Фала ти мила. Веќе се консултирав со ендокринолог, ми даде диета и да мерам дома шеќер, да направам табела со вредностите и да и пратам. Се надевам со исхрана ќе се среди
Може ли некоја да слика неколку менија од диетата ? Мене ништо не ми дадоа ми рекоа само да не пијам сокови, да не јадам благо, бел леб, масно млеко и кашкавал.
Здраво,во бременоста имав висок шеќер после пораѓајот ми беше ок,2 ипол месеци после пораѓај сабајле случајно го измерив ми беше малку висок?некој со вакво искуство?
Каква ти е исхраната? Јас памтам кога водев дневник пониски ми беа вредностите. Памтам највисок ми беше од кисело млеко околу 7. Па и на гладно некако ти е повисок.
Ама треба да вечераш, може затоа сабајле ти е висок, макар и една салата. Мене искрено оваа диета не ми се допаѓа, доручекот посебно. Варени јајца помалку ќе ти го качат шеќерот, а зависи и каков леб јадеш. Овошје јас јадев 1-2 пати неделно и тоа повеќе шумско. Мешункасти исто ретко, млечните веќе пишав ми го качуваа шеќерот. Оние протеинските јогурти и пудинзи повеќе ми одговараа. Во глобала ручекот ми беше месо, риба со салата. Пробај експериментирај малку и ќе видиш што ти одговара повеќе.
Која недела е најпаметно да го правам? 24-та ,25-та? Баш онојпат случајно бев во друштво со ендокринолог ми рече д не претеруваме со овошје, банана ако јадеш една, јаболко портокал по две.
Матичната ми рече дека се ОК вредностите освен на гладно 5,4 а треба 5,1 па се вратив да доплатам за тромесечен шеќер и излезе ок 4,7 дека е. Сакам и на ендокринолог да појдам за консултација зошто со 1ва бременост пиев и терапија, тогаш идев во Срце кај Бранкица , ама жената ептен е стара сега не ни знам дали работи… Кој приватен може да ми го препорачате, вака ми излее Стефанка од Ремедика мислам беше и Проф.Богоев на приватно исто.
Posleden obrok mi bese vcera vo 18h. Jadev boranija Ama izedov i 3 lazici sladoled mali odma posle boranijata….mozno e da e do toa?!
Мислам дека ти е мн време тоа без јадење. Мене ми рекоа последен оброк во 8-10 да биде за да има околу 8-10 саата без храна (не повеќе)
A koj da gi znae…vo synlab pravev rekoa posledno jadenje da e barem 12h pred ispituvanjeto Vo cetvrtok sum duri kaj maticnata valjda ne e problem da pocekam do togas Fala vi mnogu na odgovorite
Не би требало да е до тоа. Веројатно матичната ќе ти препорача да направиш тримесечен за да се види реалната слика, па ќе знаете.
Покачен е на гладно. Мене ми е 5,4. Одма ми рекоа тромесечен да направам излезе 5,1. Обавезно направи и ти. Сигурно и ќе ти каже докторот .
Дали некој имал покачени вредности за скриен шеќер после породување? Во бременоста имав гестациски дијабетес, бев на режим н исхрана и си родив здраво дете. Денес, после 9 и пол месеци после пораѓај, го повторив испитувањето, и пак имам покачена вредност после 2 часа. Горна граница 7.8,а кај мене мерењето покажа 8.2. Што понатаму? Има ли некои други испитувања? Испаничена сум ептен
Утре ќе правам тест за скриен шеќер, а завчера проверив крв и мокрача, во крвта ми беше 4.3 на гладно, а мокрача ме тераа да носам повторно идниот ден и покажа шеќер. Два пати претходно се случило да ми покаже шеќер во мокрача, а кога го повторувам, и на друго место, нема ништо. Да напоменам, ако воопшто има некакво значење дека ова е случај во приватните лаборатории. Има причина за паника? Инаку шеќерот во крвта ми се движи околу 4- 4.7. Највисоко досега ми било 5.6, ама тогаш бев во трчање и под стрес, кога го повторија резултатот идниот ден беше 4.3