Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Гестациски дијабетес/Скриен шеќер

Дискусија во 'Бременост' започната од lolyta777, 5 април 2012.

1. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.808
    Допаѓања:
    6.778
    Се согласувам за докторката. Жената е закон. Презадоволна сум од неа.

На Bebence29 и juice_ им се допаѓа ова.
  2. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.446
    Допаѓања:
    1.399
    @Noranora И јас имав ОГТТ за време на бременост, сега син ми има 20 месеци па сеуште не сум се проверила иако требаше одамна.. само одолговлекувам дека јадам и пијам течности заради лактација, месециве планирам да го одбијам па тогаш ќе се проверам на тримесечен преглед да бидам на раат понатаму.

3. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    8.026
    Trimesecniot mila mene mi e 4.8 a imam gestaciski. Najdobro si e OGTT da si napravis stom si imala gestaciski. Samo preku nego se otkriva skrieniot seker. Mene mi kazaa 6 nedeli po poragaj da napravam. Ama i jas kako tebe se mislam radi doenjeto zosto sakam da si dojam da go odlozam. Ke vidam sto ke me sovetuvaat.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.446
    Допаѓања:
    1.399
    Доењето не прави никаков проблем при проверка ама дека јас не бев во можност, напната нервозна и ненаспана и затоа цело време одложував.. Сега ќе се проверам на тримесечен најдобро, неможам искрено со таа глукоза пиејќи и да чекам 2 саати :rofl:

5. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    8.026
    Trimesecen ne ti pokazuva kakov ti e skrieniot. Ne ti e reper toj za skrien seker. Toa sakam da ti objasnam. I jas ne sakam da ja pijam taa glukozata mnogu loso izreagirav jas na nea ama ke moram. A bas na pocetokot koga e najvaziot period za vospostavuvanje na laktacija da izlezam i da bidam 2 i pol saati odsutna radi testiranjeto ne bi. Ke go odlozam za malku pokasno. Rano mi se gleda 6 nedeli po poragaj :D

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    929
    Denes jadev pastrmka so sopska,kompir varen i pola parce leb ,koka kola zero od 4.6 po 1h mi e 6.5

На Pcelka 1105 и Ceneva им се допаѓа ова.
  7. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    8.026
    Kako sme mesinja so sekerot? Jas sum dobro fala bogu, terame uste malku :) i posle tortata ke me ceka :rofl:

На Pcelka 1105 и Bebence29 им се допаѓа ова.
  8. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    3.582
    Od vcera stroga dieta samo ovosje zelencuk i po malku protein :|

9. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.806
    Допаѓања:
    24.913
    Така ли ти рекоја? Пти ти си немала шеќер затоа прашувам. Ако имаш шеќер, тоа ти е скроз погрешно. Како и да е, секако е погрешно.

На 0ли и Bebence29 им се допаѓа ова.
  10. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    3.582
    Вчера бев на уште едно мислење и оваа Др ми гарантира дека ова што се случи со плодова вода дека е од гестациски диабет.. а ендокринологот кога отидов со резултатите првични во 26н правев нели и овде пишував дневник како се движи жената ми рече океј ти е ништо страшно ќе се среди стварно се среди околу 30недела. За сега на крај Др вика ако сакаме да истуркаме повеќе строга диета житарки,црно лепче,овошје,зеленчук,протеин и сл..
    Ми вика ти имаш гестациски и требало до крај да си тераш,а не ендокринологов ти рекол океј е све да океј е ама за жена која не е бремена.. исто да не кревам тешко ништо ми рече ради големо количество на плодова и големо бебе може да прсне побрзо водинакот (а јас малиот го кревам сеуште 2 и пол г е го бањам, го кревам за да мочка,ако шетаме ако побара во раце го кревам зошто не осеќам дека баш ми тежи)
    Све ми објаснат вчера баш убаво..
    Од утре сум 36та сум во безбедна зона па ако дојде до пораѓај нека е само здраво и живо.

На AlchinovaR1979 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.806
    Допаѓања:
    24.913
    Пошо исхраната која ја имаме ние за со гестациски се состои од протеини повеќе, многу салати и помалу јагленохидрати, за ужина по пола јаболко или банана, 2 коцки црно чоколадо. Оди во мени за трудници, девојките се ептен вредни и ги пишуваат мениата, ќе ти дадат идеи како да го истераш денот.

На kjofti4 и Bebence29 им се допаѓа ова.
  12. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    8.026
    Oh mila. Malku endokrinologot si ja ima utnato rabotata, ama toa e nazad sega nema. Za se sto te interesira pisi ke te upatime vo vrska so jadenjeto. Inaku i @Bubish26 ti napisala ima dnevno meni tema, tamu mozes mene @0ли @Bebence29 @АнаМаријаД da vidis sto jademe ima i mnogu drugi clenki , razgledaj tamu.

На Bebence29, 0ли и kjofti4 им се допаѓа ова.
  13. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.535
    @kjofti4 Да додадам, и во оваа тема последниве 2 месеци се изнапишувавме за тоа како го регулираме шеќерот.
    Врати се малку повеќе наназад, многу коросни муабети ќе најдеш.
    Важно секој оброк треба да ти содржи јаглехидрати, протеини и масти, мора и салати. Овошје и јаткасти како ужина меѓу оброци, умерено и со мерка.

На Pcelka 1105, Bebence29, kjofti4 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Pcelka 1105

Pcelka 1105 Активен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2023
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    10
    Zdravo i od mene
    Od utre vleguvam vo 30 nedela
    Ketoni konecno nemam vo urinata po vasa preporaka zgolemiv na 2.5 l voda no iskreno i na jaglehidrati.
    Periodov nekako slabo spijam i sekerot na gladno pocna mi mi skoka od 4.7 do 5.5. Pa denovive po vase spodeleno iskustvo probuvam posle vecerata 2 do 2.5 saati ( vecera vo 19:00) da kasnam nekoja uzinka pa da vidam dali ke se sredi nasabajle. Dosega se mi bese okolu 4.7 i sega naednas nesto se izmesti

15. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    8.026
    I kaj mene se malku pokaceni utrinskite toa si idi i so bremenosta i rastenjeto na bebeto. Ama ako se dvizi 5.5-5.7 pak e vo red. Jas licno veceram pokasno od sto i do kasno navecer sedam i taka poveke mi ripa sekerot ako ostavam vecera co 19 casot. Jas veceram 21-21:30 toj period

На Pcelka 1105 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.535
    Не е некоја висока вредност 5,5.

@kjofti4 Уште ова. Не смееш да си гладна, диета како диета со малку јадење не смееш да тераш. Распореди си 3 главни оброци и 2-3 ужинки и на 2-2,5 часа да имаш растојание меѓу сите.

На kjofti4, Pcelka 1105 и Ceneva им се допаѓа ова.
  17. Pcelka 1105

Pcelka 1105 Активен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2023
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    10
    Najmnogu mi bil na gladno nautro 5.6
    Prethodno od 4.7 do 5.0 i sega naednas 5.4, 5,5 ednas 5.6 pa me tura na mislam a jadam i pravam se isto piev po 3 l voda mi se izgubija ketonite ama Dr. Stefanka mi rece ne poveke od 2.5 l zaradi otoci da ne mi se pojavat.
    Eve dva veceri jadam vo 19:00 pa malku pokasno nekoi 2 casa posle vecerata probuvam so jatki pa ke vidime kako ke bide

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    929
    Jas voopato ne spijam navecer,a od utre sum 31va nedela nautro mi se dvizat do 5.0 vrednostire.ne ti se srrashni vrednostite,mnogu pati znam da kasnam nesto vo 2-3 po polnok

На Ceneva и Pcelka 1105 им се допаѓа ова.
  19. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    8.026
    Jas koga vnesam pomalku voda pravam zadrska na vodata i mi se pojavuvaat otoci... Koga pijam poveke mocam poveke i isfrlam i otoci poslabo. Jas otekuvav i pred bremenosta od zeskoto. Sega otekuvam ama ne mnogu kako sto znam. Taka da toa me tesi :)

На Pcelka 1105 и Bebence29 им се допаѓа ова.
  20. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    929
    да ме видиш мене ќе де исплашиш,цела отекувам и во фацата