Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Гестациски дијабетес/Скриен шеќер

Дискусија во 'Бременост' започната од lolyta777, 5 април 2012.

1. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.236
    Допаѓања:
    4.903
    Резултат на гладно ми излезе 4.4,после еден саат 9.5, после 2ч, 6.4.Добро ли е?

2. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Супер е.

На Bebence29 и macalavica им се допаѓа ова.
  3. Praska6

Praska6 Активен член

Се зачлени на:
    11 април 2022
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    14
    Kade ispituvate skrien seker,i dali odi so upat od maticen ginekolog?

4. Fudbalgirl

Fudbalgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2014
    Пораки:
    255
    Допаѓања:
    157
    Со упат од општ лекар матичен гинеколог не дава упат за скриен шекер јас во Авицена испитував со упат беше некој 49 денари две боцкања а можеш и приватно 500 ден беше три боцкања имаш во Авицена со тоа

На Praska6 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Praska6

Praska6 Активен член

Се зачлени на:
    11 април 2022
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    14
    Fala.jas kojznae shto sum gledala vo avicena 3000 den pa mi dojde skapo

6. Nana-Stefi

Nana-Stefi Активен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2020
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    3
    Здраво!
    Ме интересира дали некој има искуство со метформин таблетите дали се штетни во бременоста..
    Јас сум 26та недела и уште ги пијам ендокринологот не ми ги прекина јас ги пиев пола година пред да останам бремена и кога останав не ми ги прекина правев гликоза толеранција во 12 недела беше малку покачен и ми ги продолжи и пред 2 недели правев пак пак беше малку покачен и не ми ги прекина..
    Пијам 3×500mg ама овие денови се изначитав коментари демек биле штетни за плодот

7. Liqka094

Liqka094 Активен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2021
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    16
    Мене кога ми открија шеќер во бременоста веднаш ме ставија на инсулин. Како што знам трудници не смеат да пијат апчиња за шеќер, ама сепак консултирај се со ендокринолог.

На Jovanna и H.VAGA им се допаѓа ова.
  8. Nana-Stefi

Nana-Stefi Активен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2020
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    3
    A posle bremenosta dali prodolzi so insulinot dali ako pocnam sega vo bremenosta da go stavam ke prodolzam i posle bremenost

9. Liqka094

Liqka094 Активен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2021
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    16
    Штом се породив по две недели ми се стабилизираше шеќерот и ми го прекинаа инсулинот. Шеќер имав само во бременоста. И да те стават на инсулин не е ништо страшно, не му штети на плодот

На Jovanna му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Liqka094

Liqka094 Активен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2021
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    16
    Од прст дава пониски вредности, ама колку точно не знам.

11. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    Моето искуство ми покажа обратно. Со апаратче од прст кога мерам на гладно вредностите ми се секогаш 5.1-5.4
    Од вена на гладно највисоко 4.7 досега.
    Исто, за огтт тестот затоа што вредностите после 1 и 2 часс ми се малку изнад границата, а земени се од прст, ми рекоа дека не може со сигурност да се заклучи дали имам гестациски, ама да си водам диета и мерам шеќер после 1 час.

На Jovanna му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Praska6

Praska6 Активен член

Се зачлени на:
    11 април 2022
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    14
    Девојки ај од искуство. Јас правев скриен шеќер во авицена,
    На гладно 5.2
    По еден час 7.9
    По два 8.4.
    Еден ми вика добро е,друг не.што мислите

13. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    Јас знам на гладно <5.1, после 1час <10, после 2 часа <8.5
    Со оглед на тоа што на гладно ти е минимално изнад граница, а после 2 часа минимално испод јас би ти препорачала да замениш бело брашно со интегрално, и да исфрлиш благо скроз.
    А седеше таму тие 2 часа, или беше до дома па се враќаше за боцкање?

14. Praska6

Praska6 Активен член

Се зачлени на:
    11 април 2022
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    14
    Sedev tamu

15. GirlLady

GirlLady Активен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2022
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    68
    Здраво женски, ке може ваше мислење за резултативе? Фала

Прикачени фајлови:

16. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    Ради 13кава после 1 час ќе треба диета.
    Другите вредности ти се ок.
    Епа го немаш трошено. Ептен ти се гранични вредностите. Што ти кажа матичен/интернист?
    За високи вредности на гладно се препорачува да нема голема разлика помеѓу последен оброк од претходно и прв оброк сабајле.
    Е сега под оброк се подразбира и чаша млеко/јогурт пред легнување, не класична вечера.

17. Ив10

Ив10 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2022
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    178
    Здраво, сакам да прашам дали имате искуство со таблети метформин...на тестот за скриен шеќер добив повисоки вредности од граничните, бев на ендокринолог и ми даде список со јадења кои ми се дозволени...веќе две недели го мерам шеќерот и во текот на денот имам нормални вредности, проблем е што наутро на гладно секогаш ми е над 5.5, никако пониско, а во текот на денот пред јаденје некогаш ми е дури и под 5..докторката кажа дека поради овие вредности наутро сака да ми воведе терапија па малку сум исплашена да не му наштетат на бебето..поз

18. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    Колку време имаш разлика помеѓу последен оброк од претходниот ден и сабајле на мерење?
    Немам искуство со терапија, мене само со диета ми се регулира. Кога вечерата ми е многу рано, сабајле обавезно ми е повидок шеќерот. Затоа секогаш пред спиење каснувам нешто, чаша јогурт, млеко, било кои јатки

19. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.829
    Која недела си? Ендокринолог ти спомна терапија со метформин? Метформинот не е препорачливо да се пие после прв триместар, зашто нема доволно студии дека е безбеден во покасна бременост, ниту пак какви последици остава покасно во развојот на детето. Чудно ми е што ендокринолог ти го препорачува. Јас го пиев 2 години во континуитет, ми го прекинаа во 13 недела. Единствен безбеден и ефикасен лек за гестациски дијабетес е инсулин, и доколку диета не помага, тогаш се пристапува кон терапија со инсулин за што дозите ги одредува дијабетолог. И јас имам најголем проблем со шеќерот на гладно, ама ми рекоа дека повремени отстапки се толерираат, особено поради фактот што домашните апаратчиња за шеќер даваат повисоки вредности отколку што се добиваат со испитување на серумска крв.

Помеѓу вечерата и сабајле кога стануваш да мериш не треба да имаат поминато повеќе од 10-11 саати. Доколку вечераш порано, а легнуваш покасно, тогаш треба пред легнување пак нешто малку да каснеш - чаша полумастен јогурт или млеко, неколку супени лажици урда, пола јаболко со полна лажица путер од кикирики, шака бадеми или индиски ореви. Некогаш јадам и половина протеински пудинг со неколку бадеми во него (оној што е без шеќер).

На Mihaela123456, H.VAGA и Freckles. им се допаѓа ова.
  20. Ив10

Ив10 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2022
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    178

Влегувам во 29-та недела, да ендокринологот ми ги препорача,последно ми кажа до 20ч најдоцна да вечерам и наутро штом се разбудам да го измерам...секако ќе барам и второ мислење инаку испитав и тримесечен шеќер и тој ми е во нормални граници...ви благодарам на одговорите