and Stressed Out like this.
  3. IRBBB

IRBBB Форумски идол

@Solen☀ ми одговори матичната 'во ред е, така и треба да биде'. :?:

SophiaBella and Solen☀ like this.
  4. Solen☀

Solen☀ Истакнат член

Каков стрес ни прават со шеќерот, во право е @C-iena дека доволно е да внимаваме на исхраната а ова мерењава се помалку им верувам, буквално ми се дешава после 2 секунди да премерам и да ми даде за 2 единици разлика што не е малку

IRBBB, Ava.84, C-iena and 1 other person like this.
  5. C-iena

C-iena Истакнат член

Женски ви реков јас и од кога ке се породам ке мерам. Психа... Му теков на маж ми да ми го донесе апаратчето и вчера мерев. После јадење 1ч 6.2, пред спиење 5.3, сабајле на гладно 5 ми беше. Значи се регулирал, па сега ке видиме на тестот после 6 недели како ке биде. На бебето веќе не му мерат, првите 3 дена сабајле и вечер. Е сега не сум трудна и не погледнав баш кои се референтни вредности, мислам јас ги знам амаа... СЗО само менува нешто, па моментално не сум запознаена. Ако знае некој нека пише.
    Само сакав да ви кажам, пораѓајот почна природно а заврши со царски, бебето беше заглавено со главчето. Па кога почнав филмови да си правам, нели читаме по нет како се големи бебињата од ГД и се заглавуваат и најчесто треба царски рез, па кога почнав да паничам.....Да си правам секакви филмови... Будала

6. C-iena

C-iena Истакнат член

Ооо веќе ми се крева косата од мало-големо. Гледав по вратите од болницата има залепено имиња на бебињата и килажа. Да видите само бебињата се претежно 3000г 2600г. Не се секирај, се ке биде во ред.Подобро да те индуцираат, барем ке ти престанат стресовите.

Nikajana and Ava.84 like this.
  7. Marge

Marge Популарен член

Дали некако активноста на бебето може да е поврзана со редуцираната исхрана? Јас си го осеќам секој ден, си клоца, си се врти, ама некако не така нагли движења како пред тоа, пред да ја променам исхраната. Инаку сум во 33та недела, баш мислев дека како расте повеќе, ќе осеќам посилни, дури можеби и болни удари, ама ова некако баш е обратно...

8. mace89

mace89 Популарен член

Девојки кој дава упат за испитување на скриен шеќер ? Општ матичен или генеколог? За некоја недела треба да испитам, сакам во Синлаб па да знам од кај да барам упат:?:

9. Trpkovska

Trpkovska Истакнат член

Општ матичен ти дава упат.

Маја Т and mace89 like this.
  10. mace89

mace89 Популарен член

Фала многу :)

Prolett and Trpkovska like this.
  11. cinderella5

cinderella5 Популарен член

Мене гинекологот.

mace89 likes this.
  12. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

И мене

mace89 likes this.
  13. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Од тоа што читав кога јас бев трудна, можно е на 1ч да се качува ептен високо и после да нагло да падне ниско.
    И додека ти мерат не треба многу да се движиш и вода две/три голтки колку да изгасиш жед.

IRBBB likes this.
  14. Angela0503

Angela0503 Активен член

Девојки здраво. Еве ги моите резултати од скриен шеќеер: на гладно 4.80, еден час по оптоварувањето 6.85, и два часа после 6.47. Матичниот ми кажа диета. Ве читам и гледам и со поголеми вредности од моите ги сметат за океј, стварно не ми е јасно.

thelittle17 likes this.
  15. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Јас мислам дека ти се нормални вредностите.

Angela0503 likes this.
  16. Dee*Tee

Dee*Tee Истакнат член

mace јави се прво во лабораторијата кај што сакаш да испитуваш конкретно ете во Синлаб за да видиш како оди дали треба да закажеш и да прашаш кога има термин, за да не ти биде џабе одењето до кај општиот матичен лекар.
    Скрен шеќер најдобро нели по 24та недела да се испита, ама ете мене совет ми беше даден од гинекологот во 26та да испитам.
    Авицена ми е најблиску, се јавив таму пошто со закажување работеле, ми рекоа со упат прв слободен термин дури на 1ви март, а без упат имаше слободни термини. На 1ви март јас веќе 28ма недела ќе бидам, така да приватно ќе си платам. Приватно е 450, а со упат било 36 денари. :)

mace89 likes this.
  17. mace89

mace89 Популарен член

Фала ти на советот ќе се јавам да закажам. Јас планирам во 24 недела да правам пошто пијам глукофаж апчиња па докторот сака да ми ги прекине но пред тоа мора да имам направено испитување за скриен шеќер. Иначе и во 28 недела не ти е касно ако немаш никакви индикации тоа ти е чисто рутински преглед

Dee*Tee likes this.
  18. Dee*Tee

Dee*Tee Истакнат член

Па претпоставувам дека не е касно, ама ај да ја послушам си реков сепак ме посоветува докторкава и отидов направив денес, па едни киселини кога ме мавнаа од тоа шеќерот, од мори мајко :sweat: :puke: во грло ми стоеше нешто како да ме гори цели 2 саати... Помина ајде не е толку страшно :)

Prolett likes this.
  19. Solen☀

Solen☀ Истакнат член

Vo synlab ne se zakazuva za skrien seker ni so uoat ni privatno, racunajte si samo na guzvata duri dojdete na red i plus 2casa, pravev pred 2 nedeli

thelittle17 and mace89 like this.
  20. mace89

mace89 Популарен член

Гужва колку сакаш, цели редици (facepalm) Немаат ич добар систем за прием за пациенти али мене ми е блиску затоа идам таму, иначе Авицена реално за организираност е над сите лабаратории

Solen☀ and IRBBB like this.