Форумџика на годината

Гестациски дијабетес/Скриен шеќер

Discussion in 'Бременост' started by lolyta777, Apr 5, 2012.

1. Solen☀

Solen☀ Популарен член

Затоа и мене ми беше повишен од старт на бременост... Мед со семе од коприва нагладно, банана за доручек, ручек обавезно јаглехидрати или комбинација со нив, малце блакце после ручек, вечера грицки(facepalm) Е ај на тоа немај покачен шеќер
    Но со диета се регулираше за среќа
    Не е многу страшно брзо ќе стигнеме до пораѓај, уште и ќе се радуваме што не сме се здебелиле
    :D

IRBBB and Bella_Stella like this.
  2. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Хахаха да.. јас како бев тргната пред првото Огтт, само глупости јадев како пред бременоста да сум била врзана со синџири. :D Што ќе ми паднеше на ум тоа си каснував. По резултатот од 7.3 после гликозата на првата проверка се подисплашив и почнав да пазам повеќе. Ама пак си правев лоши комбинации што очигледно качуваат шеќер.

Смути секој ден од триста овошки внатре, банана во овесна каша, мед од сабајле. И си викав здраво се хранам, ама очигледно сум правела утки. :tmi: Како што кажа барем нема да качиме многу кила, до сега се е отидено во стомак и гради. :D Ќе издржиме уште малку, имаме голем мотив. :inlove:

Solen☀ likes this.
  3. nevenask

nevenask Истакнат член

ic da ne se voznemiruvas, top ti se vrednostite. ete meri go cisto ti da si sigurna ama neka ne te opteretuva toa. uzivaj si vo bremenosta​

Bella_Stella likes this.
  4. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Фала ти многу. :sun: Ќе мерам чисто за да имам мир..како викаат, страв лозје чува. :)

nevenask and mace89 like this.
  5. barbiegirl123

barbiegirl123 Истакнат член

Здраво феминки, ај ве молам за помош , праев инсулин анализа и ми излезе 19,0 :((,,, ми кажа докторот што треба да прам и што не ама би сакала и од вас некоја искуство или што да прам за да го намалам,,,леле ми се плачитт

6. M1234

M1234 Истакнат член

Почни да внимаваш на исхраната.Сигурно ти кажале веќе што да исфрлиш, бело брашно, тестенини, благо, помалку овошје, сокови исто така не, повеќе зеленчук и месо во исхраната, леб од цело интегрално зрно, можеш јајца, сирење со намалена масленост, маслинки...Сигурно ке ти дадат апаратче и ке мериш дома и ке видиш што ти одговара што не.Значи многу протеини во исхраната, а намалување на јаглехидратите.Што можеш помалку стрес и активност во текот на денот барем еден час, ако ти е дозволено од гиниколог.Која вредност ти е покачена на гладно или после пиењето на гликоза 1 или 2 часа?

Last edited: Apr 19, 2021
  7. Jana06

Jana06 Форумски идол

Ти пишува референтни вредности на резултатот? Зашто 19 не би требало да е многу, ми се чини до 30 беше границата. Мене ми беше многу повисок после 1 и 2 саати од гликозата. Мислам дека не треба да паничиш, сепак слушај си го докторот. Што поточно ти кажа?

8. barbiegirl123

barbiegirl123 Истакнат член

Не сум бремена јас имам полицистицни јајници и проверував хормони и на гладно сабајле ми излезе ова вредност границата пишуваше 17 а мене ми беше ИНСУЛИН 19... па од ова др го подврза тоа што цел живот сум малку пополнича а буквално ич не сум по јадењето дали јадам 2 пати по малку денес или не амаа обожавам да пијам газирано сок и мислам од тоа дека ми е :((... mi dadoa fertilimin da pijam 3 meseci 2х2 па демек ке ми средел овој и не редовниот циклус и ова со инсулинот и да ми рече обавезно физичка активност оти и работам на приватна фирма и од 8 до 16 сум седната пред пц

9. Jana06

Jana06 Форумски идол

Грешка плус имаш кај оброците. Подобро 5 мали оброци отколку 2 пообилни. Така шеќерот нема да скока нагло. Газираното да, исфрли го барем на некое време, после умерено. Во принцип тоа е тоа, поздрава исхрана. Повеќе зеленчук и месо, помалку овошје и теста.

Еве ги моите резултати пола година пред да забременам:

Се среди многу брзо со подобра исхрана, малку повеќе движење и Метформин 2 месеци.

10. Slonce91

Slonce91 Популарен член

Девојчиња денес правев скриен шеќер па што мислите за резултативе :
    на гладно 4.7
    после еден ч. 6.9
    после два ч. 7.0
    е сега како што гледав во граница се на реферетните вредности ама ме загрижува зошто после вториот час не паѓа вредноста него благо се покачила.

11. day.dreamer

day.dreamer Истакнат член

Дали некоја има проверувано скриен шеќер во Синлаб во Кисела Вода? Може со упат или на приватно е?

12. Solen☀

Solen☀ Популарен член

Може со упат и нетреба претходно да закажуваш, си одиш дирекно само порано поради гужви

day.dreamer likes this.
  13. nevenask

nevenask Истакнат член

posle kolku vreme vi se regulirase sekerot otkoga pocnavte da vnimavate so ishrana? eve veke 3 nedeli sum na dietava, uste ne mozam da go dovedam vo red, a oslabena sum skoro 4 kg, pocnuva strav da me faka i so slabeenjevo. kako trgnalo, ke dojdam na istata tezina so koja ostanav trudna

14. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Не е проблем тоа што слабееш, бебето се храни ако внесуваш и ти здрава храна, а со диетата верувам се храниш здраво.

15. nevenask

nevenask Истакнат член

abe da, ama ne mi e jasno zosto uste ne mozam da go namalam sekerov. do koga se meri? zarem do kraj vaka ke teram so merenje sekoj den po 6 pati?

16. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Не знам, не сум стручна. Најдобро да се советуваш со ендокринолог.

17. Solen☀

Solen☀ Популарен член

Мене после 1месец но мислам дека е индивидуално, а за слабеење не се сеќирај јас стигнав до 36 и само 4кг сум поправена
    Ако на ехо одговара бебето на неделите нема да биде никаков проблем

IRBBB and nevenask like this.
  18. nevenask

nevenask Истакнат член

jas se nerviram sto uste ne mi se simnuva, ne sakam terapija da mi dadat, epten se pridrzuvam do dietata i zatoa i mi e krivo sto uste ne mozam da go namalam

19. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Zdravo devojki,

9 nedela sum bremena. Sega mi Stignaa rezultatite od krvna analiza i sekerot mi e 5.9, a citam treba da e 5.1. Ne sum proverivala uste skrien seker pretpostavuvam e rano so nedelite po toa sto citam.
    A blago voopsto ne jadam, mi se gadi od cokolado. I koga jadam oriz ili kompir toa e mnogu malku zosto imam golemi macnini. Imam aparatce za merenje seker doma kako vremenski vo tekot na denot proverivate i vrednostite kako treba da se dvizat.

20. Solen☀

Solen☀ Популарен член

Тогаш пробај да си поактивна после оброци, повеќе движење ќе ги намали вредностите