3 pati se bocka za da se vidi vtoriot cas.Kaj nekoi na gladno i posle 2casa e normalno no prviot cas e pokaceno i se dijagnosticira gestaciski dijabet.
Некој да не му варира шеќерот после испитување? На гладно 5, по еден саат 5.7, по два саати пак 5... Дали се ок реџултатите? Таа по второто боцкање ми рече низок шеќер требал да се качи после испиен шеќер дупло...
Jas bev vakov slucaj, na gladno 4.8 po po dva saati pak 4.8. Nemav bockanje na eden saat. Mi konstatiraa insulinska rezistencija i sum na poseben rezim na ishrana plus fizicka aktivnost. tri mesecniot seker go proveriv mi bese nad granica pa pijam siofor od 500mg na den. Kaj Stefanka vo remedika sum.
Osekase nesto?? Jas cesto posle jadenje osekam pak glad, inaku pijam koka kola radi nizok pritisok... Sto ti kazaa smees blago ili?? Mene mi rekoa da vidi ginekolog rezultati pa ako treba na endokrinolog...
Pa iskreno ne. Slaba sum i ne sum nekoj jadac blago pogotovo. Koka kola zero kje si pies za pritisokot. Sekjer i jaglehidrati ne jadam. Kafe pijam so stevia i cokolado so 98% kakao jadam, proteinski putinzi. Mnogu poubavo kje se osekjas, iskreno voopsto ne me fakja strv za blago moze nekogas za nekoe pecivo. Leb nejadam, galeti sat pat zamena mi seama max dve , jajca salata , meso riba i morsko. Od ovosje banana ne, bobicasto ovosje. Lubenica sega mnogu malku jadam. Ama toa e se naviknuva covek. Ginekolozite padnati od mars se za ova, samo endokrinolog konsultiraj. Ne e naivna ovaa moderna bolest. Ako procitas povekje e pred dijabetna sostojba i mora navreme da se smeni nacin na ishrana na dolg rok. Zatoa kje si najdes soodveten izbor na hrana koj kje ti bide vkusen i kje go praktikuvas stalno. Se naviknav pred da jadam nesto da proveram kolku seker i jaglehidrati ima. So tek na vreme kje dobies oset i sama. I najvazno za IR e fizickata aktivnost.
Ама нели низок шеќер не е исто со инсулинска резидтенција? Оваа во лабораторија ми рече морам мн да пазам дека низок шеќер стално да имам нешто благо да го крене шеќерот...
Не сум сигурна мораш со ендокринолог да се консултираш. Мислам дека врз основа на оспитувањата и некој индекс ќе ти пресмета. Од што ми констатираше не знам. Ми кажа дека после испиена гликоза шеќерот требал покачен да ми биде а не ист.
23 недела бременост шеќер 139 како со исхрана да регулирам во фамилија прв пат се соочуваме со вакво нешто, т.е. дијабет. Има група на фб?
Гинекологот денес ми рече во ред бил резултатот дека се било во граници. Сега не знам што да правам.... Кај тебе исто не беше покачен, а после висок ти искочи?? Не разбра в
Не знам дали сте надвор од Македонија и кој ви рекол дека 139 е висок резултат, но најдобро е да си побарате исхрана и што понатака од вашиот доктор. Од лично искуство во Германија не прават исто испитување како и Мак. Тука ми напоменаа да јадам пред тестирање и испитаа крв само еден час после испиената глукоза.
Дали на сите ви препорачаа да правите испитување за скриен шеќер? Јас кога бев последниот пат на контрола го прашав матичниот за тоа он ми рече дека немало потреба, не ги праќале сите. Моментално терам 24 недела, знам дека се прави до 28