Да го повториш обавезно. Мене на тестот ми беше 12, никој не ми даде ни диета, рекоа ок е, а 3 доктори го видоа. Денес после 1 година од породување, јас сум во преддијабетна состојба и со хиперинсулинемија и на таблетна терапија. За жал диетите не успеваа веќе. Многу е битно навреме да се види, а после породување знаеме дека телото и метаболичките функции не ни се исти.
Што јадеш во еден ден доколку не ти е тешко да напишеш ? Јас шеќер мерам 7 пати дневно , засега со диета ми е одличен. (Пред јадење,после јадење и пред спиење) *Еве на пр. јас во еден ден што јадам: Доручек : Две парчиња дија леб со намаз (намаз од авокадо / хумус / АБЦ млечен намаз) ,една краставица/домата, две варени јајца Ужина : кафе + ред црно чоколадо /било какво овошје колку што ми собира во дланка Ручек : риба / пилешко месо / телешко месо, салата обавезно и едно парче дија леб Ужина : какао / грчки јогурт + лажица путер од кикирики +малку мед Вечера : било каква салата Шеќерот ми се движи од 4.5 на гладно до 7 после јадење .
Ke povtoram sekako samo moze pokasno ke go pravam ne na 6 ta nedela. Inaku meram seker ok mi e a ne se pridrzuvam tolku strogo kako vo bremenosta.
Zdravo da prasam sakam da povtoram test za skrien od kade da zemam uput od opst maticen ili ginekolog ...
Немам одредено точно што да јадам по список само не јадам тестенини, бел леб, колачи, сладоледи... се што содржи рафиниран шеќер тргнав.
Леле ајде бирно си го открила сега и со терапија се средува не се секирај.. а Дали имаше некои симптоми што те натера да провериш пак? И јас нешто така се осеќам цела се дујам килажа не мрдам се движам ама пак.. и од кој доктори си задоволна или енфокринолози за проверка
Многу кг качив за помалку од 8 месеци, околу 12, преуморна да не можам да се качам по скали, и нешто најбитно, имав секундарни напади за благо и после убав оброк - за 5 мин знаеше цела снага да ми се тресе, пред несвестица бев многу пати. Често бев гладна после оброк, како воопшто да не сум јадела, и покрај броење калории, вежбање - немав никаков резултат со намалување килажа. За почеток отидов кај Стефанка во Ремедика, фина е, детална. Ќе видиме со терапијава како ќе биде, подобар избор беше и Оземпик или Рибелсус, меѓутоа е 33.000 ден за 3 месеци па уште не сум спремна за терапија толкава сума да дадам.
Dojde red i tuka da se pozalam i da vi se pridruzam... Veke sum 35+4 dena i vcera na pregled vo cair i pri sogleduvanje na site rezz doktorot mi vika imate seker i da odite na endokrinologija,a maticnata mi vika nemas sekar...praveno mi e testiranje i vo 25 nedela i povtorno vcera... Denes na endokrinologija mi vikaat imas seker,da pocneme so dieta ke brois kalorii do 1600,ke meris seker 7 pati vo denot i ke vidime naredna nedela sto kako ponataka....
Maticnata izvini vaka ama pojma nema od zivotot. Tebe i na gladno ti e visok. Kako i da e nisto strasno se se regulira. A i pri kraj si veke. Ke izdrzis so dietata
Проверив денес пак скриен шеќер Резултати: 5.00 на гладно, 1час 10.2 (до 10 нормално), 3то боцкање 7.8 Веднаш ме стави ендокринологот на диета..... Да потенцирам и 3те боцкања се од прст.. Претходната вечер не спиев баш ои од други причини бев под стрес, има тоа влијание? Во 8,9,и 10 часот беа мерењата, така треба?
Na granica si so vrednostite. Treba samo da pripazuvas. Inaku da, stresot moze da vlijae na sekerot. Kako ti bese prvicniot test? Zosto go povtoruvase?
Бидејќи во друга лабораторија беше со 2 боцкања. 4.6 од вена, потоа 2 часа 7 (првиот пат, 28 недела) Сега на крајот на 29та. Исфрлив бел леб, тестенини и благо. Денес во 16 ручав телешко малку, компит и салата, потоа 2 интегрални бомбици, мерев после саат ипол беше 7.5, многу е?
@Ceneva i mene mi rece stefanka da go povtoram vo bolnica mi bese celo vreme vo red a jadev bukvalno se i bese izvestena od sestrite za rezultatite doma torta,blagoo jadam pa ne mi e kacen koga meram
Isto mila, si jadam sega se i seker meram i mi e vo red. Se sekavas so plazma vo bremenosta dojdov do 9.3 rezultat sega jadov i toa mozam da ti kazam 150 grama plazma izedov so mleko ko da nemav videno i sekerot mi bese 7.8 vo granici na normala. A pred toa i cokolado jadev Kako mu imam vlezeno na blagoto jadenje tocno kako da nemam jadeno so godini a ne samo tri meseci
Прашање за девојките со гестациски дијабет . Овие два дена шеќерот на гладно ми е 5.9 што според мене е висок . Неможам да сфатам што ми го крева волку . После вечера не јадам ништо и строго се придржувам кон диета/план за исхрана . И најчудно ми е што пред спиење ми е 4.2 , 4.3 . А кога се будам сабајле вакви вредности ми дава . На контрола сум за две недели , па секако ќе ја прашам и докторката. Инаку користам Accu check instant апаратче.
Kade pravite skrien seker? Se mislam za sinlab ili avicena..poise sum za sinlab zosto nema tolku guzva kako avicena neznam
А да пробаш да каснеш нешто малку еден час пред спиење? На пример лебче со сиренце малку или јатки и некое овоште со јатки?
Пробав вчера со јатки и оваа сабајле подобар е шеќерот . Ќе применувам вака покасно ужина ваљда ќе биде подобро . Ти благодарам на одговорот.