@Bejb15 Mila OGTT ti e test so koj se otkrivaat sostojbi kako insulinska rezistencija, gestaciski dijabet i dijabet. Insulinska rezistencija ti e poremetuvanje koe se karakterizira so zgolemena koncentracija na glukoza i insulin vo krvta. Toa e veke zdravstvena sostojba I ako ne se kontrolira moze da premine vo dijabet.
Ne bockaat vo sinlab na eden cas. Samo dve bockanja ima. Znaci ok e, mislev greshka im e. Ama sega doma meram 6.5 mi e so aparatce. Se somnevam vo rezultatov ama ne bi se nafatila pak da pijam glikoza.
Боцкаат во Синлаб само треба да им кажеш дека сакаш 3 боцкања.Јас два пати правев кај нив баш и овде пишав да знаат членките да навестат дека со 3 сакаат.
Si dojdov doma i si lezev blisku ziveam, so kola me donesoa. Tamu nema kade da miruvas osven na stol da sedis.A i oni mi rekoa za dva saati da dojdam. Sega eden saat posle rucek merev 6mi e . Znaci e ok taka? Bas i kaj Stefanka sum vo vtornik kje vidam sto kje mi kaze ona.
Ok e. Posle rucek eve konkretno stefanka saka najvisoko 7.8, ona e malku porigorozna. Vo dijabet centar do kaj 8.5 toleriraat. Za posle jadenje eden cas zborame
Sonot kolku deluva na sekerot. Dva dena se izmaciv kako gresen gavol radi glavobolkata. I ete ovaa sabajle sekerot 5.3 na gladno. Ne mi e bil tolku visok. Bas da vidime po jadenje kakov ke mi e. Denes i dorucek kasno zosto kasno stanav. Sabajle konecno zaspav vo 6h i spev 4 i pol saati kako zaklana.
Многу ми се јаде благо, ама многу, само торти, слатки, кремасти филмови ми се маваат во глава, во глобала не сум човек кој е по благо ама ете сега како заинат не можам да престанам да мислам. Немам идеи веќе што да јадам, алал да ви е на вас што издржавте вака од 20 и некоја недела, јас со откриен пред месец дена едвај издржувам, ми се плаче за разновидно јадење.
Oh mila. Ne e lesno ic. Ama samo bebeto si go pomisluvam i odma mi se pribira umot. Inaku blago ne da mi se jade pukam. Jas si bev po blagoto. Sega si iznaogam zameni ama ne me zadovoluvaat da bidam iskrena. Sega kasnivam po eden red cokolado bez sekeri a porano znaev celo da si go izedam bez problem i griza na sovest Nekni mu se zalev na maz mi, ne znam sto da jadam mi zdisadi se te edno isto. Veli ajde sega stavi si vo glava deka jadenjeto ti e potreba a ne uzivanje vo momentot i polesno ke ti bide. Vo pravo e ama ne e bas taka lesno koga ti se kasnuva i belo testence i mnogu drugi raboti koi ni se zabraneti sega. Ama sto e tuka e ke izdrzime.
@Ceneva знам така е, не мислам на јадењето како на задоволство ама пусти стрв. Бебињата секако де на прво место и секогаш кога сакам очајно да каснам нешто одма ми се враќа мислата како на тебе, ама тешко се издржува. Инаку сакав да ве прашам кај мене килажата на бебето е малце повеќе над просек што не е чудно со оглед дека и јас и мм сме родени потешки, ама мешето му го водат на горна граница цело време, како што гледам од скеновите и предходно било поголемо не знам зошто не ми дале порано да испитам шеќер, ако немаш во урина значи ли дека сум немала шеќер пред тоа? Пошто урина секоја недела давав и кога приметија на урина ме пратија на проверка, ама предходно не пазев ич, си јадев и благо и пецива, кроасана ми беше добро утро. Имам сеа грижа на совест дека јас сум крива што мешето му е големо, се надевам кога ќе се роди нема да има шеќер и тоа, сега ми е под контрола ама до сега…
Moeto bebce e so stomace pomalo za nekolku dena od nedelite drugo si e ok so nedelite. Jas nemav nikakvi indikacii deka ke imam gestaciski ama ete imam. Vo mokraca nikogas ne sum imala seker ama imav ketoni i toa e eden od znacite za dijabet. Sto ne e sekogas pravilo normalno. Kaj mene ispadna ketoni da mi se javuvaat i od dehidrirana, koga ne pijam dovolno tecnosti. A se nalevam ko luda ketonite se gubat avtomatski. Nemam iskustvo so pogolemo mese ama mislam toa i ne e nekoj problem vaka sto citam drugi clenki. Da ne se grizis ke bide se dobro. Mene me nervira faktot sto doktorite ocekuvaat sekoe bebe da bide po merki tocno, a sekoe bebe ne e po kalp praveno, se si ima udel i genetika od roditeli i se.
@1209 Мене мозокот не ми работи за храна сега, сосема не се замарам дали е исто или разновидно. Некако исклучена сум од тоа и терам, само се потсетувам што ми е следно за спремање. Не ми е тешко да издржам, но јас цело време се хранам нешто слично и веројатно затоа ми е лесно. Разликата е во тоа што сега поограничено внесувам некои намирници, малку понеразновидно и понеинтересно, но не ми се во памет ни бели печива, ни торти, ни не знам чоколади, сендвичи. Немам навика за такви работи, преретко ги јадам и затоа не ми фалат. Во урина никогаш не ми покажало шеќер.