За 1 недела имам закажано втор скрининг па тогаш ќе ја прашам докторката а се сомневам пред се бидејќи во фамилијата имаме историја на дијабетес, зголемена ми потребата за внес на вода нон стоп осеќам жед, заматен вид и исто прекумерна тежина имам. Пред бременоста имав малце повисок шеќер од нормалата но се среди и веројатно беше од стрес. Ќе видам што ќе кажи докторката.
Јас сум 14та недела, во прва бременост имав скриен шеќер. Сега сакав одма да проверам, ама ми рече рано било па ќе чекам. Не јади продукти со шеќер , вклучувајќи и некои овошја
Јас би проверила одма, па ако треба и во 28ма. Не дај боже стварно да имаш повисок шеќер ќе треба терапија да пиеш со време.
Добри се вредностите? Само ми ги дадоа резултатите не ми кажаа ништо ама според тоа што знам мислам дека е океј.
Испитуваат на клиничка биохемија ама треба да си таму во 7.00 затоа што само по неколку пациенти примаат за скриен шеќер ако отидеш покасно може да те вратат
A prethodno treba da se najavam negde ili direktno si odam so upatot od maticen? Bidejki nemam termin na upatot tuku mi vazi 30 dena ...
Во бременоста имав г.дијабет, го контролирав со храна. Породена сум и ме интересира дали важат истите вредности за 1ч-7.8 и 2ч -6.8 по јадење или има други.
Пред неколку недели ми дијагностицираа гестациски дијабетес. Моментално е до некаде под контрола само со промена на храна..на сабајле е малку висок, само поради фактот што вечерта пред спиење каснувам. Не можам да заспијам гладна. Страв ми е да не му штети на бебчето ако си легнувам гладна... Дали некој има искуство со ваква ситуација? Спремна сум сите алтернативи да ги пробам..
На бебето не му штети ако не вечераш пред спиење. Не мораш да јадеш баш пред да легнеш, а и зависи каква ти е вечерата. Ако легнуваш пример во 22h, вечерај барем 2 саати претходно, најкасно до 19-20h. Имај си почести и помали оброци, не се прејадувај.
Здраво,ај да не ми е во мисла додека да ги види резз гинекологот да ми кажите дали е ок 24недела сум,сабајле испитував скриен шеќер на гладно ми беше 4.4 а после 2часа откако ја испив гликозата 7.8,како многу ми се виде.Како треба да е?
После 2 часа треба да е помалку од 5.6, меѓутоа и кај мене беше 7.8, гинеколог ми рече нема потреба од терапија туку да повторам по две недели уште еднаш и да повнимавам на исхраната. Да не јадеше пообилно денот пред проверка?
Па што знам,нормално јадев доручек,ручек и вечера .до душа вечерав кај 20и30 а преку денот изедов 50гр чоколадо Едит: по две недели испита пак,и како беше?