I mojot maticen ginekolog mi rece da povtoram test posle samo tri dena od prviot i vtoriot izleze so uste pogolemi vrednosti. Koga otidov na endokrinolog mi rece deka e normalno i deka nemalo potreba od vtor trst bidejki pankreasot e optovaren i najcesto od eden do drug test treba da ima najmalku 6 meseci pominato.
Прво мерење 4.2 по 2 часа 5.7 Ми се тргна и ова од глава Ич не ми беше гадно, ни порано ни сега, ама го поскапиле од 170 на 350 ден 75г шеќер
Не ми кажаа ништо од лабораторијата, а матичниот си беше заминал . Дури во понеделник ќе видам што ќе ми каже . Не крева слушалка преку викенд .
Pred jadenje i eden cas posle jadenje meris a vrednostite vo koi treba da se dvizi sekerot ke ti bidat odredeni od endokrinolog. Nekoi endokrinolozi baraat i dva casa posle jadenje da se izmeri glikozata vo krvta mislam deka zavisi od vrednostite na testot.
Скриен шечер се прави насабајле на гладно, пред тоа 12ч да немаш јадено, прво ти мерат шеќер преку крв од вена, па пиеш 75мл таму в лабораторија шеќер и ти мерат после 1, сат па 2 сати, во меѓувреме треба да мируваш и не смееш ништо да јадиш.
Ми мереа имам гестациски дијабет. Пошто ми рекоа сеа дома да мерам и да запишувам. И ме ставија на диета.
1 час пред јадење, 1 час и 2 часа после јадење После кога ќе си фатиш ред и ќе видиш што ти одговара, кога ќе го најдеш балансот, тогаш ќе ти каже и докторот да намалиш мерења. Инаку, супер е после 2 часа што ти е 6,2.
Zdravo na site, sega pravev 75gr OGTT, no tek vo ponedelnik sum na kotrola pa togas ke mi kazhe podetalno ginekologot, no ne mozham da docekam do togas pa ve molam da spodelite iskustva ☺️ Na gladno-prvo bockanje mi pokaza 5.0 Na vtoro bockanje posle ispienata tecnost mi pokaza 10.0 Na treto bockanje mi pokazha 6.8
Najdobro ke vi kaze endokrinolog Prvoto bockanje treba da e do < 5.1 Vtoroto <10.0 I tretoto bockanje < 8.6 barem taka stoi na mojot izvestaj Pretpostavuvam deka ke Ve stavat na dieta i ke vi recat da merite glikoza vo krvta vo domasni uslovi ( kaj mene bese samo vtoroto merenje na granica i mi rekoa deka imam gestaciski i seuste meram glikoza vo krvta doma)
Zdravo, utre ke meram OGTT vo Synlab. Za gestaciski dijabet kazete mi dali nekoj imase simptomi? Jas sum so bliznaci samo 4 kg sum popravena do 24ta nedela. Ama rece maticnata da sme sigurni deka sve e ok
Jas nemav nikakvi simptomi, seker sekogas vo normala, bebe si odgovarase na nedelite, ama pak imav gestaciski...napravi si go za da si bides sigurna..ti posakuvam lesna bremenost do kraj
Amin kako treba da bide nek bide ne bi da se opteretam. Inaku mn vnimavam na ishranata se hranam bas onaka cisto ako moze da se kaze. Ama kako ke bide taka. A terapija nesto ti dadoa li ili na dieta?