Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Гестациски дијабетес/Скриен шеќер

Дискусија во 'Бременост' започната од lolyta777, 5 април 2012.

1. nevenask

nevenask Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2012
    Пораки:
    237
    Допаѓања:
    242
    momentalno sme vo izolacija radi kovid doma, taka da za nekoj den ke pocnam poveke so pesacenje

На Solen☀ му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Babycool

Babycool Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2021
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    520
    Здраво женски еве ги моите резултати од скриен шеќер
    Прво боцкање 4.60
    По 1 час 6.8
    По 2 часа 3.3
    Матичната ги нема уште видено,ваше мислење?

3. Chrysanthemum

Chrysanthemum Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2020
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    282
    Ај некој да сподели/препорача добар апарат за мерење шеќер во крвта?

Влезена сум во 33 г.н. и имам гестациски дијабет. Јас го купив на Medisign од Зегин, скоро два месеци како го користам. Не се ни посомневав во точноста на апаратот, си ги правев мерењата 2 часа после секој оброк и си запишував резултати кои ги праќав на ендокринологот. Гледав која храна ми одговара, која не, итн итн. Докторката ми рече и дека може да прекинам со мерењата, повремено некогаш кога сакам да мерам.
    Пред некој ден лошо ми беше ептен, пред онесвестување бев. Да напоменам, во цела бременост не сум се почувствувала така лошо, ниту пак пред бременоста сум доживеала нешто слично. Одма измерив шеќер, и од една рака 7.5, од друга рака 3.0. Пак мерев од едната, 7.0, и пак од другата 2.7. Станува збор за голема разлика помеѓу мерењата, што не би требало да се случува.

Има ли некоја членка што е задоволна од апаратчето и каде што не приметила толкави разлики како во мојот случај?

4. Solen☀

Solen☀ Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2020
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    1.412
    @Chrysanthemum и јас го користам ми се случило за 1 единица разлика кога ќе премерам, но не се сомневам во точноста бидејки во споредба со тој од крвна слика дава повисока вредност секогаш барем кај мене
    Да смениш батерии да не е до тоа нешто

На Chrysanthemum му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.451
    Јас го користев цела бременост. Ако имаш остаток од храна, крема, сапун или било што слично на прстите може да се случи тоа.

6. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Јас го имам Accu Chek, задоволна сум.

На Marijana88, princess5 и Chrysanthemum им се допаѓа ова.
  7. VioletMK

VioletMK Активен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    36
    Devojki za upat za ispituvanje na skrien seher se zema od maticen ginekolog ili opst maticen ili si plakame sami na privatno?Cetvrtokot bev do maticniot ginekolog mi veli oni ne izdavale upat za ispituvanjeto na skrien seker

8. Solen☀

Solen☀ Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2020
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    1.412
    Можеш од општ матичен да си земеш

На VioletMK му/ѝ се допаѓа ова.
  9. nevenask

nevenask Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2012
    Пораки:
    237
    Допаѓања:
    242
    devojki, vie sto ste so skrien seker, si dozvoluvate li po nesto blago? denes prv pat posle eden mesec jadev sladoled i imam griza na sovest. ima denovi koga mnogu mi se jade blago, za soleno izdrzuvam, ne sum taka strvna, ama za blago nekako potesko mi e

10. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.969
    Допаѓања:
    34.603
    30грама чоколадо е 1единица...место ужина(овошје)меѓу ручек и вечера можеш слободно само да не претеруваш :)

11. nevenask

nevenask Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2012
    Пораки:
    237
    Допаѓања:
    242
    da, ama nekako dietava so lebni edinici kako da ne e prilagodena za trudnici, iskreno jas sum gladna taka i kolicinata veke ne ja meram so lebni edinici, ednostavno ne jadam belo brasno, blago, kompir, oriz i sl.gledam da vnesuvam poveke meso, riba i zelencuk, nekako drzenjeto po sema mi pravi mnogu stres i pritisok, a pri merenjata na sekerot ne gledam nikakva razlika

На princess5 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.454
    Допаѓања:
    1.401
    Како рачунувате боцкањето, дали од првото боцкање или од моментот кога ќе се најадеш се боцкаш втор пат или како треба?
    И дали смее вода да се пие од сабајле пред да се боцка на гладно и дали може во текот на 1час по оброк да се пие вода?

13. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.969
    Допаѓања:
    34.603
    Најдобро ќе ти каже ендокринолог како треба ...
    За време на огтт не треба ништо а дома се боцкаш па пиеш вода

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.454
    Допаѓања:
    1.401
    Па сум изумила да прашам вчера, затоа прашувам тука.

15. Пудинг8

Пудинг8 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    231
    Денес правев тест за скриен шеќер бидејќи бебето идеше една недела понапред. За жал после два часа искочи покачен.
    на гладно: 5.17 граница е до 7.00
    После еден час: 9.21 граница е до 10.00
    После два часа: 9.81 а границата е 8.5
    Во мокрача е дозволено до 50 кај мене е дупло 100
    Баш се исплашив и веќе неколку часа читам се и сешто по интернет, до тоа дека можно е да дојде до губење на бебето во последните недели.
    Матичната ми даде упат за во понеделник за на ендокринологија ама до тогаш барам нешто да се смирам.
    Сигурно има од вас некоја поискусна да ми каже кои се последиците врз бебето. На што да припазам овие денови додека да одам на ендокринолог? Како изгледа таа диета што ја даваат? Јас уствари цело време мислев дека се хранам здраво, но очигледно сум си правела грешки како што се банани, ориз, компир и сл.

16. Chrysanthemum

Се зачлени на:
    28 октомври 2020
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    282
    Не се плаши и не читај работи на интернет затоа што не се баш релевантни.
    Обавезно оди на консултација со ендокринолог. Ќе си земеш апаратче за мерење на шеќерот во крвта. Ќе ти кажат колку пати на ден треба да правиш мерења и колку часа после оброк.

Јас имав покачена вредност после 2 часа, па ендокринологот (од Систина) ми препорача мерењата да ги правам 2 часа после оброк. Референтна вредност за после 2 часа ми кажа дека е 7. Секоја храна која ми покажа поголема вредност од 7, ја отфрлив/намалив соодветно. И јас мислев дека ептен утка сум направила со исхраната, но си продолжив да си ги тестирам прво работите што почесто ги јадев (скоро секој ден банана, овошје си јадам, во комбинација со овесни снегулки, семиња, корнфлекс, итн.) Точно е дека се од нив содежи шеќери, но во мојот случај не претставуваа проблем. Има прости и сложени шеќери, и различно време им треба за разложување во крвта.
    Открив дека р'жано брашно не ми одговара, интегрални тестенини, бело брашно, намалив многу со овошјето, но сепак продолжив да го конзумирам умерено. Јадам компир, морков, леќа, спанаќ, тиквичка, марула, итн..., во комбинација со месо, сардина, туна (само претпазливо со туната, не се препорачува да се консумира многу поради живата што ја содржи).

Јас сум веќе на крај на 34 г.н. до сега добро си напредува бебето. Читав и доста случаеви низ форумов кои што веќе успешно си се породиле, без никакви проблеми.
    Не губи време на нервози, стресови. Секој организам е различен, ќе си го најдеш твојот баланс.
    А тоа што бебето кај тебе е поголемо 1 недела, не го гледам јас како проблем. Прво, нивните мерења од ехо не се точни, имаат отстапувања. Сметам дека твојот случај не е за паника. Сепак, не сум стручно лице да те убедувам и да тврдам дека сум во право, ова е мое мислење, и работи кои досега сум го продискутирала со повеќе трудници, а исто доста имаат и споделувано такви информации на форумов.

Последниот збор ќе го имаат ендокринологот и твојот гинеколог. Тие сепак подобро ти ја знаат ситуацијата. Можеш и да одиш на второ мислење кај друг гинеколог, чисто да видиш што ќе ти каже како негово размислување и за тоа што е плодот поголем за 1 недела.

На Keri му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Пудинг8

Пудинг8 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    231
    Фала ти многу за одговорот. Кај кој ендокринолог одиш во Систина би сакала и приватно да си прашам

18. Chrysanthemum

Се зачлени на:
    28 октомври 2020
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    282
    Бев кај доктор Надица Божиновска. Немав ни време да се распрашам кај кој доктор да одам, се јавив и им реков првиот слободен термин да ми го закажат и не ми е битно кај кој доктор ќе се погоди. Сепак, задоволна сум од неа. Прегледот е еден подолг разговор со ендокринологот, кој ќе те упати на која храна да внимаваш. Во принцип, треба што е можно повеќе да скратиш на внес на јаглехидрати.

19. Пудинг8

Пудинг8 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    231
    И јас така ќе си направам. Фала ти многу баш ме смири, зошто бев баш исплашена и разочарана

20. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.353
    Допаѓања:
    5.242
    Испитувала некоја скриен шеќер во јане сандански? Како иде постапката?