Јас во ист ден правев огтт и инсулинска резистенција и се друго што може да ти даде ендокринолог (6 епрувети крв ми земаа ) и три дена претходно јадев по 100 гр чоколадо. Така ми кажа Др. Ама знам дека не го практикуваат сите тоа. Така да, прашај си.
Е да точно 3 дена по 100г.ме потцети убаво...да и јас на ендокринологија испитував оддамна беше и се сум изумила... Да да ќе прашам обавезно.Фалаааа многу
@pile30 Мене цела бременост (а и пред тоа) ме води д-р Бранкица Крстевска поради проблеми со тироидната, висок пролактин и висок инсулин, која дури работеше на клиника водеше трудници со дијабет. Нејзина препорака беше три дена пред ОГТ тестот да јадеш нормално како и секој ден + дополнително 100 грама благо. 12 часа пред тестот не смееш ништо да јадеш, смееш само вода и незасладен чај пред да си легнете ако имате потреба. Сабалје гладна и жедна. Жената ептен е спремна и јас се придржував по нејзините препораки.
Да и јас бев последно кај нејзе пред да оди во пензија предобра и стручна докторка.Тогаш се ми беше во ред и таа исто ми кажа 3 дена пред огтт и инсулинска резистенција да јадам по 100г.чоколадо.Ама сега за трудници незнаев дали има некаков начин на подготовка..Сигурно ќе ми каже матичнава како што
Бранкица сега е во Срце на приватно и така ми препорача па јас така и направив иако матичниот гинеколог и во лабораторија ми рекоа врска нема . Твое е ти да си одлучиш .
Дали некој испитувал скриен шеќер после породување, ми рекоа да одам после три месеци па ме интересира исто ли се проверува со три боцкања.
Јас го направив тестот пред некое време и за среќа немам скриен шеќер, имам анемија . А баш се грижев за шеќеров дека многу јадам благо, ама супер испадна.
Здраво женски, едно прашање Денес сакав да испитам скриен шеќер но матичната си зела одмор ќе се вратела наредна недела. Кај неа испитуваат, не сум од Ск. Е сега наредна недела ќе бидам 28+ па дали ќе биде ок да испитувам? До 28 се мисли 27+6 или 28+6? Ви благодарам
Препорачуваат помеѓу 24-28, иако јас и покасно имам правено. Најдобро прашај ја др. за совет додека не е сеуште замината на одмор. 28 недела е 27+0 до 27+6.
Бев денес, замината е, а минатата недела закажав ама и текнало да си земе одмор Ќе се распрашам каде на друго место прават па и на приватно да е. Сепак фала ти за одговорот
Испитав скриен шекер и рез. ми се страшни на гладно 5.1 а по 2 часа 13.4. Утре одам кај др со резултатите да видам што ке каже. Толку пазев на исхрана што не ми е јасно од каде шеќеров е толкав, благо речиси и да не јадам воопшто освен овошје.
@spirkovski Тука има влијание и стресот,генетски наследно,не е само исхраната во прашање.Јас идната недела ќе одам,страв ме фаќа
Може ќе ви звучи смешно...но дали скриен шеќер се испитува само ако си бремена. Седејќи некни на еден роденден, јас кркнав 2 парчиња торта и ми вика една па не ти се слоши јас и викам не, не знам што ми стана и ме стави во мисла ми рече а да си испиташ ти скриен шеќер другава која беше бремена ми вика не бре тоа само ако си бремена заради бебето совет?
На гладно ти е ок. Другиов бега малце. Ќе ти дадат апчиња и ќе тераш. Дури и инсулин да ти дадат, почитувај и ќе тераш.