Да, Ќе си отидеш сабајле, отвара лабораторија од 7и30 и пред 10 си готова. Резултати јас имав после една саат.
Некоја во слична ситуација? На гладно 5.2 По 1ч 11.6 По 2ч 12.4 Бебе со нормални димензии и тежина за 27гн, плодова вода нормално. Петок ќе се видам со ендокринолог, матичната ми рече само режим. На мисла сум на дневна основа да мерам, но не знам како, на гладно, потоа колку време по јадење, саат, па два?
Jas imav slicni vrednosti , posle 2h 12 Bev kaj endokrinolog, mi dade lista so merenje na lebni edinici Doma se bockav na gladno pa posle 1h od obrok se bockav pak i taka pojadok rucek vecera i ednas pred spienje
Мојот беше качен за после 120мин т.е 8.8 ми беше. Бев кај Др. Бранкица ендокринолог - ординација Срце, и сум задоволна. Прегледот долго ми траеше бидејќи прво се ме испраша што како, и после детално ми објасни за храната. Тоа што јас разбрав, воопшто не сметај дека си на диета, треба да се јадат 3 главни оброци и две ужинки ( јас неможам да постигнам, многу често немам вечера..) И се брои внес на јаглехидрати. Баш во темава RumStangla има прикачено како се бројат, истите ливчиња и мене ми ги даде ендокринологот. Нормално се исфрлаат прости шеќери како торти, сладоледи.... И бел леб, тестенини. Јас моментално се боцкам секој втор ден, сабајле на гладно и еден час после јадење. И запишувам што сум јадела и и испраќам на неделно ниво на ендокринологот. На гладно треба шеќерот да е до 5 макс, 1час после јадење 7.7 макс, 2часа после јадење 6.8. Не се секирај, се се регулира, а на резултативе може да влијае и стрес, премореност.. Ако ти треба поддршка пиши ми што и да те интересира.
Фала ти. Јас ќе меран овие два дена. Петок ќе се видам со ендокринологот, ќе исфрлам од исхраната прости шеќе па ќе видиме.
Здраво, дали некоја членка има испитано скриен шеќер после 28ма недела ? Мене матичниот ми рече дека се испитувало од 24та до 32ра недела. Тука како што прочитав повеќете до 28ма го имате испитано.
Може ли да ми кажете дали се вака референтните вредности за трудници: На гладно: <5.1 После 1 саат: <10 После 2 саати: <8.5 Овие ги најдов во темава од Синлаб ама јас правев во Авицена и таму не пишува кои се референтните вредности за трудници и не знам според што да се водам, баш без врска им е што не ги наведуваат посебно за трудници. Утре ќе се чујам со матичната, ама ме копка, не ми се чека до утре.
Ne sum trudnica no megutoa bidejki sum so pcos pred mesec ipol prvpat dosega ispitav skrien seker: Na gladno: 7.1 (referentni <6.4) Po 120min: 5.7 (referentni < 7.7) Bidejki na gladno bese visok, maticnata me upati da povtoram pak i plus HbA1C... Denes ispitano no vo druga laboratorija Skrien seker: na gladno: 6.1 Po 120min: 9.5 A HbA1C izleze 4.9 , referentni bea 4.0 - 6.0 % I sega ne znam sto da mislam, dali sum pocetna faza na dijabetes????
Moi rezultati od HbA1c - ref. vrednosti 5.7 mene mi e 5.5 Toa e "pred dijabetes" ni tamu ni tamu, na nekoja si granica. Jetrata ne go isfrla sekerot od organizmot, taka mojata doktorka rece. Pijam metformin po shema, za mesec ipol dva kontrola.
Jas od prvoto ispituvanje pijam prepisano od gin.specijalist metformin navecer 1 od 500mg, a nautro spirinolakton 25mg, no nekako izgleda dozata mi e mala moze treba da posetam endokrinolog
Mene semata mi e prepisana od endokrinolog, metformin edna nedela 1 tabletka od 500mg, vtora nedela 1 sabajle 1 navecer, treta nedela 1sabajle 2 navecer skoro proveruvavme okej e ama uste treba ali ims nekoj napredok Sepak otidi si na drugo mislenje ako si vo moznost
Девојки какви се условите во Авицена? пошо ќе седам таму нели во постапката за проверка 2, 3 часа..ќе носам секако 2 маски, но дали има мн народ тука дали е безбедно и дали некој знае дали има тука штеќер да си носам лаптоп да си работам додека дремам
Денес испитував скриен шеќер во Авицена, ова се резултатите, ми делуваат ок, само не знам за после 2 ч. ми делува ептен блиску до референтната в редност. Се разбира некоја да ги протолкува?
-По вечера 6.5( 10 јаткасти, јаболко мало и чаша сок од цвекло, морков и лимон) -Наутро на гладно 6(високо, вчера во лаб. ми беше 5.2) ама и не спиев баш добро, а може и повеќе вечера треба -По кафе со л. кокосово млеко 6.6 ова пред доручек -1ч по доручек 7.1(краставица, пола парче леб диме тостиран, 1м.л. павлака, 1м парче кашкавал, 4 маслинки, 2 варени јајца, парче мало месо) -2ч по доручек 6.2 -Ужина јаболко, какао, чај коприва - пред ручек 5.5 -1ч по ручек(бело гравче, 2 печено пиперки, малку школки со маслиново и лимон, 1п тостиран леб) 7.4 -2ч по ручек 6.8 -ужина јаткасти, чапа сок цвекло, морков, лимон, 2 бисвита хроно - вечера 200мл јогурт со 3л. аронија, парче кашкавал -по 1ч 7 Има надеж!
Пред огтт шеќерот наутро не ми бил лош. По огтт наутро ми е 6, преку ден внимавам, мерам и е во граници, по 1ч околу 7, по 2ч околу 6. Како да го контролирам наутро, немам идеја? Пробав со мала вечера и со нормална вечера пак исто.