Мене матичната ми рече дека со 5.2 најверојатно ќе треба диета. Ама дека тогаш вечерав накај 10 навечер вика ај може од тоа е. 12 часа треба да не се јаде така? А смее лимонада да се понесе? Се си мислам нема да можам да ја поднесам гликозата без лимон...
Јас до 18ч. јадев .Земи си вода ама и таму ќе ти дадат. Да , вчера бев на ендокринолог и истото ми го кажа , мене ми е 5,4 па сум на диета со апаратче. Без разлика што другите вредности се во ред
Па и мене ми делува висок, тука со пониски вредности сите терапија пијат... Матичната општа ми рече ок е, матичниот гинеколог исто вика не е страшно ништо, во Ремедика исто ми рече океј е... Згора на се, не ни пазам воопшто, буквално се тресам за благо секој ден. Само бел леб што не јадам...
Леле поима немаат. Каде го правеше? Мене ти викам со 5,4 и 7,7 после 2 саати ме стаија на диета и мерам со апаратче пред и после јадење. Ако си во можност посети ендокринолог на клиника или приватно да те води.
Обично за гинеколозите не е проблем, зошто - немам поим ама и мене сите ми рекоа добро е. Јас по моја иницијатива отидов на ендокринолог, одма ме стави на диета, лекции држење, мерев со апаратче. Ај види, побарај друго мислење.
Денес пак проверив шеќер 4,9 ми е . Матичната ми рече вака е подруго и да продолжам. Но имам два плуса кетони во урина. Иако матичната ми рече да пијам повеќе вода (реално неделава не пиев дали литро) се замислив зошто ендокринологот ме праша дали сум имала кетони. Што е поврзано ова со шеќерот? Инаку , после јадење добивам ниски вредности обично 5,2 , 6,3 еднаш само 7,3 …. Обично ручам месо, мешункасти со многу салата. Ужинка краставици, јагоди или јаткасти. Да не треба да внесам и леб во ручекот? Компир не јадам, ориз интегрален.
Denes proveruvav skrien sheker, 27ma sedmica sum. Na gladno mi e 4.3,pa go ispiv rastvorot ( trebalo poleka da se pie za 10 min, jas pobrzo go ispiv i koga procitav deka trebalo poleka se iznervirav zosto ne mi napomenaa vo laboratorija). Posle 1cas mi e 4.6, posle 2 casa e 4,7. Krv od vena mi zemaa. Spored referentnite vrednosti mislam e ok ke go konsultiram ginekologot da vidam sto ke kaze. Sakam da prasam, na redovnite proverki na krv od vena, ako izleze zgolemen shekerot moze da te pratat na dopolnitelno ispituvanje za skrien sheker?
Вода смееме ли да пиеме пред испитувањето? Нешто сестрата на матичниот ми спомна за вода, ама не знам што беше.
Колку време треба да помине од вечерата до прво мерење? Јас вечерам во 21ч. мерам во 07ч. наутро. Во ред е?
Вака. Кетони се произведуваат кога телото наместо шеќер користи масти за да произведе енергија. Кај лицата кои имаат дијабетес се случува ова бидејќи нивната глукоза внесена преку храната не се внесува во клетките за да се искористи за добивање енергија.
Денес бев кај др. ендокринолог. Ми рече дека сум гладувала затоа имам кетони кога ми ги виде вредностите после јадење. Мн.убаво ми објасни како да комбинирам со храна. Вредностите ми се во ред, после јадење дури ниски, ми рече обавезно вечера и појачан ручек и доручек. Ужинки обавезно две , една ми рече обавезно јаткасти шака, друга овошје. Овесни вика никако. Сите мислите дека се безопасни , диетални но полни се со шеќер. Исто и корнфлекс, смути, мусли. Баш убаво ми објасни храна по храна. На крај, рече дека не е страшно кај мене, но ако сакам недела, две да следам и таму при крај. За некои 2,3 недели рече и шеќерот кај трудниците сам почнува да паѓа се намалувала инс.резистенција.
Денеска ми дадоа упат за скриен шеќер, во наредни недели да проверам. Ми рече тие 2 дена пред проверка да зголемам внес на благо, да јадам по 3-4 пати дневно.
@eli25 ќе те следам во темата за оброци што јадеш, и ќе крадам мени да знаеш. Дали за лебот без брашно е ок, што рече ендокринологот? Морам да си направам некоја листа што смее, што не, да почнам посериозно да пазам, па нареден месец ќе испитувам гестациски.
Ок Еве за денес не ме следи , требаше една тортиља не две Да , може тој без брашно или интегрален. Кога јадам од тој без брашно ме држи повеќе , но повеќе го покачува шеќерот ( пак е под граница) , за разлика од интегрален на жито лукс. Тогаш па добивам ептен ниски вредности. Слободно прашувај
Сакав да ве прашам за совет. Мстичната малце ми е незаинтересирана и не ми рече да си проверсм скриен шеќер. Сепак јас сакам да си проверам само не сум сигурна дали е касно веќе сум 29+4 а негде читав до 28 нед се прави. Дали имате некоја информација дали е касно или уште може да се направи?
Денеска правев ОГТТ и резултатите се следни: На гладно: 4,9 По 1 час: 9,8 По 2 часа: 7,8 Бидејќи резултатот е пишан на ливче без референтни вредности од страна не знам дали е ок
Сега гледам дека имало посебна тема за ова, па ај и тука да си прашам Глукозата на обична крвна слика досега ми била супер, дури и накај долна граница; бебето убаво си напредува, ама е една недела помало од последна менструација; плодова вода имав намалено количество околу 20. недела. Во 22. недела ми беше зголемена количината бидејќи почнав да јадам благо ради тоа (претходно само црна чоколада), ама пак не толку колку што требаше. Петрова ми рече да продолжам со благо, а на извештајот пак пишуваше малку намалено количество. И покрај сето ова во 27. недела на резултатот од скриен шеќер имав покачени вредности, па матичната ми рече да се консултирам со ендокринолог за да се регулира шеќерот. Ама термин на приватно има дури за две недели, па до тогаш на што да внимавам во исхраната и дали да си земам апаратче за шеќер? Има ли нешто посебно вака за јадење и припазување? И дали е можно во рок од еден месец да ми се развил гестациски? Прашања што ќе ме мачат цели две недели дур да отидам на преглед, па да си ја пробам среќата во случај некој од вас да имал слично искуство Извинете за рефератов