Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Гестациски дијабетес/Скриен шеќер

Дискусија во 'Бременост' започната од lolyta777, 5 април 2012.

1. АнаМаријаД

АнаМаријаД Популарен член

Се зачлени на:
    15 март 2017
    Пораки:
    1.626
    Допаѓања:
    4.357
    Јас јадев чизкејк со мајка ми го правевме без шеќер со стевиа,благо едино што беше беа бисквитите доле нели што се ставаат. И воопшто мене не ми го кренаа шеќерот.
    И за роденден торта што изедов едно парче од Канела таа блага си беше,ич не ми го крена 5,2 ми беше после јадење.
    И бело тесто пробав кифли и тоа не ми го крена.
    Ама затоа од компири 8,3 ми се качи..
    Сеа бурек пробав осминче мајка ми правела со сирење,баш ке измерам сега уште малце па ке видам.

На Homme и Ceneva им се допаѓа ова.
  2. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.717
    Допаѓања:
    8.035
    Ke probam oti mnogu ja mislam taa pusta popara i ke znam dali pak da jadam. Vaka bar i merakot ke mi mine. Cesto si jadev toa i mi fali.

На АнаМаријаД му/ѝ се допаѓа ова.
  3. АнаМаријаД

Се зачлени на:
    15 март 2017
    Пораки:
    1.626
    Допаѓања:
    4.357
    Мене како ми фали со млеко што си јадев такви едни на сабајле како топчиња и едни ко перничиња со чоколадо пуни,од житарици нешто,ама нема уште некое време ке се стрпиме.

На Homme му/ѝ се допаѓа ова.
  4. АнаМаријаД

Се зачлени на:
    15 март 2017
    Пораки:
    1.626
    Допаѓања:
    4.357
    Ви кажаа ли дека после пораѓај во рок од 6 недели дека треба да се повтори ОГТТ за да се види дали е среден шеќерот?
    И дали некоја испитувала гликолизиран хемоглобин?

На Homme му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    931
    Bash ke ti gi slikam vo inbox od predhodnite 2 dena vrednostite.
    Sega izedov 2 biskviti bez seker so proteinski krem na vitalija i edna mala banana so 1 lqzica puter od kikiriki i cimet.
    Pravam sega kiflicki za kerka mi cela kuka mirisa neznam kako ke izdrzam da ne probam...i mene jogurtot poveke mi go kacuva od kiseloto mlekoo.imav zemeno za vecera jogurt oves i jajcee

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  6. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.535
    Мене никој не ми кажал такво нешто, по првата бременост не проверував.

7. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    931
    Jas proveriv stefanka mi kaza i sega pred bremenkst proveriv pak

8. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.717
    Допаѓања:
    8.035
    Mene mi kaza stefanka 6 nedeli od koga ke se porodam da napravam OGTT ama mojata tetka kako lekar mi veli ne dur dois ako dois. I ne znam dali ke go pravam. Inaku da pravev glikoliziran hemoglobin, toa ti e fakticki trimesecen seker i mi bese 4.8

9. АнаМаријаД

Се зачлени на:
    15 март 2017
    Пораки:
    1.626
    Допаѓања:
    4.357
    Овие два дена бев и во 8септември на ендокринолог и во центар за дијабет ендокринолог истото ми го рекоа ке мора да се провери после бременост да бидеме сигурни дека се средило. И Стефанка истото ми го кажа дека ке треба да се провери после порагај.

10. АнаМаријаД

Се зачлени на:
    15 март 2017
    Пораки:
    1.626
    Допаѓања:
    4.357
    И мене ми земаа крв за тоа вчера и ке видам резултати следна недела баш,мада таму ендокринологот ми рече според мерењава тоа што му покажав што запишувам рече очекува да биде ок.

11. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.717
    Допаѓања:
    8.035
    Mene na gladno ok, trimesecen ok,od OGTT po 120 min mi e ok, samo na eden cas mi bese visok. I odma dijagnoza gestaciski. Malku mnogu rigorozno po moe. A mozebi sum samo netolerantna. Ama da nemam griza na sovest radi bebus pazam.

На Mihaela123456 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. АнаМаријаД

Се зачлени на:
    15 март 2017
    Пораки:
    1.626
    Допаѓања:
    4.357
    Еве и мене се ми е ок и на гладно и после бело тесто и после благо јадење. Мене ми беше малце покачено и после еден саат и после втор саат огтт ама тоа си е дијагнозата.
    Иначе мене не ми скокал шеќерот него апаратчето не ми беше точно нели. И сеа искрено не пазам толку многу коа ми е кејф си каснувам по нешто така,ама пак пазам не се опуштам премногу. Ама и можам да си дозволам зошто пијам терапија плус јас,Стефка рече да те заштитам со Глукофаж морам. И коа ми го даде рече да јадам повеќе,не според диетата стрикно.

На страна што имам и други проблеми во бременоста јас.
    Не е важно не е ни страшно додека го држиме шеќерот под контрола,се ке помине кога ке се породиме и готово.
    Иначе таа диета е со 1300 калории што ми ја даде Стефка,сега после 30та недела требало 2000 калории па добив нова диета.
    На вас како ви е кажано колку калории на ден?

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    931
    Ee ovaa kombinacija ke ja probam nekoe utroo

14. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    931
    I mene me ogranici od 1300 kalorii na den ama jas ne brojam kalorii.nemam kaceno ni kg od 20ta nedela a bebe super napreduva

15. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.717
    Допаѓања:
    8.035
    Mnogu malku be. Mene 1600 mislam mi pisa. Bas sega ke vidam ama jas ne brojam zosto i neznam da brojam :lol:

16. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.717
    Допаѓања:
    8.035
    1600 mi ima pisano mene :)

17. АнаМаријаД

Се зачлени на:
    15 март 2017
    Пораки:
    1.626
    Допаѓања:
    4.357
    Е мене 1300 ми имаше пишано ама јас не можев со толку и си јадев повеке а и матичната гинеколог ми рече тоа многу малце е вика плус бебе носиш. Е сеа после 30 недела требало 2000 на ден калории и новава диета е малку подрукше од таа старата,има баш баш што да се јаде и тоа убаво да си се најадеш :D
    Ама и по нејзе не се водам многу ти викам знам да си каснам и настрана нешто,и до сега фала богу се е ок. Иначе ни јас немам вишок плодова вода и бебето е само 3-4 дена понапред. А од коа почнав со диетиве и се ниедно кило не сум качила. До тогаш имам 11 кила плус а сеа си застанав на 63кг од минатиот месец и не качувам :D

На smeshkaa му/ѝ се допаѓа ова.
  18. АнаМаријаД

Се зачлени на:
    15 март 2017
    Пораки:
    1.626
    Допаѓања:
    4.357
    Еве еден саат после бурек со чаша јогурт ми е 5,8 шеќерот. :)

На 1209, Ceneva и Bebence29 им се допаѓа ова.
  19. smeshkaa

smeshkaa Истакнат член

Се зачлени на:
    8 мај 2015
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    169
    Мене ми даде 1300 калории, ама мислам дека кај мене беше причината што имам качено 14 кг досега (28гн).
    Јас не знам колку внесувам зошто не знам да бројам аи не сакам да се замарам за тоа. Овие неколку дена не се чуствувам гладно таман ми е аи плус гледам и друга бенифиција што јас уште од 15 недела имам лажни контракции, лежев и во болница недела дена, прво мислеа дека од уреаплазмата дека е ама контролните брисеви ми испаднаа чисти и сега др. Стефанка ми рече дека може и од шеќерот да ми биле, а изгледа дека е доста веројатно бидејќи сега ги имам околу 10 во денот, а пред 3 дена ги имав до 25-30.

20. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.717
    Допаѓања:
    8.035
    Neznam jas mislam 1300 kalorii e mnogu malku, abe bremeni sme. So da ti pripadni li treba. Ne znam navistina.
    Inaku jas bev 68 kg ko ostanav trudna. Za dve nedeli oslabev 66 i koga mi ja otvorija majcinata kniska bev 66 i se vodam od taa kg kako pocetna. Sega sum 70kg. A 29+2 sum. Samo 4 kg imam plus na mene.

На Bebence29 и АнаМаријаД им се допаѓа ова.