Форумџика на годината

Гестациски дијабетес/Скриен шеќер

Дискусија во 'Бременост' започната од lolyta777, 5 април 2012.

1. Solen☀

Solen☀ Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2020
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    1.412
    @Magde20 каква е таа проверка на протеини? 30гн сум само 2кила плус ради диетата, може треба да си проверам

2. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.451
    Ако си читала назад сигурно си ме прочитала, гладно 7.7, после 1ч 14.5 после два 11.5
    Мислам вака беа некако бројкиве, ми рекоа диета и пешачење после оброк. За една недела се нормализираа бројките и си ја истерав бременоста без никакви лекарства. Пешачев дома зашто бев трудна во најголемите карантини, па дома низ стан си шетав.

Диета доколку имаш можност уплати си кај нутриционист. Зашто таа од ендокринологија ја имаат постирано и по мене од таа шеќерот ќе го симнеш да ама што правиме со холестерол и триглицериди. Кој будала пишал маргарин да се јаде не знам, па кај бремени жени да се советува таква Процесирана храна. Некој е на тешки дроги.....

На Mima89 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Mima89

Mima89 Активен член

Се зачлени на:
    14 март 2021
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    5
    Blagodaram mnogu za odgovorot, mnogu mi pomogna plus i prikacenite fajlovi ke mi bidat od golema korist. Ke se obidam slednata nedela da zakazam preku maticniot ginekolog ako mi dade prioriteten upat za na klinika na endokrinologija (iako ne veruvam zosto spored nea ne e tolku mnogu visok za prioriteten, samo treba dieta) a soloboden termin nema kaj nitu eden doktor za endokrinologija. Me fati panika zosto iskreno do sega ne sum mnogu popravena 7 kila za 7 meseci,slaba sum a i bebeto do sega na site pregledi (i vo drzavna i kaj mojot ginekolog) bese vo red so merkite no jas cela bremenost jadev dosta ovoshje i cedeni sokovi plus bel leb i blago kasnuvav.

4. Mima89

Mima89 Активен член

Се зачлени на:
    14 март 2021
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    5
    Da te procitav i nanazad, blagodaram za odgovorot. Pesacam i jas skoro sekoj den po 5km. Ke se obidam nekako da ja reguliram ishranava ili ako posetam endokrinolog ili so nutricionist, zosto ovie nekolku dena drzam sama dieta ama ne sum sigurna dali e na pravilen nacin, sekako mi e potreben nekoj da me nasoci, isfrliv blago, edno ovoshje jadam na den kombinirano so jatki, Za rucek supa so meso i so salata i pak nekoja uzinka, ne jadam 3 glavni obroci na den, ne jadev ni pred dietata vecera, rucav pa pokasno nekoja uzinka. Gledam deka ti mnogu brzo go regulirase sekerot, za edna nedela, dali e toa vrz osnova na sekojdnevnoto merenje doma ili pak ispituvase skrien sekjer vo laboratorija?

5. Magde20

Magde20 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2011
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    125
    Не знам точно како се вика, тогаш докторот во Чаир само така ја ослови, во Чаир ми ја правеа, лабараториска анализа преку крв беше.
    Битно бебето да ти се развива добро, да нема застој или да е премногу големо. Јас со првата бременост качив само 7 кг до крај, така да најбитно бебче добро да се развива.

На Solen☀ му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Magde20

Magde20 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2011
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    125

Штом се движиш и пешачиш супер, тоа многу помага, јас имав и плус други проблеми поради кои морав да лежам и мирувам, па и покрај тоа успеав да го изрегулирам и истерам.
    Немој премногу да се секираш и претеруваш со диета, како што ти кажала матичната и не е многу висок, внимавај само на бело брашно ( бел леб, тестенини, пецива), благо, не гладувај, јади си понормално, повеќе пати помала количина, интегрален леб, месо, зеленчук, мешунки, семки итн. има многу храна што има низок гликемиски индекс и е здрава и хранлива.
    На ендокринологија и мој термин не им дава да закажат, со коронава се е изместено за жал, да пробаш да се јавиш дирекно таму да ги замолиш дали ќе те примат или да пратиш некој да праша таму лично, кажи им на приватно те тераат на инсулин одма, сепак за трудница може и да помогнат, барем јас бев на такво мислење кога го правев тестот за скриен шеќер и мислев ќе треба пак да одам на ендокринолог.
    Со лесно и не се преоптоварувај, си ги прочитала сите коментари во групава и сигурно гледаш не е толку страшно, се додека знаеш дека го имаш и внимаваш нема да имаш проблем. ;)

7. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.451
    Си купив апаратче од аптека и мерев 5 пати на ден, секој ден до крај на бременост.

8. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.148
    Допаѓања:
    6.693
    Утре треба да испитувам гестациски дијабетес.Треба во 7 ч да бидам во Синлаб.Е сега проблем ми е еуториксот што го пијам секој ден во 7:30.Што мислите дека е подобро да направам, дали да го испијам еден час порано, во 06:30? Дали тоа би можело било како да влијае на вредноста на шеќерот? Зашто после растворот што би го пиела, не би можела да го испијам еуториксот.

9. Ve-Iv

Ve-Iv Активен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2021
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    11
    Ispij go eutiroxot pred da odis...vo 6:30h.

На Маја Т му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.148
    Допаѓања:
    6.693
    Фала ти најмногу.Така ќе направам.

11. M1234

M1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    828
    Дали има некоја мајка што има испитувано сќриен шеќер во Германија?

На TutiFuti му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    837
    Допаѓања:
    3.215
    Јас

На M1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. M1234

M1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    828
    Дали ви рекоа да доричкувте пред да одите на испитувте?

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    837
    Допаѓања:
    3.215
    Зависи кој тест ќе го прават. Мене ми правеа мал и голем, затоа што на малиот покажа индикација. Малиот е со 50гр гликоза и едно боцкање и пред него може нормално да се јаде, големиот е со 75гр гликоза и три боцкања, на гладно, после саат и после 2 саати, тука треба да не се јаде 10-12 часа пред тоа. Мене барем така ми рекоа. Јас додуша немав јадено и пред малиот, затоа што беше баш рано сабајле терминот. Не ти дадоа ливче со инструкции?

На TutiFuti, IRBBB и M1234 им се допаѓа ова.
  15. M1234

M1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    828
    Не ми дадоа ништо.Само ми рекоа да доручкувам, и кога ке отидам таму ке ми дадат да пијам некоја блага течност и после еден саат ке ми испитуваат

На TutiFuti и IRBBB им се допаѓа ова.
  16. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    837
    Допаѓања:
    3.215
    Значи прво ќе го правиш малиот тест со 50гр гликоза и само после саат време ќе те боцнат и пред него смееш да јадеш. Доколку тој тест покаже склоност на организмот кон скриен шеќер, ќе имаш повторно тестирање со 75гр гликоза и на тој не смееш да јадеш.

На TutiFuti, IRBBB и M1234 им се допаѓа ова.
  17. M1234

M1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    828
    Фала ти.Бидејки исто така ми е рано терминот, а и за јадење исто така.Но ке се јавам уште еднаш ако ми речат дека мора да јадем, ке јадам, ако не мора тогаш нема.Фала ти уште еднаш

На IRBBB и Marge им се допаѓа ова.
  18. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.796
    Допаѓања:
    34.131
    Немораш благо да јадеш доручкувај нешто солено, за малиот смееш да јадеш пред да го правиш, и дај боже да не ти треба голем тест.

На M1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.613
    Допаѓања:
    40.101
    Девојки пред некој ден бев нс преглед кај матичен гин.
    Ми рече крвна слика и скриен шеќер да проверам.
    И ми дала само еден упат, како и секогаш за крвна слика. Требала посебен упат за ск шеќер да ми даде или?
    Јас ја шрашав дали ќе треба кај општа да одам за упат ми рече не, а после не ми текна да ги разгледам документите, бев нешто во брзање и така остана.
    Инаку бремена сум

20. Andrejaaaaaa

Andrejaaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2021
    Пораки:
    1.691
    Допаѓања:
    8.454
    Општата дава упат за скриен шеќер

На Emotional123 му/ѝ се допаѓа ова.