Здраво девојки, ова се моите резултати Прво боцкање 4.1 Второ боцкање 6.7 Трето боцкање 3.9 Од 4.2 почнуваат референтните вредности. Во лабараторија ми рекоа дека е супер иако е малку под граница. Што мислите вие?
Денес направив и тромесечен шеќер излезе 5.1, колку што гледам и колку што кажа матичната, ако е до 6.5 е супер, ако е над тоа веќе е проблем. Сеа да се смирам малку дека не е страшен шеќерот пошо на тест а скриен ми искочи 8.5. , некој да сподели мислење?
Женски, можно е шеќер на гладно 5.2 после 120 минути 5.1? Бев убедена дека имам/сум на граница за скриен шеќер поради: 1. Минатата бременост бев на граница, а тогаш мнооогу внимавав што, кога и колку јадам, во споредба со сега 2. Возраст 3. Не се дебелеам 4. Бебе "рипна" од една недела поназад, во неколку дена понапред со мерките на последното мерење. Сега се сомневам во точноста на резултатите. А не можам/сакам да го повторувам тестот, многу мачно ми беше искуството. И уште не можам да се оправам, мислам дигестијата дека ми се поремети и уште не сум како што треба.. Да не спомнувам тоа што бебе ми исчука јајници, бешика и сѐ од органи попат од шеќерот. Гладувањето три саати најтешко ми падна додуше.. И уште нешто, со што си мерите шеќер по дома? Ќе препорачате од што сте задоволни?
Јас мерев во пон - 5.2, 8.2, 7.5. Мене ми се вртеше кога го пиев тоа шеќерот, ама изгледа било од ниско железо. Мислам дека резултатот ти е точен, и јас мислев дека имам нешто, ама нема. Треба да не се потресуваме толку за сешто и да си уживаме повеќе.
И јас тоа сакав да прашам со што мерите шеќер дома? И мојот е граничен и имам и кетони во урина па матичната ми рече да одам на ендокринолог. Гарант ќе ми каже да мерам..
Јас се мерам со Medisign од зегин го земав, најисплатливо беше, со гратис траки такви што се ставаат во апаратчето за мерење.(ми кажа ендокринологот така да нагласам иначе од поскапите нуделе) Е сега колку е точно не знам јас намерно еднаш после испитувања во Авицена се измерив, на апаратчето ми беше 5.3 а во Авицена 4.6 ( ова го кажувам за доколку ако ви е малце од апаратчето покачен да нема паника )
Devojki ispanicena sum epten,me preprati maticnata na konsultacija so endokrinolog pa vo megju vreme vase mislenje za rezultative Prvo bockanje 5.7 Vtoro bockanje 9.8 Treto bockanje 8.7
Зошто бе вака ве паничат. Да на граница си аман бе трудниц си.. не се плаши само мораш многу да внимаваш на исхрана ќе мораш да јадеш помалце а почесто или диета која не е и толку лоша еве јас си имам и пред тоа дијабет а сега боцкам инсулин Оти морам јас и супер ми е шеќерот само многу пазам на исхрана и секако многу вода
Здраво девојки. Јас сум ептен испаничена. Цела недела пазам на исхрана и секое утро шеќерот ми е покачен. Инаку сум 27 недела. Во петок сум на контрола, мислам дека инсулинот не ми бега.
Многу јаглехидрати да не внесуваш, има голем скок пред јадење и по јадење. Јас открив ако вечерам покасно понизок е наутро.
секое утро јадам или овесни снегулки или 2 лепчиња тонис, за ручек и вечера гледам да не консумирам јаглехидрати.
Devojko da ne te plasam ,jas so vakvi vrednosti,vo bremenost ,bev na insulin,ama sega deka COVID nikoj ne te gleda,idi na endokrinolog privatno.,konsultiraj se.
Бев ендокринолог, ми рече една недела да пазам на исхрана. Ама иако се придржувам строго, не гледам подобрување. Во петок сум на контрола
Mene me zadrzaa na ispituvanje i lezev na edokrinologija,baraj vtoro mislenje ili odi pak.Kaj KATERINA adamova bev.
И јас сум на режим и кога би го јадела ова што ти го јадеш и јас би ги имала тие бројки. Кај мене овесни качуваат до 8 и не ги јадам, 2п тонус ми се многу. Јас за доручек масти и протеини и пола парче леб и држам 6, 7 максимум, но почесто 6 и нешто. Јајца, павлака, кашкавал, мевце некое, ајвар, посен намаз, кајмак, печурки но леб само пола парче. За ручек јадам месо, салата, 1 варен компир или 2л интегрален ориз и пак добивам одлични вредности, леб не јадам. За вечера јогурт со 2л некое бобинки овошје плус ретко пола банана. За ужина јаткасти, ореви, сончоглед, 1 јаболка, некогаш калинка. Млеко ми качува. Има едни хроно бисквити замена за благо по 2 на ден. Тоа. Леб само пола парче наутро и тоа не секој ден. Мислам дека треба да намалиш со јаглехидратите и за некое време може да се стабилизира и без инсулин да поминеш. Но построг режим а повеќе протеини кои и те како се битни за бебе.