И кај мене така испадна, јас само шо утнав јадев вечерта и сабајле се нацртав на испитувања.. следната недела имам преглед кај ендокринолог да видам што ќе каже. Бебето е од старт понапред за 5-6 дена ама тоа не го сметаат за проблем.
Здраво, другата недела ќе одам да проверам скриен шеќер. Прва бременост ми е Ве молам за совет дали треба да одам гладна и колку време се задржуваш таму каква е процедурата за да знам дали да земам слободен ден од работа? Како што ја разбрав матичната долго траела процедурата. Поздрав
12 саати пред да одиш не треба да јадеш ништо, окулу 3 саати трае процедурата така да земи си нешто за да каснеш од како ќе завршиш таму. Водичка можеш да си носиш дозволуваат неколку голтки.
Jas ke ispituvam slednata nedela ogtt,ke mi merat na gladno,posle 1h,2h i 3h.kako li ke isedam tolku mnogu Maticnata zapna i posle 3h da mi merat deka prva bremenost ima 9.8 posle 2h,a vnimavam na ishranata izgleda hormonite si go pravat svoeto,na krvnata slika sekogas sekerot mi e nizok 3.9,4.2 tolku mi se dvizi
Vaka, ovde da pisam zosto e adekvatna tema, denes ispitav skrien seker Na gladno 4.7 Po 60 min 11.9 Po 120 min 7.4 Prv saat dosta visok, vtor saat se vraka vo granica po referentni. Tetka mi kako opst lekar se konsultirala so koleska sto raboti vo centar za dijabeticari vo srbija i taa i rekla da ispitam trimesecen. Nekoj so slicno iskustvo kako moeto samo prv saat dosta pokaceno? Sto e prevzemeno vo takov slucaj. Sakam da procitam iskustvo pred da se konsultiram sekako so endokrinolog.
Кај мене првиот пат кога правев втор саат беше ок. Тримесечен ок, ама сепак пазев на храна. Според ендокринологот, и тримесечен да е ок, ако некоја од овие вредности е над нормала, гестациски дијабет е, и треба диета, и мерење (за ова секако кажува ендокринологот според резултатите). Мој предлог е да одиш да се видиш со ендокринолог. Сепак според резултатите ќе ти каже што да правиш.
Да да, сама си мерев со апаратче. Ендокринологот побара да и праќам само два пати неделно. Ова откако направив втор пат скриен шеќер. Вредностите ми беа повисоки. Интересно е што прво на гладно ми беше 5.2, 5.3, а после со храна ми беше под 5.1, ама на саат и два ми беа повисоки. Тримесечен 4.7, инсулин ок. Си пазев на храна и ок бев. Ако ти треба некоја информација слободно пиши. Иначе мене на почеток ми беше шок. Слаба сум, не сум имала проблеми. Бебето ми беше таман за неделите, и немав повеќе полодова вода. Али се стабилизирав, видов што како смеам да јадам, и си пазев. Ќе видиш ќе се навикнеш. Јас еве и после пораѓај си пазам и сум супер. Си ослабев и вака повеќе си се свиѓам
Pa ni jas ne sum debela, ne sum ni popravena mnogu do sega vo bremenosta, bebe si ok so merki po nedeli, nemam visok plodova voda, nemam visok kriven pritisok naprotiv nizok mi e. Bukvalno nemase indikacija za vakvi rezultati. Utre zakazav na endokrinolog pa ke vidime sto ponatamu. Sto e dojdeno toa ke terame.
Ovie pudinzi jas gi jadev radi proteinite mnogu se vkusni. Imaat seker vo niv ama mnogu minimalno. Nemaat dodeno plus seker sto e dobro.
Сеа само што изедов еден пола и толку,доста ми е,ама убаво ми дојде. Тие чоколадите со над 70% какао што се без шеќер,ми горчат некако ич не ми се убави.
Pa toa e kakoa samo i normalno deka gorci. Inaku koga ke ti se jade nesto blago ima dosta recepti za keto deserti na net. Niv mozeme da gi jademe. Jas planiram da si napravam spisoce za takvi deserti. Bratucetka mi koga bese na keto dieta pravese i probuvav i bea vkusni i bas go zadovoluvaat toa cuvstvo za potreba za blago.
Јас земам од Линдт со 85 % и баш ми е убаво. Но можеби сум навикната на нив, обични чоколади и немам навика да јадам.
Ај пушти ми линк нешто од тие рецепти,да видам и јас нешто да се направи. Да може кој си е навикнат,јас еве навикната на Милки и не можам многу ми горчат тие јаки некако ми се многу