@eli25 и јас имам лошо искуство со Стефанка, одамна немам сретнато толку доктор да ме разочара, особено не по приватниве. Никаква сигурност не влева кога зборува, како некоја преплашена срна само нешто лови во матно. Исто скроз погрешни насоки добив, ме прати на еден куп скапи испитувања за секој случај, ги направив и нормално испаднаа дека апсолутно ништо не ми е. Инаку ова беше пред година дена, не бев бремена, отидов рутински на систематски. Ме испаничи, ме измалтретира за џабе. После се консултирав и со други доктори, се чудеа.
Па ја препорачуваат од ремедика докторите , мене така ме натера мојов. Баш ко преплашена срна леле браво за описот. Незнам на толку трудници да не знае референтни И за мене беше убедена дека тироидната ми е хаос испадна дека врска нема само стрес кркав
Ме зачудивте со муабетот за Стефанка, досега само се фалеа жениве од неа тука. Јас не сум била кај неа, немам искуство.
Znam deka e porigorozna okolu vrednostite na glikemiite ama sega me zamislivte iskreno. Mi zabrani ovosje i blago se od belo brasno bel oriz i kompir mnogu retko. Taka i pravam glikemiite se ok ama sega bila zagrizena za edno + kaj ketoni vo urinata. Pa si pomisliv deka nesto pogresno pravam
Искрено не ми беше намерата некој да збунам, свесна сум дека многу тука ја фалат. Можеби за гестациски дијабет е ок. После моето лошо искуство искрено ме зачуди пак колку луѓе ја фалат, ама си реков дека можеби е до мене. Уствари кога ќе ми текне скоро сите колеги излегоа од таму со некој сличен впечаток само нив не ги измалтретира толку со дополнителни тестови или пак одбија да ги прават пошто регуларно си одат кај други доктори тие што имаа востановен проблем.
Пчелка не сум доктор но од тоа што сум учела биохемиски и физиолошки процеси, кетони се јавуваат и од други причини, пред се поврзани со метаболизмот на јаглехидратите и мастите. Многу е можно е да се јават и од помал внес на јаглехидрати што не би ме зачудило да се случи кога ригорозно се следи диета за гестациски. Еве и Ели сподели нешто слично, памтам и други девојки тука што имале проблеми со кетони поради мал внес на јаглехидрати. Ако ти е мисла консултирај и второ мислење, иако еден + кај кетоните не е алармантно, ама секако треба да се иследи причината за да не се влоши.
Според мене од малку јаглехидрати ти се кетоните. И зошто сосема ти е забрането овошје? Ај разбирам за бело брашно, бел ориз и сл. За ужини што јадеш?
Јас бев со ++ а имав и +++ кетони. Мене ме искара др. Богоева за ригорозноста. И скроз различно беше мерењето Стефанка мислам бараше 1 час по јадење а на клиника и Богоева 2 часа така нешто. И вредностите по мерење и на гладно што ми ги дадоа од клиника и од Богоева беа исти а на Стефанка скроз други. Си терав со нивната диета цела бременост па и после и сега , убаво ми дојде , не ни качив многу кг. Побарај и 2 мислење но ако си задоволна од Стефанка терај си со неа. И јас на форумов читав убави мислиња за неа ама првото излегување од врата ми беше со плачење
Оли докторката ми забрани и мене. За ужина имав пола јаболко. Ми рече дека цело е премногу. Банана не. Портокал пола. После докторките (кај коо побарав 2 и 3 мислење, ми дозволија по две овошки. И банана , ама пола или помала. @Pcelka 1105 мене после ми дозволија еден ред темно па и млечно чоколадо. Мал овошен јогурт. Јадев јас интегрално се. ама така се храниме и дома (инт.ориз, тестенини, брашно). Компири смеев ама си мерев лебни единици. Ако ја најдам исхраната од клиника ќе ти ја пратам.Истата и Богоева ми ја даде.
Dva litri ti se malku ... Zgolemi na tri i pojdi ke vides ke go nema toj plus ketoni Barem kaj mene se pokaza deka dva-dva i pol litri mi bile malku. Kako zgolemiv i nemam veke ketoni vo mokraca.
Мене тука не ми забранија овошје само ми рекоа да го комбинирам со протеин или путер од јатки за да не ми качи шеќер, јас редовно си јадам цело јаболко со путер од кикиритки за ужина и ок ми е шеќерот, јадам и други овошки за ужинка и немам проблем. Исто не ми забранија скроз бело брашно само да јадам умерено со доволно протеин. Јадам и помфрит и бел ориз, од нив чинам шеќерот воопшто не ми скока, еве сега за вечера изедов цел голем јагнешки кебап, зелка салата, кисели феферонки, прилично задоволителна количина на помфрит, пола пита од бело брашно, таратор и две залчиња турска баклава со фстак за крај, прејадена сум, а шеќерот ми е 7. Сабајле од овес со вода и грчки ми беше скоро 9, така да јас порадо би јадела помфрит и бел ориз отколку овес. Исто ориз со копан кога јадам секогаш ми е околу 5.5 шеќерот. Прееска пиев кафе со млеко и јадев банана со крем за ужина, после 1 час шеќерот ми беше 5.4. Многу ретко ми се качува искрено, многу работи испробав да јадам, најмногу што ми го качува е овесот и некои пецива што е нормално, ама бел леб со протеин пример една рибанка не ми прави проблем. И секогаш кога ми се качува многу тоа е наутро, не знам зошто. Сабајле од овесната осетив дека ми се качи, ми се слоши ептен, се осетив како без енергија, паднав скроз, маж ми рече и бледа сум била одвај дишев, мислев дека е притисокот ама измерив и не беше, лежев два даата па јадев омлет со спанаќ и сирење и одма живнав.
Jas sum zadovolna od stefanka. Jas za ishranava i koga bev mnogu ne ja stviv na mukaet da bidam iskrena zosto bev kako izguben germanec .... Koga si dojdov doma pocnav da citam za dijabet hrana i taka si se opraviv. Si go najdov mojot balans, si jadam i kompir i oriz bel i ovoski. Samo isfrliv bel leb i sekerite. Koga mi se jadi blago si jadam dozvoleni raboti za dijabeticari, so stevia ili bez dodaten seker. Super mi se glikemiite. Jas neznam nitu da brojam kalorii nitu pak se zamaram so toa. I gi prakam rezultatite i e zadovolna. Ketoni vo mokraca imav eden plus i ispadna od dehidriranost, zosto kako zgolemiv vnes na voda odma go snema plusot, a koga se poveke plusevi togas e od mal vnes na jaglerhidrati. Nikogas ne sum gladna si jadam Ona da malku e porigorozna ama jas smetam deka sekoj treba da si go najde balansot i da vnesuva kolku sto mu e potrebno. Site ne sme isti za da imame ist vnes na kalorii. Ona primer mi rece da jadam posledno vo 19 najkasno. A jas sum budna do 2-3 nautro .... Pa ke treba da puknam od glad. Jas veceram 21-21:30 a znam i kaj 12 pak da gricnam nesto. I sekerot mi e super fala bogu
Јас две недели сама си воведував исхрана, и бев преглднета со високи вредности. Од кога отидов кај д-р Билјана Тодорова на клиника (и ја препорачувам на сите), таа ме препрати и во центарот за дијабет, каде што имав едукација за исхраната, и таму ми рекоа дека сум доста слабичка и морам да накачам на јаглехидрати и излегов од таму збунета максимално, си реков овие ми викаат толку обилно да јадам а мене шеќерот ми се качува од малку... Од кога почнав повеќе да јадам јаглехидрати ама да не се чисти обавезно да има барем малку проетин шеќерот се стабилизира, повеќе од 8 (дури тоа е премногу, сега се движам во граница од 6.5-7.7 после еден час) не сум добила ама го сменив и апаратчето. Еве вчера конкретно, за ужина изедов едно големо јаболко и 5 суви смокви (реално беа многу си признавам ама нешто имав желба голема за благо и тоа ја надвладеа мојата контрола), го мерев после еден час беше 7,8 очекувано висок од толку смокви ама во граница. Друго грав, компир и такви скробови ми го качуваа до плафон, сега еве дадов пак шанса и супер е ама обавезно имам протеин со нив.. Мислам дека и од кога го сменив апартчето гледам пониски вредности душава ми е помирна не си правам стрес а со тоа и не ми се качува мн шеќерот. Пијте доволно вода, мене многу многу ми помага тоа, со оглед дека движењето ми е лимитирано ради патолошка.
Za uzina iskreno na pocetokot nisto no potoa citajki tuka deka pocnav po pola jabolko pola kruska znaci se po pola ovosje ili nekoj integralen keks. Nema otstapki vo glikemiite taka i teram i sega. Ja prasav doktorkata dali moze da se od malku jaglehidrati i zapisuvav sto jadam 10 i prativ vika ok e. Sega ke probam so barem 3 litra voda pa za 3 dena pak treba da proveram urina.
Mila jas si jadam cela jabolka, cela banana ama ja jadam po dva dva i pol saati od dorucekot ili rucekot, zemam i saka bademi posle toa i super sum so glikemiite. Mene kombinacija belo brasno i seker mi pravi problem. Koga kasnav plazma ( morav tolku ja mislev sto me fati strav da ne mu bidi nesto na bebeto ) so mleko od badem, go kaciv sekerot odma. A od pica so belo brasno nemam gajle. A za toa, nekoj napisa dva casa po jadenje deka meri za mene ke bide skroz ne pravilno, zosto mene prviot cas mi e problem toa se pokaza i na OGTT testot. Inaku vtor cas sekogas mi e miren i da fatam da se iznajadam dve parcinja torta po dva casa sekerot ke mi e top. Ama prviot cas nema da mozam da disam kolku ke mi bide tesko zosto sekerot ke se kaci kaj mene. A vo dijabet centar vo srbija mi rekoa deka i prv cas pokacen seker samo, e gestaciski dijabet. I mora da se kontrolira. Zatoa i otidov na endokrinolog, inaku maticniot ginikolog mi rece nemas gajle namali samo blago i belo brasno. Ama jas ne ostaviv taka. Si otidov kaj strucno lice
Мене исто ми рече Стефанка за овошје, пола јаболка во денот, банани никако. Јас ја прашав дека секогаш си правев смути ми рече една шака само малини, капини. Лимон исто така половинка. Мене искрено групава многу ми помогна од идеи за јадење до правилно комбинирање на истите.
Mene samo za banana mi rece pola i toa pozelena da bide a za drugite ovoski po edno, a bobicastoto saka. Najverovatno toa go kazuva od toa sto gleda( dali si polnica, kolku si popravena itd ) i kakov ti e OGTT rezultatot. Jas primer na gladno 4.76 mi bese, po 60 min opteretuvanje so glukoza 11.9, a po 120 min 7.4 Trimesecen pravev 4.8 ... Se mi se vo red samo toj prv cas imam skok. I radi toa mozebi i ne mi dade tolku strogi smernici vo jadenjeto. A inaku granicite za sekerot da malku i se strogi na stefanka, 5.5-5.7 na gladno, eden cas po jadenjeto 7.8 da se dvizi. A vo dijabet centarot eden cas po jadenje toleriraat do 8.5
Ама ако веќе одам и и плаќам приватно треба да ме едуцира за исхраната не да барам на нет. Не броев калории туку лебни единици, уствари исто ќе му дојде зошто има диета со 1300 и 1600 калории. многу е поедноставно тоа зошто за се ти пишува колку лебни единици има. И си знаев две лепчиња интегрални со путер пример за доручек. На клиника прво те едуцираат и ти даваат насоки за исхраната Можеби повеќе очекував од неа а и не ми влеваше доверба ,па морав да си побарам и друго мислење. Не ми е за верба со нејзините мерки , зошто ти велам бараше ливче а другите две докторки ми се совпаднаа со мерките. Нели за трудници се скроз различни ама јас кај неа буквално гладував иако мене само на гладно ми беше 5,6 мислам а другите во ред, ми направи стрес да седам гладна а не да ми каже како правилно да се хранам….
Ona mi objasnuvase za hranata ama jas tolku bev nasikirana sto pola ne ja ni slusnav sto se veli. Inace mi dade 1600 kalorii a plus mi dade livce so lebni edinici. Jas ni toa znam ni toa znam da gledam i racunam. Tuku si barav kombinacii na hrana dozvoleni za dijabeticari i probuvav zosto prvite 5 dena merev po 6 pati seker. Pred i po sekoj obrok. I mi rece ako se cuvstvuvas gladno odma da mi javis ke ubacime terapija zosto gladna ne sakam da bides. Ama jas sum si super najadena. A kolku kalorii ili lebni edinici vnesuvam vrska si nemam . Bitno sekerot mi e ok.