Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Гестациски дијабетес/Скриен шеќер

Дискусија во 'Бременост' започната од lolyta777, 5 април 2012.

1. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    Мене матичната ми рече дека со 5.2 најверојатно ќе треба диета. Ама дека тогаш вечерав накај 10 навечер вика ај може од тоа е.
    12 часа треба да не се јаде така? А смее лимонада да се понесе? Се си мислам нема да можам да ја поднесам гликозата без лимон...

2. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.047
    Допаѓања:
    123.936
    Јас до 18ч. јадев .Земи си вода ама и таму ќе ти дадат.
    Да , вчера бев на ендокринолог и истото ми го кажа , мене ми е 5,4 па сум на диета со апаратче. Без разлика што другите вредности се во ред

На Freckles. му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.252
    Допаѓања:
    7.448
    Па и мене ми делува висок, тука со пониски вредности сите терапија пијат... Матичната општа ми рече ок е, матичниот гинеколог исто вика не е страшно ништо, во Ремедика исто ми рече океј е...
    Згора на се, не ни пазам воопшто, буквално се тресам за благо секој ден.
    Само бел леб што не јадам...

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.047
    Допаѓања:
    123.936
    Леле поима немаат. Каде го правеше?
    Мене ти викам со 5,4 и 7,7 после 2 саати ме стаија на диета и мерам со апаратче пред и после јадење.
    Ако си во можност посети ендокринолог на клиника или приватно да те води.

5. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Обично за гинеколозите не е проблем, зошто - немам поим ама и мене сите ми рекоа добро е. Јас по моја иницијатива отидов на ендокринолог, одма ме стави на диета, лекции држење, мерев со апаратче. Ај види, побарај друго мислење.

6. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.047
    Допаѓања:
    123.936
    Денес пак проверив шеќер 4,9 ми е . Матичната ми рече вака е подруго и да продолжам.
    Но имам два плуса кетони во урина. Иако матичната ми рече да пијам повеќе вода (реално неделава не пиев дали литро) се замислив зошто ендокринологот ме праша дали сум имала кетони. Што е поврзано ова со шеќерот?

Инаку , после јадење добивам ниски вредности обично 5,2 , 6,3 еднаш само 7,3 …. Обично ручам месо, мешункасти со многу салата. Ужинка краставици, јагоди или јаткасти. Да не треба да внесам и леб во ручекот? Компир не јадам, ориз интегрален.

На Inamya му/ѝ се допаѓа ова.
  7. danika

danika Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2010
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    136
    Denes proveruvav skrien sheker, 27ma sedmica sum. Na gladno mi e 4.3,pa go ispiv rastvorot ( trebalo poleka da se pie za 10 min, jas pobrzo go ispiv i koga procitav deka trebalo poleka se iznervirav zosto ne mi napomenaa vo laboratorija). Posle 1cas mi e 4.6, posle 2 casa e 4,7. Krv od vena mi zemaa. Spored referentnite vrednosti mislam e ok ke go konsultiram ginekologot da vidam sto ke kaze. Sakam da prasam, na redovnite proverki na krv od vena, ako izleze zgolemen shekerot moze da te pratat na dopolnitelno ispituvanje za skrien sheker?

8. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.183
    Допаѓања:
    50.635
    Вода смееме ли да пиеме пред испитувањето?
    Нешто сестрата на матичниот ми спомна за вода, ама не знам што беше.

9. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Сабајле пред да испитуваш не, а вечерта пред испитување можеш колку сакаш.

На shz му/ѝ се допаѓа ова.
  10. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.047
    Допаѓања:
    123.936
    Колку време треба да помине од вечерата до прво мерење? Јас вечерам во 21ч. мерам во 07ч. наутро. Во ред е?

11. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.606
    Допаѓања:
    114.689
    Вака.
    Кетони се произведуваат кога телото наместо шеќер користи масти за да произведе енергија.
    Кај лицата кои имаат дијабетес се случува ова бидејќи нивната глукоза внесена преку храната не се внесува во клетките за да се искористи за добивање енергија.

12. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.047
    Допаѓања:
    123.936
    Денес бев кај др. ендокринолог. Ми рече дека сум гладувала затоа имам кетони кога ми ги виде вредностите после јадење.
    Мн.убаво ми објасни како да комбинирам со храна.
    Вредностите ми се во ред, после јадење дури ниски, ми рече обавезно вечера и појачан ручек и доручек. Ужинки обавезно две , една ми рече обавезно јаткасти шака, друга овошје. Овесни вика никако. Сите мислите дека се безопасни , диетални но полни се со шеќер. Исто и корнфлекс, смути, мусли.
    Баш убаво ми објасни храна по храна.
    На крај, рече дека не е страшно кај мене, но ако сакам недела, две да следам и таму при крај. За некои 2,3 недели рече и шеќерот кај трудниците сам почнува да паѓа се намалувала инс.резистенција.

На Mihaela123456 и fana им се допаѓа ова.
  13. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.606
    Допаѓања:
    114.689
    @eli25 значи и докторот ти рекол ко Ели.
    Дека на режим си од Ана Стојанова :D
    Опушти се сега и кркај си :inlove:

14. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.047
    Допаѓања:
    123.936
    Не го знам тој режим ама штом сите викаат така:angel:

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    Денеска ми дадоа упат за скриен шеќер, во наредни недели да проверам.
    Ми рече тие 2 дена пред проверка да зголемам внес на благо, да јадам по 3-4 пати дневно.

16. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.471
    Допаѓања:
    38.533
    @eli25 ќе те следам во темата за оброци што јадеш, и ќе крадам мени да знаеш. :D Дали за лебот без брашно е ок, што рече ендокринологот? Морам да си направам некоја листа што смее, што не, да почнам посериозно да пазам, па нареден месец ќе испитувам гестациски.

17. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.047
    Допаѓања:
    123.936
    Ок :)
    Еве за денес не ме следи , требаше една тортиља не две:angel:

Да , може тој без брашно или интегрален.
    Кога јадам од тој без брашно ме држи повеќе , но повеќе го покачува шеќерот ( пак е под граница) , за разлика од интегрален на жито лукс. Тогаш па добивам ептен ниски вредности.
    Слободно прашувај :)

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  18. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.690
    Допаѓања:
    6.597
    Сакав да ве прашам за совет. Мстичната малце ми е незаинтересирана и не ми рече да си проверсм скриен шеќер. Сепак јас сакам да си проверам само не сум сигурна дали е касно веќе сум 29+4 а негде читав до 28 нед се прави. Дали имате некоја информација дали е касно или уште може да се направи?

19. Sweetheart87

Sweetheart87 Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    706
    Денеска правев ОГТТ и резултатите се следни:
    На гладно: 4,9
    По 1 час: 9,8
    По 2 часа: 7,8
    Бидејќи резултатот е пишан на ливче без референтни вредности од страна не знам дали е ок :wasntme:

20. cherry89

cherry89 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2020
    Пораки:
    183
    Допаѓања:
    390
    Сега гледам дека имало посебна тема за ова, па ај и тука да си прашам :D
    Глукозата на обична крвна слика досега ми била супер, дури и накај долна граница; бебето убаво си напредува, ама е една недела помало од последна менструација; плодова вода имав намалено количество околу 20. недела. Во 22. недела ми беше зголемена количината бидејќи почнав да јадам благо ради тоа (претходно само црна чоколада), ама пак не толку колку што требаше. Петрова ми рече да продолжам со благо, а на извештајот пак пишуваше малку намалено количество. И покрај сето ова во 27. недела на резултатот од скриен шеќер имав покачени вредности, па матичната ми рече да се консултирам со ендокринолог за да се регулира шеќерот. Ама термин на приватно има дури за две недели, па до тогаш на што да внимавам во исхраната и дали да си земам апаратче за шеќер? Има ли нешто посебно вака за јадење и припазување?
    И дали е можно во рок од еден месец да ми се развил гестациски?
    Прашања што ќе ме мачат цели две недели дур да отидам на преглед, па да си ја пробам среќата во случај некој од вас да имал слично искуство :D
    Извинете за рефератов