Веќе 7ма година како така го пијам, искрено веќе не се ни сеќавам дали така да го пијам, чисто од навика. Ќе видам деновиве како ќе биде па ало не ќе скратам еден час. Фала ви многу на сите за помошта.
Слободно јади после 1 час, сепак да не си долго време без јадење од станување до доручек. Мене вредностите пред доручек ми се баш повисоки бидејќи 2 часа чекам до јадење. Веднаш кога ќе се разбудам ми е на пример 5,3. После два часа пред доручек ми рипнал на 5,9 од глад. Значи се качува ако си гладна и ако поминува повеќе часа без јадење.
Jas stanuvam varam kafe i posle ne poln cas doruckovam. Obicno stanuvam vo 8 kaj 9 jadam. Sekerot mi e super za sega, se nadevam taka ke ostane. Povisok od 7.3 po 1h jadenje ne mi e bil i toa bese tolku zosto prekrsiv i si jadev pica kapricioza obicna ne integralna @smeshkaa ke se uhodas, ke si go najdes balansot za hranenje i vremeto spored tvojot stil na zivot. Jas jadam na sekoj dva i pol tri casa, i vecera mi e vo 21h zosto jas sedam do kasno. Zaspivam 12-1 po polnok. I nema sansi da izdrzam da veceram vo 19 h kako sto me sovetuvase stefanka.
Сум ги јадела, но не сега бременост. Нешто слично јаглехидрати имаат како и интегрални, но не знам каков им е гликемискиот индекс.
Jas toj glikemski indeks nitu go gledam nitu znam kako iskreno. Tuku probuvam. Si pravam obrok meram i gledam kako mi se dvizi sekerot. Ako e vo red pak znam da go jadam toa i tolku. Nitu znam lebni edinici da brojam. Iskreno toa mi e pregolemo opteretuvanje i na seto toa da pazam. Za toa bi trebala so nutricionist da se konsultiram,ama ima na ogromna maka da go stavam, zosto jas ne jadam mnogu raboti i ne sum ljubitel da isprobuvam mnogu novini.
Ни јас не знам лебни единици, не се маткам со тоа. Ама ако има за нешто помал гликемиски индекс, не го одбирам тоа што има поголем. Како бело-интегрално, на пример. Не од сега, одамна ги сменав навиките, со години. Правам мали исклучоци, но многу ретко
Za rucek si jadev kopan so oriz ( obicen ) edno parce crn leb i salata od krastavica. Pred jadenje 5.2 po jadenje eden cas 6.5 sekerot. Dva casa pred rucek da meram kasnav malku bosanski burek, tetka mi se zapna ajde malku radi bebeto nisto nema da ti bide. I aj ona e doktor i dijabeticar velam znae deka od malku nema nisto da e. I vo red mi e. Retko prekrsuvam ama ziv covek neli de
Kjuti toj burek go sonuvam a nikogash ne sum go sakala ama bremenost i hormoni toa e ...lele jas toj kremot na vitalija beliot od lesnik pod drvo i pod kamen go barav nikade go nemase kaj na go poracav online vo nedelata duri denes go pratile bi dosol dobro za dorucek so lebce
Mene ne me ni fati strv za toj burekot ama tetka mi ne ke kasnis nisto nema da ti bide. Tolku zapna so mi bese glupo da ja odbijam. Jas go jadam ili za dorucek ili vecera toj krem. I nema mnogu jg i sekeri. Znaci se prerodiv. Ovde vo srbija gi nema na vitalia, ama vo prodavnica za zdrava hrana si najdov na druga firma. Jas mnogu sakam blago i koga sum vo market se nesto si iznaogam . Ima edna cokolada na dorina so stevia, ja ima i mlecna i crna. Vrv mi se. Mnogu mi nedostiga marmalad ama ne se odluciv da kupam iako taa vrabotenata mi velese vo zdravata hrana deka bil za dijabeticari. A soleni raboti gricki si pravam sama od integralno brasno. Snosti pravev kako tosterki so semki vnatre. Ete taka za izmegu obroci da si podkasnam.
I jas pravam soleni i blagi raboti Pregi za uzina jadev mafini kako banana lebce so oves,pred vecera sekerot mi bese 3.1,i celo vreme sum vo kujna nesto pravam,sega se zapnav na toj lebot od bademi,i banana lebceto so malini
Се наплаќа ли испитувањето за скриен шеќер ? крвна слика и брисеви не плаќам дека трудница. шо треба за испитивањето? 12 саати гладна жедна да бидам?
На државно незнам како е,ваљда дека трудница не би требало да платиш. Иначе гладна 12 часа да си претходно да,а течности можеш да си пиеш ама не сокови или нешто,вода само.
Денес во центар за дијабет бев за инсулин да можам да земам,таа докторката ми рече до 8,5 после јадење се толерирало.Рече нема потреба толку ригорозни да сме.Друга докторка ми кажа до 7,8-8 после јадење,и сеа незнам. А на гладно 5,5-6 максимум да било.