Mila ke si pojdes na endokrinolog ke ti ubacat prvo lekovi i lekovite ako ne pomognat togas se odi so insulin. I ke pravis se sto ke ti kazat, nema sto da se plasis, sto ke dojde toa ke teras nema treto za dobro tvoe i na bebeto. Znam deka ne e seedno. Ama nie sme zeni lavici se ke izdrzime.
И мене така деновиве незнам што е работата а плус замисли Глукофаж пијам. И еве синоќа ко да почна да се стабилизира. Јадев и после еден саат ми беше 5,7. Тост јадев со една чаша јогурт. Ама се напив и за ручек глукофаж од 500мг и за вечера. Така ми кажа ендокринологот. И сеа ке одам апаратчето да го проверам и ке се слушнам со докторката ама инсулинот си останува ке мора да го почнам. Мене после јадење до 7,9 ми оди. А на гладно сабајле 5,7 и 6,3. Одам сега и ке пишам баш.
Јас прв пат мерев денес, на гладно ми беше 3.7, многу низок, а синоќа јадев околу 10, мислам дека многу време ми мина до доручекот ама што да правам кога цела ноќ се вртам и едино сабајле лесно заспивам и спијам до покасно, за доручек јадев овесна каша со боровинки, малини и јаболка и грчи две лажици. Не ме најдаде дефинитивно, ама ќе чекам да измерам за да имам претстава па ќе јадам ужинка некоја побогата.
Да се надоврзам го измерив после саат и многу висока вредност 8.9, овесната каша ја ставам во заборав за сега, ќе пробам со солен доручек утре.
Мене толку ми креваше со 4 лажици овес. Но со 2 рамни, добар беше. Ама тебе и многу ти скокнал бидејќи ти бил на гладно ептен низок.
Сигурно, ќе пробам покасно да имам ужина и вечера и ќе станувам да јадам порано па ќе продолжам да спијам. Ќе пробам следно со две лажици овес(и јас ставив 4), ама тоа многу малце ми се чини, мене ова ме остави гладна, не пак две само
Jas zatoa ne spremam oves zosto znam deka ke bidam gladna i si jadam drugi raboti. Povtaram edno te isto ama podobro toa sto znam deka od nego mi e ok sekerot i me najaduva
Jadam vareni jajca so sirenje i salata, ili przeni na oko, kajgana i crno lebce.... Mozes vo maslinovo rafinirano da si przis. Drugo mackam puter na crno lebce so salata i jogurt. Puter od kikiriki so pola banana na crno lebce jadev sabajle Integralni mafini si pecam so sirence jogurt salata. Salata sekogas imam i za dorucek i ricek i vecera. Urda so jajca isto si pravam Imas dosta idei vo temata dnevno meni za trudnici
Eve recept za mafinite. Mnogu se vkusni i meki kako dusa. I mene ne mi go kacuvaat sekerot. Top mi se.
Супер ќе направам залиха за неколку дена, денес ќе идеме со маж ми да напазарам што ми треба па ќе измислам рецепти. Фала ти
Стави повеќе грчки јогурт, можеш и чиа, јаткасти и лен мелени да додадеш, подолго сита ќе те држи така. Исто може топла каша да си направиш со овес, чиа, какао, банана, 2 белки и некој засладувач.
Топла ја правам обично, ама генерално мене слатки појадоци не ме држат сита, секогаш сум повеќе за солено, само што сабајле немав скоро ништо па одбрав ова, морам да пазарам денес па ќе земам повеќе опции. Обично јајца и авокадо мис е секогаш прва опција за доручек, па тоа ќе пробам само со различен леб и помала количина.
И јас сум повеќе за солено, благиве ги правам као за промена. Сепак, ако одлучиш пак да правиш со овес, ставај повеќе протеини, јаткасти и лен за да држи.
Женски прочитајте сите што ке ви кажам што се случи денес и да бидете претпазливи секогаш. Отидов денес да проверам апаратчето дали е точно во лабораторија. И замислете таму покажа 4,7 а моево 5,9,на гладно. Огромна разлика. Замислете синоќа инсулин да боцнев,и докторката рече ке сум влезела во хипогликемија и неќам да пишувам што се можело да се случи. Шеќерот мене да ми бил супер,апаратот да ме зезне вака. И нормално отидов нов да купам друг. Го имав на Medisign,тој е тој што ми покажа резултати високи. Купив нов Accu-Chek,поскап ама подобар и еден од најточните као. Ке пуштам слики да видите разлика во мерењето во исто време со двата. И сега нема да примам инсулин нормално,ке примам можда ко ке почнам следна недела со зреење зошто тие знаат да го кренат шеќерот доста. Пазете со апаратчињата и не им верувајте многу,прво проверете колку се точни. Мене голема беља ке ме снајдеше ради апаратов неточен. Наводно,можел да покаже вака високи резултати ако лентите им е поминат рокот,а мојте ленти се со рок до 8ми месец 2024,значи не им е поминат туку нешто друго има чим е грешно. Не викам дека на сите ви се расипани апаратчињата,само сакам да бидете претпазливи ако гледате дека имате високи вредности или нешто слично,проверете прво во лабораторија дали е точен апаратот и не почнувајте одма со терапија ако ви даваат,пред да проверите.
Сеа сум збунета, за ужина имав мала порција пуканки со путер, за ручек омлет од две јајца со кашлавал и салата од една мала марула со грав од конзерва, две лажици и плус парле леб интегрален, мерам шеќер 3.4, пак низок. Или грешам нешто или апаратот не е точен. Кога се мери мора ли толчно до минута откако си го почнал јадењето? Извини што те замарам.
Не мора точно до минута ама гледај тука да си со времето. Мојов апарат го мавнало на високо да покажува,можда твојот на ниско. Провери го апаратчето и ти за секој случај. Плус мислам дека ако ти е толку низок шеќерот дека ке осетиш и физички симптоми. Како се осеќаш?
Jas mila zatoa koga go kupiv merev 5 dena so red. I na kraj aparatceto vo tasna, odev da ja proveram mokracata i im rekov daj da vidime dali ke ima razlika megu vaseto i moeto tamu na bivsite koleski. Kaj niv pokaza 4.6 na gladno a kaj mene 4.7 i se smiriv i i pustiv na doktorkata bar znam deka i pustam verodostojni rezultati.
Арно си напраила ти. Јас јако ке се зезнев со моето апаратче. Нешто е дефект чим вака покажува. Битно сега со новово бар знам дека е точно.