Isti i jas a nutricionistot mi kaza leka da jadam so telesko,a grav so pileski stek.ma ke izdrzam bez niv ushte 3 meseci
Јас денес ќе имам обид со грав па да видиме. Апаратче ново не купив, уште сум со ова што дава повисоки вредности, па се регулирам според тоа. Многу ми е во моментот да лупнам пак 2000 денари… Насабајле ми е уште висок, тоа морам да го регулирам, ама доцна вечерам и легнувам после пола час. Тоа морам да го изменаџирам…
Не сум у тек за инсулинот, пропуштив изгледа. Не ти беше во ред шеќерот? Последно шо прочитав е дека апаратчето ти дава лоши вредности, или од тогаш има нешто друго?
Ке почнам со инекции за зреење а тие се кортикостероиди и го качуваат шеќерот. И заради тоа мора да бидам обезбедена со инсулин за кога ке се качи да ми кажат по колку единици да боцкам. Ова само тие денови кога ке ги примам инекциите.
Здраво Мами Да ви се придружам и јас во темава како загрижена Мама. 29 недели измерен шеќер 10.7 после 1 час. Јас не сум во Мк и тука боцкаат само после пиење на гликозата, а не и пред тоа. Сега ме праќаат на повторна контрола со две мерења по 1 и по 2 часа за да бидат сигурни дали да се дијагностицира дијабет. За прв пат се среќавам со овој проблем и загрижена сум дали постои некаков ризик за плодот или за мене? Ве молам за било каков совет или ваше лично искуство. Поздрав
Во првата бременост кога испитивав, такви ми беа резултатите, 10 ми беше после 1 час. Проблемот беше што и после 2 часа ми беше 10. Најнормално помина бременоста, бебето се роди со нормална тежина, немав никаков проблем ни во бременоста ни потоа. Но многу внимавав на исхраната. И во вторава бременост внимавам и во ред е сè. Не се грижи, само оди кај ендокринолог на консултација, ќе ти објасни сè подетално. А може и да ја разгледаш темава наназад, баш доста пишуваме тука веќе еден месец, мислам дека ќе ти стане појасно и од нашите мислења.
Tahini upotrebuva nekoja? Ili da ja prasam stefanka.kupiv od lidl vcera gledam malku ima jaglehidratibi sekeri
Endokrinolozite se malku porigorzni. I ja kazuvaat poniskata vrednost. I mene mojata doktorka do 7.8 mi rece eden saat po jadenje a na gladno 5.5 do 5.7 Inaku do 8.5 e dozvoleno prv saat vo dijabet centar, i uopsteno koga ispituvas OGTT 7.8 e granicata za vtor cas a ne za prv. Jas fala bogu povisoko od 7.3 ne sum imala do sega eden cas po jadenje od koga sum na rezim. Se nadevam taka ke ostane.
Meram so medising i accu chek vcera i denes,medising mi dava povisoki vrednosti Pred rucek imav 3.3 so 4.1 Posle rucek 3.9 so 5.4
Мене уште повисоки ми даваше. Со Medisign на гладно 5,9 а аку чек 4,7. И после испробував пак и на маж ми пробав исто даваше до толку повисоки. А уствари Аку Чек е толен зошто и во лабораторија се боцнав и искочи дека е точен стварно.
Под 3,3 е низок веќе иначе не е проблем ако е под 4 пред јадење,секако јадеш и се крева. Ако е испод 3,3 тогаш е алармантно.
@Bebence29 Истото сакав да ти го кажам како @Ceneva Затоа имаш кетони во урина, во кетоза си со толку ниски вредности. Треба да зголемиш на јаглехидрати според мене, но сепак слушај си го докторот.
Ne znam mila. Sekade pisuva deka sekerot na gladno treba da bide od 4 na gore. Vujko mi dijabeticar e toj pazi da ne mu padne pod 4. Neka si prasa.