Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Гестациски дијабетес/Скриен шеќер

Дискусија во 'Бременост' започната од lolyta777, 5 април 2012.

1. juice_

juice_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2021
    Пораки:
    480
    Допаѓања:
    955
    И јас сум презадоволна од докторката.
    Исто, бев под стрес, со лежење, ама со исхрана добра имав одлични резултати.
    Извини што тука реплицирам, ама за луѓе што сакаат да одат кај неа, а нема термин, прима и со приоритетен, особено трудница. Жената е закон.

На H.VAGA, Homme и sani99 им се допаѓа ова.
  2. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.045
    Допаѓања:
    123.935
    Е мене не.
    Ливчето ми беше за скроз друго, ама ми рече отприлика тоа . Може се сменила сега .
    Јас лани бев отприлика овој период. Терај си како си мислиш , штом во ред е се тоа е супер сепак тоа е најбитно :)

На Bebence29, Ceneva и Homme им се допаѓа ова.
  3. Homme

Homme Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2012
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    494
    Според мене мислам дека и не се баш стручни ендокринолозите за да обучуваат како да јадиш. тие гелдат резултати движење на нивото на шеќерот и предвидуваат дали има потреба за терапија или се решава со режим на исхрана. За тоа си ја почитувам докторката од Клиника, со моите резултати ме смири пошто бев доста уплашена, не ми рече ниту имаш гестациски ниту немаш, со овие вредности не си за терапија туку само внимавање на храна, па така ме препрати во центарот за дијабет, каде што убаво ми објаснаа како да јадам. Башка и таа во центарот воопшто не ми рече не смееш бел ориз да јадеш или слично не ме ограничи од никаква храна ниту ми напомена ова смееш или не смееш, туку ми обрна внимание како да мерам колку јадам во тие лебни единици, и како да ги комбинирам. Башка рече ти си трудница, зборот диета не треба да те измачува, едноставно само ќе припазуваш, и сосем беше во право, воопшто не ми пренесоа стрес туку ми дадоа насока. И таа ми вика ти треба да јадиш за двајца но не колку двајца :D, што значи глад не треба да осеќаш.

На AlchinovaR1979, smeshkaa и Ceneva им се допаѓа ова.
  4. Homme

Homme Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2012
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    494
    Немам комнетар за Докторката. И ги благословувам таквите Доктори, посебно што се на Клиника со работно место и имаат таква толеранција, трпение и се останато да ти се посветат покрај таква толпа на народ што секојдневно поминува таму вклучувајќи го и работењето во нашиот беден здравствен систем...

На juice_ му/ѝ се допаѓа ова.
  5. juice_

juice_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2021
    Пораки:
    480
    Допаѓања:
    955
    Да да, јас немам од секаде од клиника вака добро искуство…затоа и секаде ја фалам.
    Жално е што ни е здравството такво да се изненадуваме и радуваме на секој добар третман од страна на доктор :)

На Homme му/ѝ се допаѓа ова.
  6. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.045
    Допаѓања:
    123.935
    Ама и на клиника ме водеше ендокринолог. Ендокринолози се и они :)
    Баш тие се специјализирани

7. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Здраво,
    Може прашањето не е за тука ама ај да си пробам среќата.
    Јас во текот на бременоста не испитав шеќер пошто матичната ми рече дека нема потреба, е сега шеќерот на сите анализи на крв ми е или на граница или над нешто малце. Јас иам и некоја дехидрација односно пијам вода како луда и матичната се сомнева на шеќер. Да скратам. На последниот скрининг се испаничија дека имам зголемено ниво на вода и ме прашуваа дали сум испитал скриен шеќер дрн дрн. Е сеа дали ако тогаш бил поради бременоста покачен дали си останува покачен или одпосле никому ништо.?
    Ваљда ме свативте...

8. juice_

juice_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2021
    Пораки:
    480
    Допаѓања:
    955
    Ако добро те разбрав, има шанси да си имала гестациски во бременост, и сега прашуваш, дали ако си имала, после пораѓај ќе имаш?
    Ако е ова прашањето, мора да се провери после пораѓај. Исто, ќе ти направат тест, со тоа што, кога не си бремена, неколку дена се оптеретува организмот, па потоа пак се проверува, на гладно, пиење блага течност, после час, па после два часа…ако не е ова прашањето, игнорирај одговор :)

На Bebence29 и Noranora им се допаѓа ова.
  9. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Тоа е
    Фала ти.
    Не можеме да се убедиме со матичната дека неам шеќер а сеа размишља дека тогаш ме напнаа со шеќер зошто не сум испитала демек од тоа има поголема ли плодова вода шо како не знам

10. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.535
    Зголемено количество плодова вода е индикација за скриен шеќер. Но штом не си го проверила тогаш, не може да знаеш.
    Зошто сега не сакаш да испиташ штом те праќаат?

На Bebence29 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Пошто немам некој индикации дека иам шеќер.

12. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.535
    Еве имаш претходно пишано дека имаш некои знаци. Ок, можеби си јадела доцна и затоа глукозата ти е покачена, можеби си јадела солено па затоа пиеш повеќе вода, но може да се и индикација за покачен шеќер.

Пред колку време се породи?
    Ако си имала гестациски, тој може да остане некое време и после породување и затоа се препорачува да се испита после породување за да се види дали се средил.
    За мирна глава, испитај си штом се сомневаат дека имаш.

На AlchinovaR1979 и Giovanna им се допаѓа ова.
  13. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.002
    Допаѓања:
    10.329
    Зголемена плодова вода и нагласена жед се најчести индикации за скриен шеќер. Плус што резултатите и на обичната слика ти се со гранични вредности.
    Јас на твое место би испитала и сега без разлика што е покасно. Гестацискиот дијабет најчесто не останува после пораѓајот, но ќе мораш да испиташ за да се осигураш.

На AlchinovaR1979, Bebence29 и 0ли им се допаѓа ова.
  14. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    929
    @Noranora во прва бременост имав висок плодова вода уште од 19та недела за во 24та направам тест па испадна дека имам шеќер.а на обична крвна слика ниски вредности на шеќерот имав цело време.незнам зошто не те пратила матичната да провериш од 24-28 со тест со оперетување.обично и на мокрача знае да покаже

15. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Не бе женче јадев точно дента претходно во 16 и после тоа ништо не јадев. Мислам дека е од кафето, јас не знаев дека ќе правам крвна слика отидов за грло да видам на матичен дали да прскам нешто и и кажав дека иам пиено кафе она рече ако не е со шеќер нема врска. Така јадам по 1 на ден обично ретко некад да јадам 2 пати.
    Породена сум пред 1 год и 5 месеци, некако доста време е пројдено.
    Фала ти на одговорот. Ќе направам и утре крвна слика ако не па ќе видам вредноста колку е, до утре нити ќе јадам нити ќњ пијам нешто освен вода.

Ме праша дали сум имала проблем реков не и ми рече млада си нема потреба.:?:

16. juice_

juice_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2021
    Пораки:
    480
    Допаѓања:
    955
    Да, всушност, после пораѓај се испитува да се знае дали станува збор само за гестациски дијабет или можеби имаш некаков вид… јас имав граничен после саат, а верувај ни на гладно, ни тримесечен не беа високи… никогаш ниту сум имала висок шеќер, ниту во фамилија имав… ама ете се појави од некаде.
    За да бидам сигурна дека бил само во бременост, за некој ден ќе одам на контрола.
    Иначе ова е добро да се знае и за самите нас, а и за планирање на следна бременост.
    Би ти препорачала да си провериш, ништо не губиш, а сепак ќе си бидеш на чисто за твојата сегашна здравствена состојба.
    Сепак ти си одлучуваш секако :)
    @Noranora

На Giovanna и Noranora им се допаѓа ова.
  17. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    8.026
    Mila ne mora da se ima indikacii deka si imala gestaciski gijabet. Jas nemam nikakvi indikacii pa imam. A ti ne deka si nemala indikacii i te kako si imala a toa e cuvstvo na zed plus zgolemeno nivo na plodova voda. Ama ni toa ne znaci deka si imala gestaciski dijabet. Toa nemozes da znaes koga nemas ispitano. A sega mozes da ispitas i da vidis. Zosto mnogu pati nekontroliran gestaciski dijabet ostanuva i po bremenosta, odnosno majkata stanuva dijabetica. Proveri si da si bides mirna. Pozdrav

На AlchinovaR1979 и Noranora им се допаѓа ова.
  18. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Фала ви на сите, да бидам искрена се упрпав малце па затоа ваљда и се противам.
    Со лесно на сите бремени :l:

На Giovanna му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    8.026
    Veruvam deka si uplasena. Ama dijabet ne e sala. Mnogu ozbilna zdravstvena sostojba e. Podobro proveri se so vreme.

20. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    :hug:

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.