Форумџика на годината

Гестациски дијабетес/Скриен шеќер

Дискусија во 'Бременост' започната од lolyta777, 5 април 2012.

1. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.251
    Допаѓања:
    13.055
    Веќе неколку години пијам голема количина вода, нешто што порано не било случај. Читав еднаш симптоми за тип 2 дијабетес, и тоа беше еден од симптомите. Е сега, имаше еднаш акција за бесплатно мерење на шеќер во крвта, мерев, иако ме фати малку страв да не нешто не е ок, имав нормален шеќер. Дали би требала да бидам загрижена затоа што пијам доволно вода. Кога сум дома, често си пијам вода, а кога сум излезена во град, можам и 2-3 часа да не пијам вода.

2. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.744
    Допаѓања:
    18.448
    Бремена ли си?

3. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.251
    Допаѓања:
    13.055
    Не. Сега читам симптоми на дијабетес, тип 1 и 2. Освен што пијам вода и потоа морам почесто и да одам во тоалет, замор, болки во стомак, глад, заматување на вид немам. Немам блиски кои боледуваат од дијабетес, не сум дебела. Тогаш кога ми измерија шеќер рекоа дека имам нормален. Сега во време на корона искрено и не ми се оди по лекари само затоа што сум помислила дека имам некој здравствен проблем.

4. Prolett

Prolett Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2019
    Пораки:
    1.291
    Допаѓања:
    2.531
    Мене мат гинеколог ми даде..

На mace89 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.148
    Допаѓања:
    6.693
    Девојки ве молам за помош за испитување на гестациски дијабет во синлаб.Ми рекоа дека упатот треба да биде од општ матичен.Матичната има проблем со упатот.И дава да избере доктор од синлаб.Ве молам кажете ми како би требало да гласи упатот за да можам да и кажам.

6. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.744
    Допаѓања:
    18.448
    Мене кога ми закажуваше бираше опција само тестирање без лекарски преглед.
    За што зема пари матичната ако не знае упат да напише, нема да одиш за Индија па да е толку уникатен. Страшно.

На Маја Т му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.148
    Допаѓања:
    6.693
    Баш така, цел ден пробуваше денес, ама не успеа.Ќе и кажам утре да проба така.Фала

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.302
    Допаѓања:
    33.612
    @Маја Т мене општата матична па ми рече дека не може да издаде упат со шифра бременост и пак ќе ми е наплатено со нејзин упат и на крај си платив приватно дури ги молам.

9. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.148
    Допаѓања:
    6.693
    И јас мислев дека е така, но денес се јавив во синлаб, и баш ми објаснија дека само општ матичен лекар може да издаде упат, дека не може од гинеколог.Е сега матичната нешто не успева со упатот.Ако не успеам, ќе си платам и јас.И така не е многу скапо, ама сакав да да пробам прво со упат ако може.

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  10. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.302
    Допаѓања:
    33.612
    Штом може, зошто да плаќаш, нека ти издаде таа.

11. Ve-Iv

Ve-Iv Активен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2021
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    11
    Zdravo dali moze da mi kazete referentni vrednosti za skrien seker od Avicena za bremeni zeni. Jas proveruvav vo synlab no sporedbeno so druga laboratorija vo synlab se povisoki referentnite vrednosti.
    Fala

12. MissArte

MissArte Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2012
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    6
    Дали знаете дали некоја од приватниве лаборатории испитува скриен шеќер во домашна посета за бремени?

13. Mima89

Mima89 Активен член

Се зачлени на:
    14 март 2021
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    5
    Zdravo devojki, nova sum na formumot, gi iscitav site 124 strani i mi treba vashe mislenje. Bremena sum 28 nedela i Ispituvav skrien sekjer vo sinlab po sto gi dobiv slednite rezultati:
    na gladno 5.2 (za bremeni granica 5.1) i po 2 casa glikoza 9.4 (za bremeni granica 8.5). Se konsultirav vednas so ginekologot po sto mi rece ne e mnogu visok drzi dieta bez blago, gazirani sokovi i testenini, rece nema potreba od konsultacija so ednokrinolog. Sepak jas po site procitani strani odluciv da zakazam na privatno(zosto na drzavno nema termin). Po pregledot na privatno doktorkata rece visok e sekerot treba da se prima insulin ama ajde ti ovie nekolku dena meri si doma sekjer pred obrok i posle obrok pa ke vidime za 1 nedela. Prasav za ishrana mi rece isto kako sto si se hranela do sea. Prasanjeto mi e ne sretnav deka nekoj so ovie parametri primal odma insulin, neli prvo sleduva dieta sto i kako da se jade pa posle kontrola, i ako jadam kako do sega pak ke mi bide pokacen sto ako meram jas edna nedela?

На Prolett му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Prolett

Prolett Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2019
    Пораки:
    1.291
    Допаѓања:
    2.531
    Здраво мами. Мое мислење: Докторите се тие што даваат терапии.. Ама параметрите се доста различни во секоја лабораторија. Може и од стрес да ти се качел шеќерот... Дали претходно имаш правено крвна слика и шеќерот каков ти бил? Мислам во текот на бременост. Мое мислење е да припазеш на исхраната и ако има шанси за недела, две, провери пак шеќер. Бидејќи ако почнеш да примаш инсулин треба се да се боцка.
    Инаку, се треба во иста лабораторија да мереш.

Поздрав и не паничи.. Се ќе се среди.. Поздрав и гушки.

На Mima89 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Mima89

Mima89 Активен член

Се зачлени на:
    14 март 2021
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    5
    Blagodaram za odgovorot nekolku pati pravam krvna slika vo bremenost i sekerot e vo red, sega na ova ispituvanje za skrien sekjer se pokaza po 2 casa visok. Za da bidam mirna rekov ke se konsultiram so endokrinolog za podetalno da mi kazat, sto da jadam, kolku obroci na den i slicno, no namesto toa kako shok mi dojde komentarot od doktorot za insulin bez raspored so hrana i slicno, citav na povekjeto clenki im dale dieta so edinici, kolku i sto za pojadok, rucek, vecera i uzinka. Ke ja reguliram sama ovie 2 nedeli ishranata pa ke ispitam pak skrien shekjer.

16. Prolett

Prolett Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2019
    Пораки:
    1.291
    Допаѓања:
    2.531
    Тоа е мое мислење имој предлог мами, консултирај се со уште еден др. За секој случај... Знаеш дека денес даваат право терапии.. Итн.. Затоа така нагласив...гушки

17. Mima89

Mima89 Активен член

Се зачлени на:
    14 март 2021
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    5
    Fala ti mnogu za mislenjeto, ke se obidam da najdam nekoj drug endokrinolog na privatno za vtoro mislenje za da ne se sekiram, nekako me fati mnogu panika... Gushkiii

18. Prolett

Prolett Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2019
    Пораки:
    1.291
    Допаѓања:
    2.531
    И сега ми текна, само колку ќе влијае не знам.. Еден близок имаше висок шеќер, ама не многу.. Не знам кој му кажа, секој ден пие ореви во вода, отстоени... Пример, стави неколку јатки ореви исчистени и во 200 грама вода(чаша). Нека отстои и после неколку часа пиеш вода, а оревите ако сакаш можеш да ги изедеш.. Ова се пие некоја 2 со 3 недели... Па прави пауза... Вели дека има ефект.. Проверено.. Јас лично немам пробано.. Не сум имала потреба

19. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.149
    Допаѓања:
    5.688
    Закажи си на Клиника за ендо или пробај со приоритетен упат.
    Иначе да, прво се почнува со диета ама кај секоја трудница е индивидуало.

Последна измена: 16 март 2021
  20. Magde20

Magde20 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2011
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    125

Пробај да отидеш на клиника на ендокринологија за второ мислење, они ми се некако најстручни.
    Јас со првата бременост имав скриен шеќер почетна 5,40 со по 2 часа 9,48 (во синлаб правен тест) матичната одма ме прати на клиника на ендокринолог, докторката ми даде диета и план како да мерам шеќер дома, одев на контроли на 2-3 недели, ептен се придржував до диетата и почнав дури и да слабеам, но шеќерот ми беше во нормала. Кога отодов во Чаие 36 недела, докторот ми кажа дека бебето е како за 34та недела и по проверка на протеини ми рече да ја прекинам диетата. 4 месеци по пораѓај, пак правев тест, немав шеќер. Бебето живо здраво и без проблем природно породена.
    Сега со втората бременост повторно имам дијабет, со вредности почетна 6,00 со по 2 часа 8,70 ( исто во синлаб) матичната ми рече само да внимавам на исхрана, на бело брашно, леб, тестенини, благо, газирано, инаку матичната ја сменив од првата бременост. Кога ја прашав дали треба да се оди на ендокринолог ми рече дека се толерирало со диета до 10 вредност. Бидејќи имам искуство од првата бременост, не инсистирав да одам на емдокринолог внимавам и си мерам дома шеќер.
    Прикачувам слики од диетата со лебни единици што ми ја дадоа на ендокринологија пред 3 години и распоредот за мерење во 8 точки:
    се мериш пред јадење, на гладно и 1 саат по јадење во следните термини:
    08-09
    14-15
    19-20
    22
    и следниот ден во 08 часот
    или помести ги ако сакаш покасно, само внимавај на размакот измеѓу.
    Јадеш три оброка и две ужини
    вредностите треба да бидат, на гладно макс 5,3 и еден час по јадење макс 7,8.
    Ова се информациите од ендокринологот што ги добив.
    Го прикачувам и упатството што ми го дадоа за тоа каква подготовка е потребна пред да се прави тест за скриен шеќер, нешто што ни гинеколог, ни матичен, ни од лабораторија не ми го кажаа.
    Се надевам ќе ти помогнат, иако доктор најдобро може да ти каже што како да правиш за твојата ситуација.

Прикачени фајлови:

На Prolett и Mima89 им се допаѓа ова.