Mojot tezultat na gladno i po 1h od opteretuvanje so glikoza e vo red,no po 2h e pokachen Ima li nekoja so vakva situacija,shto vi preoorachaa,kolku e ova seriozno? Sekako ke odam kaj matichnata.
Кои јаглехидрсти смеат да се јадат за време на диетава? Јас воопшто леб не јадам, ориз и компир исфрлив. Дали смеам да јадам леќа (зелена и црвена), грав?
Јас си јадам грав и леќа, си најдов и леб што не ми прави проблем (пченкарен, без квасец и брашно, макар што на ден максимум две кришки јадам, некогаш и само една), и мерењата ми беа добри 2 часа после оброците. Кога ќе почнеш до мерењата, ќе видиш што ти одговара. Неколку страни поназад на оваа тема, имаат пишувано дека компир им смета. Во мојот случај, јас немам проблем воопшто до него. Но, го јадам само варен и печен, пржен никако. Мораш да почнеш да експериментираш со јадењето и ќе го менуваш во зависност од мерењата. @lia22 Прочитај неколку страници поназад во темава. Имаме дискутирано за тоа. Ако имаш некое конкретно прашање што не е опфатено, пиши пак, ќе се најде некој да одговори/сподели искуство.
Без паника, и јас бев таква минатата недела .. Бев кај ендрокринолог, ми даде листа што смеам да јадам / што да исфрлам и со лебни единици да мереш .. Јас пред оброк и 1 час по оброк се боцкам, и се е добро до сега ( денес бев и на контрола , ми рекоа да продолжам со истото до крај здравје , 26+4 сум ) .. Јас приметив дека млечните производи не ми одговараат од сабајле затоа ми е покачено ама последните денови сменив малку и сега се е добро... Се издржува некако, иако мртва гладна сум и си комбинирам некако..
Здраво женски,некој со ваков резултат од испитување на скриен шеќер? Матичниот ми рече да повторам пак од вена во петок.
Од сабајле не,вчера до 20 и 15 часот некаде бадеми пред тоа сладолед и во 20 и 15часот се сведтив дека не треба да јадам после 20 часот.
Можно да ти е од тоа, провери си пак за сигурно.. До 20часот најкасно да јадеш, а вода можеш колку сакаш .. Барем мене така ми кажаа.. 2часа после глукоза треба да ти е до граница или под граница.. Мене ми е над границата , затоа сум на диета и внимавам на исхраната..
Bev kaj matichnata i sd misleshe vika kako ne verni mi se rezultative.Nemoze da mi dade ditekten upat za endokrinologija na 20ti sum na Gak pa od tamu upat ke mi dadat. Od enfokrinologija dobi instrukcii ili negde od privaten d-r? Ke sakash li da mi kazesh za lebot shto go koristish od kade go zimash,ako mozesh i slika da mi pratish. Inaku za merenje doma matichnava nishto ne mi reche osven restrikcija za blago.Jas ne sum ni aktivna 24/7 lezam,pa dali i od toa shto voooshto ne trosham mi e takov rezultatot 4,4 mi e na gladno Po 1h od opteretuvanje so glikoza 9,2 Po 2h 11,7 Fala ti mnogu za soodelenoto iskustvo.
Јас се исплашив кога го добив мојот резултат. Одма вртев кај матичната, но тогаш беше затворена поради короната. Немав друг избор, и затоа одма закажав на приватно. Ако си во можност, консултирај се со некој приватен ендокринолог. Рестрикции за благо е многу општа работа, проблемот не е во тоа. Проблемот е да се исконтролира внесот на јаглехидрати во исхраната, кои што подоцна се разложуваат во шеќери. Јаглехидратите ги има скоро во секоја храна. Идејата е да имаш почести, но количински помали оброци. Исто, да се намали и внесот на шеќери, кои не доаѓаат само преку благото, туку и преку конзумирање свежо овошје. Каде испитуваше скриен шеќер, и кои и се референтните вредности на лабораторијата? Погоре ти се пишани твоите резултати, но ги нема референтните вредности. Еве ти слика и од лебот кој мене ми е ок (најчесто го наоѓам во Тинекс, био леб од фурна Диме). Во твојот случај може и друг леб да ти одговара, или обичен интегрален да не ти прави проблем. Мораш да откриеш со помош на мерења. Прва работа која ја кажуваат на ендокринолог е дека треба да си земеш апаратче и да почнеш со мерења. Е сега, секаде различно кажуваат. Некои мерат 6 пати на ден: пред и после секој оброк. Кај мене, со покачена вредност 2 часа после испиена гликоза, ми рекоа мерењата да ги правам 2 часа после секој оброк, 3 пати на ден.
Matichnata vika za se ima reshenie i ne e ova alarmantno,sepak ke vnimavash na hrana i ke odish da ispitash vo centar za diabet. Da svesna sum i za jaglehidratite i ovoshjeto,no do sega jadam samo crn leb so seminja,a od ovoshje limon,portokal i citron.Mora da si priznaam deka skoro sekoj den jadam sladoled. Inaku i kaj mene e pokachena vrednosta po 2h.Pritoa jas ne se dvizam voooshto,ne mi dozvoluva sostojbata vo koja shto sum sega ovoj problem kapak mi dojde... Eve go rezultatot so referentnite vrednosti. Vrednostite se dobieni preku kapilarna krv (od prst). Ke me dokrajchi psihata na se plus i ova
zdravo devojki denes napraviv skiren seker eve gi rez ponedelink sum kaj mojot ginekolog pa to togas vase milsijne dali e dobri rezultatite ?
И јас имав слични резултати. Ако ти е за утеха, јас пробав после ручек одма пешачење, демек ќе направи разлика, односно подобрување во мерењата, но не ми помогна ништо посебно (ова го пробував за време на викенди) . Башка, доста често ми се случува после ручек да легнам да спијам, па мерењата си беа во граници. Плус, работам од дома 8-10 саати секој ден, немам никакво движење после оброците, цел ден сум пред компјутери и на стол. Моето единствено движење е некој ден после работа, некоја мала прошетка. Намали скроз на овошје, јади само по едно на ден, пр. еден портокал. Јас секој ден правев смути од различно овошје, но прекинав откако ме ставија на овој режим. Верувам дека ќе се среди ситуацијата и кај тебе.
Dobro fala mnogu za sovetite. Ti dadoa li nekoja neznam tabela za dozvolena hrana ili neshto sl. Ushte ova ako sakash da mi kazesh,kakvi ti bea bockanjata pri ogtt?Prst ili vena? Matichnata mi reche vo centar za dijabet da napravam kontrolno,a kako go islituvaat tamu neznam.
Нема на што. Ми дадоа некое флаерче кај што имаше информации за храната што треба да се внесува и колку лебни единици е. Одма го фрлив во канта, затоа што не ми беше соодветен на мојот начин на исхрана. Пример, навечер имаше оброци кои вклучуваат месо, риба, итн. Јас никогаш не јадам такви оброци за вечера. Исто, во комбинациите имаше доста леб вклучено, јас максумум јадам 1-2 кришки на ден. Од моите мерења за жал не ги чувам резултатите. Колку што се сеќавам, вака нешто беа: на гладно - 4.8 (референтна вредност < 6) после 1 час - 10.1 (референтна вредност < 11) после 2 часа - 12.0 (референтна вредност < 8.5) Боцкањата беа од вена, во Авицена - Тафталиџе. Можно е нешто да имам утнато околку референтните вредности, но тука некаде беа вредностите (ова по сеќавање пишувам, не можам да си го најдам pdf-от од резултатот). Не знам како испитуваат во центар за дијабет.
Денес ја прифатив ситуацијава па малце ми е полесно Иначе јас сум голем паничар од игли, крвови така да тоа боцкање како ќе си го правам не знам ама ќе се издржи за бебуш, некако тоа ми е утеха. Чим ти рекле дека се е во ред со пазење на исхрана нема проблем. Мене само ми беше страв да не има некои последици врз бебето, бидејќи мојот фраер почна една недела да иде унапред, па жива се изедов дека јас сум крива. Се надевам дека ќе продолжиш со иста леснотија
Најдобро е ако ве упатат во центар за дијабет да се консултирате со дијабетолог да ви објасни тоа флаерче е за да знаете количински јаглехидратите колку носат единици ... СЕ МОЖЕ ДА ЈАДЕТЕ САМО БРОИТЕ ВО ЕДИНИЦИ , Прците неколку дена е тешко додека направите навика но воопшто нема да сте гладни а шеќерот ќе го контролирате преку храна....страници нананзад имам пишано што се од таму ми кажаа... да не се повторувам само 1 пример ако се дозволени 3единици за доручек пример 1чашка јогурт 2кр.леб ви се 3единици но + јајце зденка сирење тие не се бројат... (се надевам ме разбравте) Пс. За ужина 1единица ((значи може 30гр чоколадо место јаболко ама не и 2те))
Здраво, пак јас Вчера бев на ендокринологија ми проверија пак крв. Денеска си бев по резултатите и докторот ништо не ми објасни како што треба. Рече вчерашните резултати се одлични, но имам шеќер најверојатно на граница. Терапија диета ама не ми кажа ни колку калории да јадам ни ништо. За апаратче ми рече можам да си мерам два пати неделно чисто да видам да не се покачи шеќерот, доколку се покачи да одам на контрола, а до тогаш не треба да одам на контроли. Резултатите од крвта не ги ни разбрав, Гликозата ми е 4.7 HbA1c 4.60% На резултатите не пишува до колку е граница и сл. Мене стварно не ми е јасно ништо