Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Гестациски дијабетес/Скриен шеќер

Дискусија во 'Бременост' започната од lolyta777, 5 април 2012.

1. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.581
    Допаѓања:
    2.505
    Отиди си ти пак за секој случај на гинекологија, за да си бидеш мирна, но една недела па и до две плус и минус се нормални мерки. Еве мене док што ќе ме пораѓа две недели ми го мери иста килажа, но не реков ношто пошто гледам дека веќе на крај и не се замарат да мерат прецизно и сите мерки се оптимални.

На Liqka094 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    2.618
    И кај мене не крева веќе две недели бебе килажа, ми рекоа зрела е постелката и има калцификати, и кај тебе ли е исто? Во вторник сум пак на преглед 38 ма недела ќе бидам, се надевам барем уште некое грамче да крене бебето

3. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.048
    Допаѓања:
    123.937
    Тоа е нормално при дијабет.Бебето може и 2 нед.да е поголемо.Само не ми е јасно зошто на ГАК те пратила а не на ендокринолог?

4. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.581
    Допаѓања:
    2.505
    Хомогена постелка, нема. И јас сум вторник на преглед и ќе закажеме царски изгледа.

На zverkica му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Liqka094

Liqka094 Активен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2021
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    16
    Одам и на ендокринолог

6. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.048
    Допаѓања:
    123.937
    А зошто те прати на ГАК?
    Јас имав г. дијабет со првото дете и повеќе плодова вода но за жал тоа го увидоа на пораѓај, синко се напил, не заплаче, гр,грррр, му ја влечеа цел ден со цевчиња :(

7. Liqka094

Liqka094 Активен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2021
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    16
    За секој случај. Инаку и јас со првото дете имав вишок плодова вода, ама тоа се виде на пораѓај. И сум сигурна дека и тогаш сум имала дијабетес, ама пред 10 години не се испитуваше.

8. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.048
    Допаѓања:
    123.937
    Ај баш сподели што ќе ти кажат:)
    Со лесно

9. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    2.618
    И јас сум вторник на преглед, ќе пишеме што ни рекле ;)

На Knizhevnik11 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ivanna955

ivanna955 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2014
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    60
    Jas vcera bev na tret skrining kaj dr. Petrova, 31 + 4, a bebeto odgovara za 31+2, se e vo red osven sto mi napomena deka mozebi postelkata e malku pogolema od voobicaeno no nemora da znaci deka e od skrieniot seker. Mi rece pridrzuvaj se do preporakite od endokrinologot i se ke bide vo red. :):D

11. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Jas bev od 22 nedela so visok plodova voda i bebe se pomalo za nedeli,da imav seker i jas samo so dieta go regulirav se porodiv vo 39ta nedela carski,namaliv i na tecnosti no do kraj bebeto mi bese se pomalo za nedelite (jas sum sitna ne ni ocekuvav golemo bebe)

На Knizhevnik11 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Ivana33

Ivana33 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 март 2021
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    274
    Zdravo na site, treba da ispituvam skrien seker na klinicka biohemija, dali treba nesto da se zakazuva prethodno, ili koe vreme obicno se odi, dali ima nekoi preporaki za pred ispituvanjeto so jadenje pienje?
    Ve zamoluvam da me upatite :)

13. Mrs.Sofija

Mrs.Sofija Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2020
    Пораки:
    452
    Допаѓања:
    566
    На клиничка биохемија не испитуваат скриен шеќер, освен ако нешто не е сменето. Како што знам во Скопје испитуваат само во Синлаб и Авицена. Со закажување е и претходно 10-12 часа не треба да јадеш.

14. Ivana33

Ivana33 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 март 2021
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    274
    Eve go upatot ...

Прикачени фајлови:

15. Ljubova

Ljubova Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2021
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    3.276
    Може ли појаснување. Треба да испитувам скриен шеќер.
    @Jana06 инсулинот е задолжителен или по индикација? Како одат овие работи :?:
    Шеќерот што се гледа на обична крвна слика има врска со скриениот шеќер?

16. Mrs.Sofija

Mrs.Sofija Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2020
    Пораки:
    452
    Допаѓања:
    566
    Може да е нешто ново, не сум знаела ете. Прашај за закажување. Јас би ти препорачала порано да закажеш, во Авицена пример има термини од 07:30 и 10:00. Подобро би било во 7:30 зошто се на се 2ипол до три часа се задржуваш во лабораторија. Друго исто многу битно, препорачливо е тие 2 часа да мируваш, во Авицена има посебен дел кај што можеш да чекаш а на клиничка биохемија се големи гужви, па со пандемијава не знам колку е паметно таму да си. И во Авицена може со упат од матичен, ама се чека подолго време зошто мислам само еден ден им е до упати, другите се на приватно. На приватно е брзо закажувањето и е 450 денари.
    И во Биотек мислам може да се испита ама не сум сигурна

На Ivana33 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Само по индикација е за инсулинска резистенција. Мислам ако сакаш можеш да си направиш, се прави во исто време (со истото боцкање како за скриен шеќер) ама поскапо е, 2550ден. Само скриен шеќер мислам 400 е.
    Шеќерот на обичната крвна слика ништо не може да каже. Битно е како реагира телото после внес на гликоза.
    Јадење до 12 саати пред испитување, после тоа само вода колку што можеш и сабајле гладна и жедна без многу движење. Земи си книга или занимација зашто е ултра досадно чекањето.

На pamelche и Ljubova им се допаѓа ова.
  18. Ivana33

Ivana33 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 март 2021
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    274

Ti blagodaram mnogu, bas ke se rasprasam da vidam ako ne da odam vo avicena :hug:

На Mrs.Sofija му/ѝ се допаѓа ова.
  19. peperutce777

peperutce777 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    141
    Се сомневам дека имам скриен шеќер и сакам да испитам но сум во 20та недела дали може сега или да почекам ?

20. Mrs.Sofija

Mrs.Sofija Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2020
    Пораки:
    452
    Допаѓања:
    566
    Зошто се сомневаш? Препорачуваат од 24 до 28 недела ама ако има индикации, може и порано. Сепак консултирај се со матичен