Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Гестациски дијабетес/Скриен шеќер

Дискусија во 'Бременост' започната од lolyta777, 5 април 2012.

1. panda46

panda46 Активен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2021
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    128
    Здраво девојки, ова се моите резултати
    Прво боцкање 4.1
    Второ боцкање 6.7
    Трето боцкање 3.9
    Од 4.2 почнуваат референтните вредности. Во лабараторија ми рекоа дека е супер иако е малку под граница. Што мислите вие?

2. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    2.618
    Денес направив и тромесечен шеќер излезе 5.1, колку што гледам и колку што кажа матичната, ако е до 6.5 е супер, ако е над тоа веќе е проблем. Сеа да се смирам малку дека не е страшен шеќерот пошо на тест а скриен ми искочи 8.5. , некој да сподели мислење?

3. Anaksunamoon

Anaksunamoon Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    724
    Допаѓања:
    1.841
    Женски, можно е шеќер на гладно 5.2 после 120 минути 5.1? Бев убедена дека имам/сум на граница за скриен шеќер поради:
    1. Минатата бременост бев на граница, а тогаш мнооогу внимавав што, кога и колку јадам, во споредба со сега (facepalm)
    2. Возраст
    3. Не се дебелеам
    4. Бебе "рипна" од една недела поназад, во неколку дена понапред со мерките на последното мерење.
    Сега се сомневам во точноста на резултатите. А не можам/сакам да го повторувам тестот, многу мачно ми беше искуството. И уште не можам да се оправам, мислам дигестијата дека ми се поремети и уште не сум како што треба.. Да не спомнувам тоа што бебе ми исчука јајници, бешика и сѐ од органи попат од шеќерот. Гладувањето три саати најтешко ми падна додуше..
    И уште нешто, со што си мерите шеќер по дома? Ќе препорачате од што сте задоволни?

4. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.130
    Допаѓања:
    3.892
    Јас мерев во пон - 5.2, 8.2, 7.5. Мене ми се вртеше кога го пиев тоа шеќерот, ама изгледа било од ниско железо. Мислам дека резултатот ти е точен, и јас мислев дека имам нешто, ама нема. Треба да не се потресуваме толку за сешто и да си уживаме повеќе.

На Mihaela123456, zverkica, S.o.F.i и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2014
    Пораки:
    1.299
    Допаѓања:
    3.815
    И јас тоа сакав да прашам со што мерите шеќер дома?
    И мојот е граничен и имам и кетони во урина па матичната ми рече да одам на ендокринолог. Гарант ќе ми каже да мерам..

6. Speechless

Speechless Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.983
    Јас се мерам со Medisign од зегин го земав, најисплатливо беше, со гратис траки такви што се ставаат во апаратчето за мерење.(ми кажа ендокринологот така да нагласам иначе од поскапите нуделе)

Е сега колку е точно не знам јас намерно еднаш после испитувања во Авицена се измерив, на апаратчето ми беше 5.3 а во Авицена 4.6 ( ова го кажувам за доколку ако ви е малце од апаратчето покачен да нема паника :D)

7. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.581
    Допаѓања:
    2.505
    И мене на апаратчето секогаш ми е мачку повисок од лабораторија.

8. ivanna955

ivanna955 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2014
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    60
    Devojki ispanicena sum epten,me preprati maticnata na konsultacija so endokrinolog pa vo megju vreme vase mislenje za rezultative
    Prvo bockanje 5.7
    Vtoro bockanje 9.8
    Treto bockanje 8.7

9. baby 5

baby 5 Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2016
    Пораки:
    1.135
    Допаѓања:
    5.166
    Зошто бе вака ве паничат:@. Да на граница си аман бе трудниц си.. не се плаши само мораш многу да внимаваш на исхрана ќе мораш да јадеш помалце а почесто или диета која не е и толку лоша еве јас си имам и пред тоа дијабет а сега боцкам инсулин Оти морам јас и супер ми е шеќерот само многу пазам на исхрана и секако многу вода :)

10. Liqka094

Liqka094 Активен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2021
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    16
    Здраво девојки. Јас сум ептен испаничена. Цела недела пазам на исхрана и секое утро шеќерот ми е покачен. Инаку сум 27 недела. Во петок сум на контрола, мислам дека инсулинот не ми бега.

Прикачени фајлови:

• ДАТА.jpg
      ДАТА.jpg
      Големина на фајлот:
      64,7 KB
      Прегледи:
      87
  11. Knizhevnik11

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.581
    Допаѓања:
    2.505
    Многу јаглехидрати да не внесуваш, има голем скок пред јадење и по јадење. Јас открив ако вечерам покасно понизок е наутро.

12. Liqka094

Liqka094 Активен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2021
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    16
    секое утро јадам или овесни снегулки или 2 лепчиња тонис, за ручек и вечера гледам да не консумирам јаглехидрати.

13. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    751
    Допаѓања:
    908
    Toa zavisi od referetnitnite vrednosti na labaratorija ,aparatceteto e dobro.

14. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    751
    Допаѓања:
    908
    Devojko da ne te plasam ,jas so vakvi vrednosti,vo bremenost ,bev na insulin,ama sega deka COVID nikoj ne te gleda,idi na endokrinolog privatno.,konsultiraj se.

15. Liqka094

Liqka094 Активен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2021
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    16
    Бев ендокринолог, ми рече една недела да пазам на исхрана. Ама иако се придржувам строго, не гледам подобрување. Во петок сум на контрола

16. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    751
    Допаѓања:
    908
    Najdobri endokrinolozi se vo CENTAR ZA DIJABET na klinika,drugive ne gi biva.Kde bese ?

17. Liqka094

Liqka094 Активен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2021
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    16
    Во
    Во центар за дијабет, кај доктор Саша Јовановска Мишевеска

18. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    751
    Допаѓања:
    908
    Mene me zadrzaa na ispituvanje i lezev na edokrinologija,baraj vtoro mislenje ili odi pak.Kaj KATERINA adamova bev.

19. Knizhevnik11

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.581
    Допаѓања:
    2.505
    И јас сум на режим и кога би го јадела ова што ти го јадеш и јас би ги имала тие бројки. Кај мене овесни качуваат до 8 и не ги јадам, 2п тонус ми се многу. Јас за доручек масти и протеини и пола парче леб и држам 6, 7 максимум, но почесто 6 и нешто. Јајца, павлака, кашкавал, мевце некое, ајвар, посен намаз, кајмак, печурки но леб само пола парче. За ручек јадам месо, салата, 1 варен компир или 2л интегрален ориз и пак добивам одлични вредности, леб не јадам. За вечера јогурт со 2л некое бобинки овошје плус ретко пола банана. За ужина јаткасти, ореви, сончоглед, 1 јаболка, некогаш калинка. Млеко ми качува. Има едни хроно бисквити замена за благо по 2 на ден. Тоа. Леб само пола парче наутро и тоа не секој ден. Мислам дека треба да намалиш со јаглехидратите и за некое време може да се стабилизира и без инсулин да поминеш. Но построг режим а повеќе протеини кои и те како се битни за бебе.

20. Liqka094

Liqka094 Активен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2021
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    16
    Ќе пробам утре, па ќе видиме дали ќе има подобрување.