Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Гестациски дијабетес/Скриен шеќер

Дискусија во 'Бременост' започната од lolyta777, 5 април 2012.

1. juice_

juice_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2021
    Пораки:
    480
    Допаѓања:
    955
    Читам неколку страни наназад и изгледа во заблуда сум била :)
    Како мерите шеќер, еден час пред јадење, и еден час по јадење?
    Јас до сега мерев (самоиницијативно), пред јадење и еден час по јадење. Пример мерам во 10, доручкувам и мерам во 11.
    Инаку тромесечен ми испадна ок, на гладно после две недели пазење, 5.0. Ендокринологот ми кажа се е ок, не може да ми каже ништо со овие резултати, освен ете да пазам на храна.
    Сега пазам на храна иако тешко ми оди, никако не можам да најдам нешто што смеам и нешто што ми се јаде :)

2. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    Јас бев кај Проф. Миленковиќ во Срце и ми рече дека не може со сигурност да ми каже дека имам гестациски, зашто мерењата 1 и 2 часа после гликозата ми се земени од прст, а малку изнад граничните вредности ми се. Препораката беше повеќе протеини, и тоа од риба, бело месо, маслинки, мешунки и јаткасти, а помалку ЈХ. Профилот што го правев ми е ок, 1 час по оброк е секогаш испод 7.8, освен еднаш од киноа и фета кога ми даде 9.2

На Jovanna му/ѝ се допаѓа ова.
  3. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.042
    Допаѓања:
    123.934
    А зошто од прст? Каде ова ти правеле? Мене од вена ми земаа и мислам од прст е неправилно, кога бев на ендокринолог кога ми го гледаше профилот таму каде имаше отстапки мали ми рече не е страшно, од прст си мериш а секогаш е поточно венска крв…

4. Bibi_23

Bibi_23 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2022
    Пораки:
    781
    Допаѓања:
    1.174
    Од прст дава пониски или повисоки вредности? Во која смисла не е точен и колку може да варира +-?

5. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.042
    Допаѓања:
    123.934
    Незнам колку
    Од вена е точен

6. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    Епа не знам, така ме боцнаа. И пошто многу малку изнад границите ми се, не може да знае од вена какви би биле. Рече дека преголемо оптоварување ќе е сега пак да го повторувам тестот и ради тоа да ме следат почесто и гинекологот и редовна контрола во Центар за дијабет.

7. -Zara-

-Zara- Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    29
    Здраво девојки. Денес правев тест за скриен шеќер и еве ги резултатите. Гинекологот ми вели дека морало под 7,9 да биде и дека ќе биде потребно да се консултирам со Ксенија Богоева. Зарем нема услогс тоа што пишува дека границата е до 8,5? Исто такс изминатава недела имав огромен стрес…можно ли е и тоа да има влијание?

Прикачени фајлови:

8. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.042
    Допаѓања:
    123.934
    Па си пишува во бременост под 8,5 :) Чита ли она? Можеш евентуално да припазиш на благо, јх, газирано… с и на гладно ти е 4 супер е тоа:)

9. GirlLady

GirlLady Активен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2022
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    68
    Zdravo devojki. Nova sum tuka pa me interesira vase mislenje.Bremena sum 27+3 pravev za skrien seker i mi bea pokaceni vrednostite, smeniv nacin na ishrana ne jadam blago,leb,testenini nisto od stetnite raboti ali se osekam 90% od denot gladno dodeka da se navikne organizmot pa me interesira dali bebeto se hrani iako ja se osekam gladna?Imam vreme dodeka da idam na pregled pa zatoa pisuvam tuka za mislenje?!
    Fala vi i izvinete na dolgiot post

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.094
    А јадеш според препишана диета или сама си исфрли благо, леб, тестенини?

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. GirlLady

GirlLady Активен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2022
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    68
    Bev vo drzavna na endokrinolog ne mi dade dieta samo mi rece da isfrlam blago,leb,testenini

12. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.094
    Треба да јадеш според диета зошто ако исфрлиш се што е со јаглехидрати може да го намалиш шеќерот премногу и може и затоа си гладна.
    Ова е слика што е неколку пати прикачена во темава, од универзитетска клиника е сликава, прати му ја на докторот и прашај го дали оваа диета може да ја применуваш во однос на твоите вредности на шеќерот.
    ЛЕ е Лебна Единица и при покачен шеќер битно е лебните единици да се бројат, не само да се исфрлат неколку работи зошто без броење се прават грешки.

IMG_20180131_194220.jpg

13. GirlLady

GirlLady Активен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2022
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    68
    Fala na brziot odgovor.

На Mantub му/ѝ се допаѓа ова.
  14. -Zara-

-Zara- Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    29
    Здраво девојки. Првото мерење знам дека мора да е на гладно, но сакав да прашам дали второто што е 2h после јадење мора да биде после доручек или може и после ручек? Знаете ли некоја дежурна аптека/поликлиника каде што мерат шеќер?

15. GirlLady

GirlLady Активен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2022
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    68
    Здраво девојки, кој се вредностите за нормален шеќер во бременост? Фала ви

16. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.602
    Допаѓања:
    114.651
    До 5.1

17. ^Jasmine^

^Jasmine^ Истакнат член

Се зачлени на:
    3 август 2019
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    97
    Ај вака да прашам и тука, цел јуни имав некои проблеми со исхраната т.е. речиси и да не јадев и го забаталив мерењето и контролата на скриениот шеќер. Ме интересира кога правите крвна слика, како ви излегува шеќерот во крвта(преку вена). Кај мене е околу 4, меѓутоа речиси секогаш е присутен во урината.

18. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.236
    Допаѓања:
    4.903
    Колку часа треба да сум гладна за скриен шеќер и крвна слика, 12ч ли? Јадев околу 5 и тоа послабо,пред тоа цел ден со смути и лубеница, сега ми се јаде а сабајле сакам да одам да испитам. Во Куманово гликоза лани сама си правев со лимон ама не ми текнува на соодносот на вода и шеќер, незнам дали сег даваат во лаб. Или треб пак да носам,кај Стојмановски ке правам.

19. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.602
    Допаѓања:
    114.651
    Да, 12 часа треба да си гладна.

20. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    На гладно од вена ми покажа 3. Некоја со вакво искуство?
    На диета сум со 20ЛЕ, со јадење на 2-3 часа.
    Баш ден пред испитување се почастив и 3 залчиња торта.