Не знам што да те советувам, според мене нема поента да се дава метформин дури во 29-та недела, поготово ако претходно не ти бил дел од терапија. Ај што нема доволно истражувања дали е безбеден во бременост (во странство колку што сум информирана го прекинуваат после прв триместар), туку ефектот му е дискутабилен, обично треба многу долго време да се пие за да се воспостави контрола врз механизмот на инсулин, а со тоа и шеќерот да се намали. Јас го пиев скоро две години и кај мене стварно помогна во воспоставување на контрола врз инсулинот и шеќерот, ама значи го пиев долго, но во комбинација со инозтиол, со строг режим на исхрана, физичка активност и генерално здрав начин на живот. Беспредмедно е да се очекува дека со воведување на терапија, одма и за брзо ќе даде резултати, особено зашто си веќе во трет триместар. Резултат одма ќе даде само инсулин, ниеден друг лек, и ако дојде до тоа, ќе го земаш, не е воопшто страшно, тотално безбеден и ефикасен е. А и кратко време само ќе трае терапијата. Инаку и мене ми е тримесечниот шеќер секогаш во ред, ама ете на гладно глукозата знае да ми биде висока и ова особено се случува ако оставам долго време меѓу двете тестирање и ако не спијам како што треба (а ова се случува често зашто страдам од анксиозност со инсомнија). Пробај прво вака со исхраната, ако јадеш последно во 20 часот, тоа значи дека треба да станеш сабајле во 6 да го мериш шеќерот. Подобро вечерај некаде кај 19-19:30, па за отприлика два саати касни некоја протеинска ужинка или испи чаша млеко или јогурт, таман пред легнување. Па мери сабајле кога ќе станеш. На мене со инструкциите што ми ги дадоа границата сабајле е 5.3 од крв од прст, 5.1. е од венска крв.
Исто и на мене дијабетологот ми рече дека ако случајно со диета не ми се регулира шеќерот, ќе мора на инсулин да сум. Не ми спомна некоја друга терапија. Ако си во можност отиди во поликлиника Срце или кај Др. Бранкица или кај Др. Татјана. Да видиш што ќе ти кажат тие две, имаат работено на клиника и имаат искуство со трудници.
Да, добар совет ти е кај една од овие две да побараш консултација, @Ив10. Терапија треба да ти одреди ендокринолог- дијабетолог, не било кој ендокринолог, овие две докторки се такви субспецијалистки. На приватно можеш да отидеш и кај Милчо Богоев, стар професор во пензија, кој сега има своја ординација. Исто генерално работи со дијабетес. Бранкица Крстевска и на мене би ми била прв избор, знам дека е многу искусна и стручна докторка за вакви проблеми.
Bev vo News 20, kaj dr.Marija, mi ja preporacaa od klinikata kade sto pravev invitro,mislam deka sorabotuvaat, ama ke pobaram vtoro mislenje obavezno, nikako ne ostanuvam samo so edno mislenje
Имам и јас проблеми со спиењето, касно заспивам 23,24 часот и веќе подолго време се будам во 4 или,5 часот наутро и неможам да заспијам...благодарам за одговорите
Zdravo zenski. Vo vrska so skrien sheker vo bremenost, jas pravev vo Avicena i vrednostite bea malce pokaceni... Bev na endokrinolog na klinika. Mi rece dieta i da se bockam 1 nedela. Megutoa na gladno bese 6.3, 6.2... toa bilo mnogu za trudni. Ne smee poise od 5.3 na gladno. I mi dade insulin samo navecer. Dali smeam da jadam posle insulinot? Zaboraviv da ja prasam,a doktorkata e na odmor...
Inaku na gladno treba da e do 5.3, posle rucek i pisle vecera do 7.1. Poise ne. Mene mi bese samo sabajle na gladno nad 6 i mi dade insuoin samo navecer. Apcinja barav rece nemozelo Samo dali smee da se jade posle insulin neznam... se bockam vo 22h...
Ако мислиш на инсулин во пенкалце, не примам. Само сум на диета и имам обврска да мерам 1 час после јадење на оброци кои потенцијално би ми кренале шеќер. Највисоко мерење во домашни услови во последен месец ми е 7.2 А како тоа после ручек и вечера да не е изнад 7.1? Мене ми даде вредност дане испод 7.8 после еден час од јадење или 6.7 после 2 часа од јадење. Ама тебе може дека ти е на гладно висок па затоа.
Денес бев на консултација кај д-р Бранкица, ми даде диета со 16ЛЕ и ми рече за една недела да и пратам резултатите од мерењето, и ми рече дека ако не се регулира шеќерот да примам таблети Siofor od 500mg навежер, и сега баш сум збунета...на некој даваат терапија со таблети, на некој инсулин со образложение дека таблети не смеело, навистина ќе полудам веќе
Zdravo. Mislev koga se bockas so penkaloto za da vidis kolku ti e shekerot... mene deka na gladno mi bese visok mi rece grabicite za nautro na gladno da mi bide do 5.3, 1h posle pojadok, 1h posle rucek i 1h posle vecera da meram i da bide do 7.1. Posle obroci mi e super od 6 do 7 se dvizi ama na gladno mi bese nad 5.3 i mi dade insulin samo navecer vo 22h. Patem, na rezim sum kaj Cece od Diet Klub zasto nemozev nivnats dieta so Lebni edinici glupa mi e i bezveze...
I mene mi dadoa takva dieta so lebni edinici ama ne ja oraktikuvav ne mi odgovarase. Taka davaat oriz kompir makaroni, se e toa umereno i e okey ama za dijabet ne se dava toa. Neznam koj im ja naprail taa dieta... Jas odam kaj nitricionist Cveta Dineva... mi dava spanak, boranija, meleno meso, stek i riba. Sve so salata... okey mi e i ne sum gladna. Ama dzabe pak mi dadoa ibsulin mala doza samo navecer... Smetam deka toa e poise stres ama aj...
I jas bev taka... bev na klinika kaj doktorkata Sasha... mn ja falea ama site se dobri doktori i strogi. Mene zosto na gladno mi bese 6.3 mi dade insulin samo navecer. I sega mi se stabilizruva poleka, poleka... inaku na privatno mi rekoa deka se tolerira vo bremenost 6.3, do 7 na gladno ama jas sepak si ja poslusav doktorkata i sum stroga sprwma sebe, bidejki mi e strav, bremena sum... sta se mora nije tesko
@Ив10 не знам зашто ти даваат таблети, а не инсулин. Др. Бранкица е баш стручна, ама може сама да ѝ побараш инсулин. И диетата со лебни единици да ја следиш, ама да исфрлиш бел леб, брашно, тестенини, мармалад и мед, ориз и компири и да ги замениш тие со овошје, интегрални тестенини, тонус и инт. ориз и овие работи да ги јадеш со протеини и масти за да го успориш разградувањето и да спречиш нагло покачување на шеќерот. Исто и да имаш некој оброк пред легнување. @peperutka8 доста построги критериуми имаш после ручек и вечера. Јас имав само два пати повисока вредност кога правев профил и тоа од бурек (9.2) што ме фати стрв, и од киноа со фета мислам 8 и нешто ми беше.
A ti bese na insulin? I jas mislam deka strogo me drzi doktorkava. Nautro 5.3 granica, a posle obroci max do 7.1... Za pojadok jajca jadam, tonus, letna mandza, posno sirenje, salati, maslinki, humus ili kiselo mleko. Za rucek proteini so salata i vecrra taratur, lesnici, salati... i sega so ibsulin mi se normalizira nautro do 5.7, 5 6, 5.4, a i oslabev 3 kg.
Тие диети не се со препорака дека тоа треба да се јаде, туку колку да се ограничи внесот на таков тип исхрана. Доколку јадеш храна без шеќери уште подобро, но ако јадеш од типот компир, ориз, овошја да можеш да ги контролираш. Ако истите ги замениш со зелечук и чисто месо кој не крева шеќер не треба да броиш, во друг случај броиш соодвентно ЛЕ и гледаш да не ги надминат препорачаните. Инаку нивните диети со путер и мармалад не знам кој би ги конзумирал у таков облик.
Здраво на сите, матичната ме прати да испитам гестациски дијабетес, но некако во брзање не ја прашав што треба се да знам пред да одам на прегледот. Она што знам е дека прегледите се долги, траат неколку часа, меѓутоа во колку часот претходниот ден јадете, колку точно трае прегледот и дали можеби треба да се најавам во авицена?