Ako veke zemas accu chek preporacuvam. Malku e poskap ama barem da znaes deka meri kako sto treba. I moja preporaka da odis odma vo lab nekoja da go sporedis
@kjofti4 и јас бев исто ко тебе. Од малку храна ми рипаше шеќерот, девојките тука многу ми помогнаа и посетата на ендокринолог и центарот за дијабет. Замени го тонусот со Дија леб. Од тонусот и мене ми одеше у вис шеќерот а јадев само по едно парче. Му требаше време за да се регулира... Еве сега од кога влегов во 9ти воопшто не ми се качува нешто многу. Се поопуштив да бидам искрена околу велгден, јадев и благо и тесто и не ми рипаше воопшто. Само од благо тесто ми се качува, на пример каснав милиброј ми отиде на 8,3 и тоа не е нешто многу ама ми го качува. Само чоколада еден два реда не ми качува, тесто бело каснав месено не ми качува. На последната контрола пред неколку дена супер бев со плодова вода и може тоа ми даде сила за да си поткаснувам што не ми дава за право ама ај... НЕкако од кога влегов 9ти, ми се зголеми многу апетитот, ништо живо не ме најадува.
Фала девојки, таков ќе земам. Еве гледам 2100ден е. На толку пари уште ова ќе биде трошок ама ќе мора. Ајде да истерам уште 5-6 недели да биде како што треба. Инаку ве следам со сите совети за гестациски и многу ми сте од помош. Ова ми се резултатите од ОГТТ : На гладно : 5,6 По 1 час: 7,2 По 2 часа: 6,7 Што мислите? Докторот што ми ја води бременоста рече на гладно ми е повисок, другите се во ред. Ама да бидам на диета за гестациски дијабет. Веќе 4 недели сум на посебна исхрана, ама денес правев обична крвна слика и глукозата ми беше 5,8,а до 5,1 требало во бременост. Др.не ми рече да мерам ама некако осеќам дека мора да мерам,инаку не знам дали правилно јадам и што ми го крева.
Иста бев кога го открив дека имам скриен шекер почнав да внимавам па на сите контроли све беше океј све до моментот 8ми месец кога ми кажа дека плодовата е на горна граница и дека бебето е 3недели поголемо.. а и мојот ендокринолог многу ме опушти со реченицата како демек океј ти се вредностите и кога дојде до оваа отидов кај друг кој ми кажа дека океј би биле Али да не сум бремена, сега се придржувам Али имам денови каде пример два дена неможам никако да го контролирам ( значи во контакт сум и со реуматолог ради хронична болес к ендокринологов) и двата ми кажа дека докортин додека примам долг период е во прашање може да даде високи вредности на шеќер.. сега еве две контроли како идам океј е плодова вода се има стабилизирано не расте, бебето си става на тежина Али умерено.. тоа е бидна сега да сме здрави и живи и јас и бебе за кратко ќе се олеснам па Господ да биди со нас.. Фала ви девојки све сум купила
Rucav pa nekade dva dva i pol saata po rucekot kasnav dva reda cokolado so stevia. I pocna da mi gori grlo po nekoe vreme ... Pominaa sva saati od koga kasnav u meram sreker 6.4 mi e a se mislev da veceram. Ke treba pak da pocnam pocesto da meram seker ili ova sega se kaci od sto ne sum spiena dva dena. Mnogu kiselini imam se davam mi se vraka se vo usta. Vaka tesko od kiselinite ne mi bilo
Mene me cudi za skrieniov seker 5.1 11 I posle 2 saati 9 Ne mi rekoa nisto strasno samo deka sum na granica. 3 nedeli bez leb i blago i da ne se sekiram bidejki moze da e pokaceno hidejki 2 nedeli bev na sirup za trudnici so med
Ako nemas problem so sekerot nema nisto da go pokaci, kolku i sekeri predhodno da imas vneseno.. Mila vrednostite ne ti se bas na granica. 9.8 e za prv cas, 7.8 e za vtor cas gorna granica. Kaj mene 11.9 bese prv cas, a na vtor si bese vo normala 7.4 ama mi postavija dijagnoza gestaciski dijabet. Ne slusaj ginikolog za ova prasanje tuku konsultacija so endokrinolog da si baras. Zosto lebot i blagoto ne se edinstveni raboti sto go pokacuvaat sekerot. Mozes da se vratis vo poslednite dva meseci imame dosta pisano za ovaa problematika.
I mene na gladno mi e super i tromesecniot mi bese 4.8 i pak me stavija ja dieta .... Hmmmm ... Sega pak ke proveruvam naredna nedela tromesecen me interesira dali ima promena
Kako se proveruva trimesecen? I me interesira sto treba ubavo da pregledam za da mi vidat dali imam skrien seker pokraj ogtt testot sto drugo treba da se proveri ?
Тромесечниот опфаќа пример кај мене просек од 5ти,6ти и 7ми месец бидејќи сум веќе на крај на 7ми. Незнам зошто би се проверувал секој месец, тромесечен просек. Јас правев огтт во 16та недела од прст, со гранични вредности, потоа во 24та венски со нормални вредности. Секој месец ми е во ред шеќерот на редовната лабораторија со другите параметри и веќе повремено го мерам шеќерот со мое апаратче. Не секој ден. А за диета, најубав совет, уште си внимавам на исхрана и ќе внимавам до крај, нормално. Тоа не е лошо што ти го кажале. Јас од претходно искуство со дијабет и сега со ризик за дијабет, не би оставила да не внимавам. Иако морам да признаам дека се случило да направам исклучок и да изедам ред чоколадо со ќерка ми. И по 2 часа од него ми е 6 шеќерот.
Jas pravev tromesecen togas koga pravev ogtt. Ama endokrinologot mi rece sega da proveram vo 9 ti cisto da se vidi. Inaku i jas znam cokolada da kasnam, pa zivi luge sme plus bremeni neli . Tuka tamu nekoj propust ne e strasno. Jas vlegov vo 9 ti uste malku ke izdrzam. Ama mi fali toa da jadam nesto bez zabrani da bidam iskrena
Ogtt ti e najverodostoen za proverka ama da se izvede kako sto treba. Bockanje na gladno ( 12 saata predhodno da nemas jadeno) pienje na 75 g glukoza i mirivanje bez dvizenje bez pienje voda do naredno bockanje na eden cas pa na dva casa. Tromesecen ti e fakticki prosek od poslednite tri meseci kako ti se dvizel sekerot. Se ispituva preku krv. Za nego nemora da bides gladna.
И јас со душа чекам да се породам за да си јадам, се што сакам. Ајде тебе ти е ситно, уште малку и ќе си касниш се Тестенини ми фалат и сладолед висококалоричен, тоа ќе ми биде првото јадење штом се вратам дома од болница Ќерка ми ми вика "мама нејаде ладо, е така сега, тато јаде и Јована цело"