Здраво дечки. Мојата сестра има дијабетес тип 1 (инсулинозависен) и сега сака да се запише на факултет и да седи во студентски дом, па прашањето ми е дали знаете дали има некое ослободување да не плаќа целосна партиципација на факултет и дали може бесплатно да седи во студентски дом?
Zdravo bremena sum so bliznaci 22ra nedela, denes ispituvav seker i vrednostite se sledni : 5.1 na gladno, 9.4 prv cas , 8.9 vtor cas. Na gladno e vo red ama ovie vtorive se pokaceni , vo petok imam zakazano kaj endokrinolog, no da ve prasam od iskustvo dali moze da se reguliraat so ishrana ili mora terapija ?
Јас го регулирав со исхрана цела бременост. Диета имав од ендокринолог. Се врати во нормала ппсле бременост. Ако ти треба апаратче за мерење шеќер, продавам јас, пиши ми во порака, уште е под гаранција.
Да ми препорачате добро апаратче за мерење? Аку Чек не најдов, ми рекоа дека Вива Чек е од истиот производител и добавувач, дали некој има искуство со ова?
Ako ima nekoj iskustvo so skrien seker, da mi kaze dali e mnogu pokacen ? Da mi posoci dali treba endokrinolog? Se raboti za licnost od 64 godini...
Да Додуша и во првата бременост од старт пазев бидејќи испитував после првото неуспшно инвитро и знаев дека имам скриен шеќер.
Jas pobarav dieta od nutricionist.nemam voopsto visok kg,ama koga moram kje pazam od start,jas ispituvav posle spontaniot insulinot mi bese visok
И јас не сакам да слабеам, во првата бременост доста ослабев. Инсулинот ми е добар, пред да останам бремена ми беше 5,88 (2,60-24,9).
Здраво на сите, 29 недела со следниве резултати за скриен шеќер: 4.3 на гладно, 11.5 после 1 час, 9.0 после 2 часа. Видно се покачени вториве два параметри. Утре идам кај ендокринолог, но да прашам и тука дали некој со слични резз и со искуство регулирал со исхрана или сепак ќе треба терапија? Ви благодарам
i jas sum so gestaciski vo 25 nedela mi otkrija, jas imav duri povisoki vrednosti od tebe, ama so ishrana uspeav da go reguliram..eve sega sum 38 nedela i ne primam terapija...na pocetokot mi bese dosta tesko bez beli peciva, blago, testenini ama so tek na vreme se priviknav..so lesno
Бев кај ендокринолог, треба да го мерам една недела за да видиме дали ќе се регулира со исхрана. Е сега имам едно прашање, дали сабајле веднаш кога ќе станете го мерите шеќерот па после покасно доручкувате или пред доручек треба да се мери? Малку ми е збунка, она ми рече пред доручек на гладно ама јас не доручкувам веднаш кога ќе станам. Исто така ми ја дадоа таа табелата со исхрана, и ми рекоа дека не треба да исфрлам ништо од исхрана како бел леб тестенини и слично, туку само да ги бројам лебните единици што содржат шеќер.
Треба да мериш кога ќе станеш, доручкуваш и еден час подоцна. Пример мене вака ми кажа, 8:30 на гладно мериш, доручкуваш, 9:30 мериш. И ја не доручкував кога ќе станам, и ми беше тешко. Особено што работам од дома и станувам 5 мин пред да почнам Ама се е навика. Јас кога бев, сите резултати супер, на ендокринологија, и инсулин и тримесечен, ама огтт малку покачен. Докторката ми рече со храна верувам дека ќе биде добро. Почнав според таа обуката, мерев лебни, бев прејадена, ми се лошеше. И кажав, и ми рече, јади како претходно. Сега си јадам како претходно, само јадам интегрален леб место бел, и не јадам тестенини. И онака не ги сакам, не ми смета да не ги јадам. Не мерам лебни единици, ама се друго јадам. Значи пример и мусака, и ориз. Некогаш и ред чоколадо ако ептен ми се јаде. Мерам два пати неделно. И за сега сум супер.
Фала ти многу. Имам уште едно прашање, до колку е нормална вредност за еден час после јадење? Тоа не ја прашав докторката, ако знае некој да ми каже
Здраво, имам гестациски дијабет и одлично го држам со диета. Но ќе треба предвреме да се породам и примав инекции за зреење на плодот и шеќерот на гладно ми се покачи на 7(претходно ми беше 5). Некоја со слично искуство?
Здраво, 30 недела сум и денес исто и мене ми кажаа дека треба да си мерам со апарат. Треба 7 пати на ден. Имам на 24 ти преглед кај ендокринолог, прашањето ми е до тогаш ќе мерам или до крај на бременоста? Другото ми е боли ли
Не боле, ќе си мереш до крај на бременост. Мој совет јади месо било какво секој ден за ручек и салата, и железото супер и не го качува шеќерот.
Denes ispituvav skrien seker. Ova se rezultatatite, ako nekoja se razbira dali e strasno vtoroto merenje sto e malku na granica neka pise.