Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Гестациски дијабетес/Скриен шеќер

Дискусија во 'Бременост' започната од lolyta777, 5 април 2012.

1. little.doll

little.doll Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2014
    Пораки:
    187
    Допаѓања:
    23
    Здраво дечки. Мојата сестра има дијабетес тип 1 (инсулинозависен) и сега сака да се запише на факултет и да седи во студентски дом, па прашањето ми е дали знаете дали има некое ослободување да не плаќа целосна партиципација на факултет и дали може бесплатно да седи во студентски дом?

2. Lucky1312

Lucky1312 Активен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2021
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    50
    Zdravo bremena sum so bliznaci 22ra nedela, denes ispituvav seker i vrednostite se sledni : 5.1 na gladno, 9.4 prv cas , 8.9 vtor cas. Na gladno e vo red ama ovie vtorive se pokaceni , vo petok imam zakazano kaj endokrinolog, no da ve prasam od iskustvo dali moze da se reguliraat so ishrana ili mora terapija ?

3. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.794
    Допаѓања:
    9.545
    Јас го регулирав со исхрана цела бременост. Диета имав од ендокринолог. Се врати во нормала ппсле бременост. Ако ти треба апаратче за мерење шеќер, продавам јас, пиши ми во порака, уште е под гаранција.

На Lucky1312 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.535
    Да ми препорачате добро апаратче за мерење?

Аку Чек не најдов, ми рекоа дека Вива Чек е од истиот производител и добавувач, дали некој има искуство со ова?

5. Nela_21

Nela_21 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2021
    Пораки:
    838
    Допаѓања:
    793
    Ako ima nekoj iskustvo so skrien seker, da mi kaze dali e mnogu pokacen ? Da mi posoci dali treba endokrinolog?
    Se raboti za licnost od 64 godini...

Прикачени фајлови:

6. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    929
    Vie sto imavte prva bremenost skrien sekee,vo vtora od start li pazite na ishranata?

7. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.535
    Да :)

Додуша и во првата бременост од старт пазев бидејќи испитував после првото неуспшно инвитро и знаев дека имам скриен шеќер.

8. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    929
    Jas pobarav dieta od nutricionist.nemam voopsto visok kg,ama koga moram kje pazam od start,jas ispituvav posle spontaniot insulinot mi bese visok

9. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.535
    И јас не сакам да слабеам, во првата бременост доста ослабев.
    Инсулинот ми е добар, пред да останам бремена ми беше 5,88 (2,60-24,9).

10. strelec231992

strelec231992 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    858
    Здраво на сите, 29 недела со следниве резултати за скриен шеќер: 4.3 на гладно, 11.5 после 1 час, 9.0 после 2 часа. Видно се покачени вториве два параметри. Утре идам кај ендокринолог, но да прашам и тука дали некој со слични резз и со искуство регулирал со исхрана или сепак ќе треба терапија? Ви благодарам

11. Ив10

Ив10 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2022
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    178
    i jas sum so gestaciski vo 25 nedela mi otkrija, jas imav duri povisoki vrednosti od tebe, ama so ishrana uspeav da go reguliram..eve sega sum 38 nedela i ne primam terapija...na pocetokot mi bese dosta tesko bez beli peciva, blago, testenini ama so tek na vreme se priviknav..so lesno

На Bebence29 и strelec231992 им се допаѓа ова.
  12. strelec231992

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    858
    Бев кај ендокринолог, треба да го мерам една недела за да видиме дали ќе се регулира со исхрана. Е сега имам едно прашање, дали сабајле веднаш кога ќе станете го мерите шеќерот па после покасно доручкувате или пред доручек треба да се мери? Малку ми е збунка, она ми рече пред доручек на гладно ама јас не доручкувам веднаш кога ќе станам.

Исто така ми ја дадоа таа табелата со исхрана, и ми рекоа дека не треба да исфрлам ништо од исхрана како бел леб тестенини и слично, туку само да ги бројам лебните единици што содржат шеќер. ‍:|

13. juice_

juice_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2021
    Пораки:
    480
    Допаѓања:
    955
    Треба да мериш кога ќе станеш, доручкуваш и еден час подоцна. Пример мене вака ми кажа, 8:30 на гладно мериш, доручкуваш, 9:30 мериш. И ја не доручкував кога ќе станам, и ми беше тешко. Особено што работам од дома и станувам 5 мин пред да почнам :) Ама се е навика.
    Јас кога бев, сите резултати супер, на ендокринологија, и инсулин и тримесечен, ама огтт малку покачен. Докторката ми рече со храна верувам дека ќе биде добро.
    Почнав според таа обуката, мерев лебни, бев прејадена, ми се лошеше. И кажав, и ми рече, јади како претходно.
    Сега си јадам како претходно, само јадам интегрален леб место бел, и не јадам тестенини. И онака не ги сакам, не ми смета да не ги јадам. Не мерам лебни единици, ама се друго јадам. Значи пример и мусака, и ориз. Некогаш и ред чоколадо ако ептен ми се јаде. Мерам два пати неделно. И за сега сум супер.

На strelec231992 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. strelec231992

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    858
    Фала ти многу. Имам уште едно прашање, до колку е нормална вредност за еден час после јадење? Тоа не ја прашав докторката, ако знае некој да ми каже :)

15. juice_

juice_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2021
    Пораки:
    480
    Допаѓања:
    955
    Мене докторката ми кажа до 7.8. Слободно прашај што те интересира :)

На strelec231992 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Hope06

Hope06 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2019
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    372
    Здраво, имам гестациски дијабет и одлично го држам со диета. Но ќе треба предвреме да се породам и примав инекции за зреење на плодот и шеќерот на гладно ми се покачи на 7(претходно ми беше 5). Некоја со слично искуство?

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. GoldLeo

GoldLeo Популарен член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    8.190
    Здраво, 30 недела сум и денес исто и мене ми кажаа дека треба да си мерам со апарат. Треба 7 пати на ден. Имам на 24 ти преглед кај ендокринолог, прашањето ми е до тогаш ќе мерам или до крај на бременоста?
    Другото ми е боли ли :D

18. Hope06

Hope06 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2019
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    372
    Не боле, ќе си мереш до крај на бременост. Мој совет јади месо било какво секој ден за ручек и салата, и железото супер и не го качува шеќерот.

На GoldLeo му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.213
    Denes ispituvav skrien seker. Ova se rezultatatite, ako nekoja se razbira dali e strasno vtoroto merenje sto e malku na granica neka pise.

Прикачени фајлови:

20. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    1.120
    Допаѓања:
    3.267
    Давајте идеи за оброци :drunk:
    Закажав в петок и кај ендокринолог... што да правам, јадам до тогаш?

Прикачени фајлови: