Следна недела ќе правам, вака по ехо е ок, ама ете за секој случај Плус е и во редовна контрола во бременост.
Да, и јас затоа правев и ни на крај памет дека такви резултати ќе добијам. После искочи и инсулинска резистенција, па си имав проблем и после пораѓај, сега втората бременост ја почнав со терапија... Ама кај мене претпоставуваат дека од претходно сум имала проблем. Убаво е да се направи секако и без индикација.
Мене после 2 часа ми беше 12.8, па прво бев на диета. Диетата кај мене немаше ефект и ме ставија на инсулин. Стави се веднаш на диета, па ќе видиш дали ќе има подобрување.
По кои параметри ти одредија дека не ти помага диета? Денес почнав да мерам, па да знам што ме чека отприлика.
мерев шеќер пред појадок и еден час по појадок, пред ручек и после ручек и пред вечера и после вечера. Внимавав многу на исхраната, ама немаше подобрување (не мора да значи дека и кај тебе ќе биде така).
Да да, знам дека не мора да значи.. ама сепак искуство Има вредност за колку е нормално да ти биде после јадење? Мене пред ми е нормален, ама за после не знам.
Ориентационо да, но пожелно е да се малку пониски од тоа. Нели, дома не јадеме никогаш толку благо наеднаш во еден оброк ко прво, а ко второ измеѓу мерење се движиме. Движењето (физичката активност) го намалува шеќерот
Јас бев на 3ца ендокринолози Вака ќе пренесам: 1.Стефанка од ремедика ми рече на гладно по 1ч. да е помалку од 5,1 а по 1ч. 7,8 Ако за 5 дена не успеам да намалам ќе ме стаи на инсулин Ми даде диета без веза. 2. Ксенија од Богоев ми рече на гладно гледај да ти е максимум 5,5 , а да мегам 2часа по јадење да ми е помалку од 6,5 она така практикувала. И кажав дека ми е тешко тое повеќе ми одговара по 1 час рече ок 7,8 по 1 час. 3. Адамова од клиника ми рече дека имам супер профил (на гладно имав 2,3 вредности 4,9 другите 5,0,5,3, дури и два пати 5,7 и рече во ред е) па сфатив дека ид 5-6 наклиника се толерира. Ми рече дека од прст се толерира малку . бидејќи покажува повеќе од капиларна крв. 1 час по јадење ми рече помалку од 8 да е.Е сеа кое ти одговара прифати си го Јас по мое гледам 5,5 на гладно да е, а по јадење 1 час 7,8 Подобро да си поставиш пониска граница. После јадење еднаш добив8,5 инаку ми се 6, нешто најчесто ,со диетата. Јас почнав ептен строго бидејќи ме фати страв, само на гладно ми беше малку покачен а 2 и 3 мерење во ред. Па добив два плуса кетони во мокрача, ми рекоа од гладување. На гладно во лаб. после скриениот пак проверував 4,9 ми е, тромесечниот исто во ред. Ама ајде до крај ќе си се држам зошто веќе се навикнав
Јас испитивав скриен шеќер 24 недела ми рече др. гинеколог дека е во ред но едниот параметар е над граница ми рекоа дека над 11 или 12 се рачунало како гест. дијабет, само со благо и тесто да припазам.Сега незнам дали тоа е во ред. на гладно 4.85 ми е а ова параметар <3.3 - 6.1 mmol, после 60мин ми е 9.3 < 10.2 mmol/L во бременост< 11.1 а на 120мин. 10.4 ми е а граница < 7.7 mmol/L во бременост < 8.5 На трето мерење повисоко е, направив и тромесечен каде јадев тие месеци секој ден благо тестенини беше ок 4.50, но сега јас пак припазувам не јадам благо, тестенини, бел леб и сл.
И мене матичнио И мене матичниот еднаш кога ми излезе 5.6, ама бев под огромен стрес тој ден, ми рече дека се што е над 5.1 се смета автоматски за гестациски дијабет. Но на шеќерот големо влијание има сонот и стресот, идниот ден ја повторив крвната слика, исто венски и беше 4.3. Познавам најмалку две трудници со вредности на шеќер во обична крвна слика постојано над 5.8, кои не беа дијагностицирани со дијабетес, и на ОГГТ покажаа резултати нормални. ОГГТ не се прави во случај вредноста на гладно да е повисока од 7( секоја лабораторија има различна вредност по ова прашање). Кај мене конкретно, секоја втора анализа шеќерот се појавуваше во урина, а крвната слика беше во ред...
Ако претходно си имала повисок, консултирај се, можно е да не внесуваш доволно лебни единици. Јас така, јадев тонус и Ендокринологот ми рече дека тоа се сметало како 0 лебни единици и кога и' кажав што се сум јадела за доручек, излезе дека немав внесено ни една лебна единица. Тој период имав вртоглавици и знаеше да ми падне до 2.7