Проверив денес скриен шеќер. Пишува глукоза во серум 4.30 а Глукоза толерантен тест 7.00 од референтни вредности < 8 mmol Во лаб рекоа во ред е. Имам простор за паника ќе треба да се ставам на диета или? Ваше мислење
@Ceneva 2 боцкања Првото покажа 4.30 па испив 2 чаши глукоза и по 120 мин покажа 7.00 Инсистирав на 3 боцкања, рекоа во ред е.
Vaka ti e vo red .... Neznam sto gi kosta tri pati da bocnat... Znaci vistina neznam Ne sakam da te plasam ama ke ti go kazam mojot slucaj Na gladno 4.7 Po 60 min 11.9 .... Ref 9.8 Po 120 min 7.4 .... Ref 7.8 Pravev i tromesecen i toj mi bese 4.8 Dijagnoza gestaciski dijabet radi prviot cas sto e pokacen Pominav samo so rezim na ishrana. Ne velam deka i kaj tebe bi bilo taka ama me nervira faktot sto go skokaat prviot cas koj isto e mnogu biten za celokupnata slika. A zosto dve casi piese?
Појма немам не ми кажаа. Ваљда дека го скокнаа тој час не знам А една чаша треба? Кога пак да проверам?
Mene mi dadoa 75 g od toj sekerot podrastvoren vo casa voda. Neznam mozebi go delat tamu da bide poubavo rastvoren. Prasaj si lekar za dali pak da proveruvas.
Pravev togas koga pravev OGTT test mi bese 4.8 .... I sega pravev koga gi pravev potrebnite analizi za vo bolnica i mi e 5 Sporedba ne mozam da pravam zosto e praveno vo razlicni labaratorii. Ama mi e super sekerot. Da bidam iskrena veke ne ni meram na tri cetiri dena doma seker.
Јас воопшто не мерам веќе,не ни планирам ленти да купувам.само тримесечен нов ми рече Стефанка да направам и урина и ќе и ги носам наредна недела.и мене ми е супер пошто се е во ред и со шеќерот и со бебе некни кога ги гледаше снимките Мене првиот пат во март 4.8,во април 4.7 тримесечниот е сега ќе видам колку ќе е
Здраво на сите. Правев ОгТТ пред 4 5 дена во 28ма недела и во прилог резултатот. Ми дадоа диета од ендокринологија и ми рекоа 7 пати во текот на денот да го мерам шеќерот. Прашањето ми е следно. Како е нормална вредност бидејќи како што можам да видам и во втората графа еден час после серумот шеќерот е 8.5 и е со зелено обоен, т. Е моја претпоставка дека е во граници на нормала зс трудници. Инаку дома ми варира од 5.2 до 8.1 најмногу. Се плашам да не има последици по бебето и да не ми остане после тоа во животот.. Совет? Иако ми рекоа дека со овие вредности мала е шансата да има не дај боже нешто кај бебето.
Висок ти е вториот час,претподтавувам ти дадоа диета.Зирни во дневно мени за трудници има од мене @Ceneva @Оли и од други со дијабет што јадеме
Ke se pridrzuvas na dietata i ke meris seker, ako i pokraj dietata ima odstapuvanja ke ti vovedat terapija. I mene mi izgledase kraj na svetot koga mi postavija dijagnoza gestaciski dijabet ama ne e taka strasno. Sto i da imas prasanja tuka sme vo sekoe vreme. @Bebence29 veke te upatila kade da gledas za ishrana. A tuka mozes da se navratis dva dva i pol meseci nanazad i ke procitas dosta korisni raboti koi ke ti pomognat. Samo smireno i se ke bide dobro.
Заборавив дека гулашот го направив со свински вчера,а за мене спремав со телешко и наместо од телешкото денес апнав од свинското мерам по 1 час 7.2 и викам добро е не се качил многу од памет се извадив
оти со шеќерот де качува и притисокот како во мојот случај еве сега пешачам од страв.се договори кога порагај или рано ти е?
Ама зошто страв, сосема е океј 7,2. Не знаев дека напоредно и притисок ти се качува. Уште е рано за датум, не сме договорени. Еднаш неделно одам на ЦТГ, мирно е сè засега. Денес 36+4. Ти да не договори веќе?
Mozebi ne kacuva kaj sekoj... Ama svinskoto sekade go pisuvaat za strogo zabraneta namernica vo bilo koja dieta koga se raboti za zdravstven problem. Jas i cir koga imav i zolckata koga ja vadev mi bese napisano vo strogo zabraneti namernici. Poveke kaciva pritisok otolku seker ama pritisok i seker vo kombinacija nikako ne e dobro neli
не сум уштее нареден понеделник сум на цтг ,ама до 38ма ќе истуркам некако пошто кога ќе каже докторката тогаш неможам заради терапија да бирам термин