Дефинитивно внесуваш малце протеини, јас јадам сабајле омлет со две јајца и едно или две парчиња интегрален леб и маслинки, пијам кафе и ми е 6,3 За ручек имав фунги сос со пилешко и малце интегрални макарони 6,5 мерев аа најадена тапан сум. пробај да јадеш повеќе протеини и дупло салата. На протеини не требит да се штедиш туку на јагленохидрати да е помалце и нормално благо не. Ако и така ти е голем, што е кај некој случај ќе ти каже доктор што понатаму. Мада 7,8 е граница на јадено.
Треба да се најде што е работата. Можеби со ужинките грешиш, пробај со нив да смениш за почеток. Колку ти е растојанието меѓу оброците и ужинките? И што јадеш за ужина, освен пола портокал што е малку?
Јас вчера грав јадев и од гравот после еден саат шеќерот ми беше 7,6 и тоа со испиен Глукофаж. Не ми прија значи ке јадам поретко. И ориз пред некој ден исто јадев со стек и после еден саат ми беше 7,3,не е страшно ама и тоа ке гледам поретко да јадам. Е чизкејк вчера каснав ама направен со стевиа без шеќери,горе кората му беше само со смрзнато овошје,јагоди,аронија,боровница малини,и доле бисквити тие се благи ама нема везе,си каснав убаво парче тоа,и после еден саат ми беше 6,3. Некој јадења што мислам дека ке ми го кренат не ми го креваат,ова што мислам дека помалце ке го крене,го крева поише..
Јас кога ќе јадев нешто пред спиење, сабајле ми беше супер. Грицкав кикирики, бадеми, лешници, оризова галета со путер од кикирики. Ова чисто како идеја
Можда ке ти даде Глукофаж да пиеш. Јас пијам пошто мене ни со диета не ми седеше мирен. Сеа со терапија ми е океј.
Фала ти за идеите, ќе пробам со вакви работи, мислам дека јадењето пред спиење ќе има удел. Ќе вечерам во 19 и после околу 21:30-22:00 ќе грицнам јаткасти, и онака денес за ужина имав мандарини и за втора ужина после ќе јадам банана. Ми остана уште утринската вредност да ја средам и да терам без мерење на секое.
Obicno mi e 2 ipol saati od dorucek i uzina,jadam vo 8,uzina 10 ipol,rucam vo 1 ,uzina 3 ipol veceram vo 6 i kaj 8 ipol nesto poleko pak kasnuvam Obicno mi se,raka bademi,lesnici,jabolko,malini so biskviyta bez seker,mandarina,red crno cokolado,blagoto so cia shto go pravev,sladoled bez seker,sega imam uzina vo 4 planiram 1 jabolko so biskvita,plus pijam kakao obaveznoo Pravev ovesni mafini niv utre ke gi probam za uzina
Супер е резултатот после 1 час од ручеков - 6,9. Тонусот не ми смета очигледно, јадев 2 парчиња од Диме. Го потпеков, со месото си направив сендвич и баш ме засити со голема салата. Ако загладнам побрзо, следниот пат ќе зголемам количина на месо од 200 на 250 гр. За ужина околу 16:30-17:00 ќе имам понезрела банана.
Го мерев пред ручек, 5.7. Изедов тањир леќа, и салата морков, зелка, цвекло. Се осеќам прилично сита и најадена. Ќе видам колку ќе е после саат време. Кој ендокринолог го препорачувате на клиника? и упат за таму ќе ми треба од матичен гинеколог? Многу благодарам мешиња на сите ваши совети… ќе јадам сега почесто на 2 часа и нема да се изгладнувам. Сепак мислам дека ќе завршам на апчиња, не знам зошто… таков осеќај имам… А инаку немам никакви индикации за скриен, OGTT ми беше на граница, плодова вода никој не ми рекол до сеа дека имам повеќе, освен бебе ми е поголемо за 6 дена, од сам старт, уште на 6та недела кога ме измерија беше големо, а јас до 5ти медец повраќав и многу минимално јадев, нема шанси уше тогаш да сум имала шеќер…
Испланирај си сега и ужинка по ручеков после 2-2,5 часа, во зависност кога ќе осетиш глад. Нема да завршиш со апчиња, само треба трпение да го најдеш балансот, да испробуваш. Само гладување никако, нема потреба. Ред фати си со саатите, наоружај се со трпение да пробуваш, оброци саглам и ужинки, ќе бидеш добро. Ја фалат Катерина Адамова на Клиника, јас одам кај Шубевска и сум задоволна. Мислам дека каде и да одиш, добри се сите.
Многу си во право, јас ќе видам дека е покачен шеќерот после оброкот, се разочарувам дека правам некоја грешка и покрај тоа што ми се сиромашни оброците, ме фаќа паника за бебето дека му штетам со шеќерот, и после се казнувам се изгладнувам, а не треба така, ваљда треба пак да јадам, за да му воведам ред и на шеќерот. Ќе јадам сеа за два часа јаболче зелено со малку путер од кикирики, тоа ми е увртено у глава, и да е висок шеќерот од леќата, пак ќе јадам… Ќе следам оваа недела, па следен петок здравје ќе одам на ендокринологија… Фала женски многу на советите. Ова многу значи
Јас пред и после ужина не мерам, следно мерење ми е пред оброк. Касни си јаболко и путер како што си испланирала, но не мери сега во меѓувреме, следно измери пред вечера. Мора редовно јадење за да не варира многу шеќерот, така се одржува некоја нормална вредност. Со изгладнување не помагаш, мора да имаш калории за да ти работи организмот како што треба. Нема потреба да се разочаруваш, после оброк треба да ти е под 8. Воопшто не е лошо што ти беше 7,5. Пиши тука, друго е кога ќе се сподели и кога ќе добиеш поддршка и насока. И пиши ни што јадеш, какви се вредностите, ќе средиме сите заедно за да се регулира.
За ужина околу 16:30-17:00 ќе имам понезрела банана.[/QUOTE] Jas toa zemav za uzina so edna lazica puter od kikiriki i cimet
И мене таа ми беше проблем… другите врености после јадење еднаш ми беше 8.1, и еднаш 8.7, на толку мерење, и докторката рече не е страшно кога е еднаш. Да не биде цело време. После некое време средив на гладно и супер бев. Се надевам и кај тебе за брзо ќе се среди.